Skocz do zawartości

Własnorecznie zrobiony samochód RC

kamilmialek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich chciał bym się was poradzić bo nie mam odpowiedniej wiedzy bo dopiero zaczynam się z tym bawic ;D. OK to teraz do rzeczy interesuje mnie mnie samochodzik (12cm długosc 6cm szerokosc) o napedzie 4x4 i wchodzi w gre wytrzymałosc bateri i moc. Samochodzik zeby miał predkośc max 5 - 6 km/h ale duza moc i 10 -15 min jazdy na 4 paluszkach (1,5v) tylko zbudowanie takiego modelu jest czasochłonne i wkur.... (te małe częsci) czy moze zrobic wiekszy samochodzik poniewarz posiadam koła z starego samochodziku niko i dyferecjał a naped to kupic jakąc wkretarke 12v lub 18v lekko przerobic zeby pasowała do modelu.

Co wy o tym sodzicie???. czy robić mały samochodzik czy wiekszy cena zbudowania bedzie ta sama tylko niewiem jakie będą osiągi małego modelu a duzego ???

// A chciałem dodac że samochodzikami chcę pojeździć po terenie (błoto itp.)

• 2 weeks later...

Nom ja mam takie modele.... kupione. Zrobić się da ale nie wszystko.

Poszukaj na aukcjach: Xray m18. Spełnia wszelkie twoje wymagania, prędkość zależna od silnika i przełożenia, części zamienne dostępne w razie kraksy. Jedynie cena może odstraszać ale warto.

Jeśli jednak chcesz tworzyć własnoręcznie to daj znać, postaram się pomoc.

No dzięki juz znalazłem fajny modelek tylko raczej bedzie trzba dodac jeszcze 1 zębatkę bo 20km/h to duzo a chce jakies 10km/h

a model jaki znalazłem mozecie mi powiedziec cos o nim wiecej niz dane techniczne np, jak sie sprawuję na błocie bez przeróbek

MODEL;Mini bull CARSON <--- uzywany 150zł juz sobie zamówiłem

Hmm cudów nie będzie (takie moje zdanie, przyzywyczaiłem się do silnika 140 WATT). Pamiętaj że jazda w błocie czy kurzu pociąga za sobą częste czyszczenie (polega na rozebraniu modelu i czyszczeniu każdej części jak najlepiej). Rezygnacja z czyszczenia pociągnie za sobą koszty w postaci wymiany części. Aaa no i oczywiście z tym błotem to uważaj bo nie tylko elektronika nie lubi wody ale łożyska także.

Myśle że wraz z modelem będzie instrukcja a w niej opisy części (ilość zębów i moduł zębatki, ważne aby zakupić odpowiedni moduł. Osobiście spotkałem się z dwoma typami modułu 0,6 i 0,4)