Skocz do zawartości

Sd.Kfz.182 "Konigstiger" Porsche Turm-Tamiya 1:16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!!

Mimo wcześniejszych zapowiedzi, że warsztat ten wystartuje dopiero za jakiś czas, zaczynam go już teraz. Powód? Ciężko jest siedzieć bezczynnie, gdy jest się w posiadaniu takiego modelu. A na warsztat trafia model Tamiyi w skali 1:16 wyposażony w metalową wannę wraz z zawieszeniem, metalowe koła napędowe i napinające, koła jezdne z metalowymi obręczami i metalowe gąsienice. Model posiada również wymienione aluminiowe rury wydechowe. Góra to plastik, choć zapewne jakieś blaszane elementy się pojawią.

Niestety aktualizacje nie będą tu tak często, jak w przypadku Tigera I, ponieważ ten drugi ma pierwszeństwo w budowie. Poniżej zdjęcia stanu wyjściowego do budowy Króla:

k01.jpg

k02.jpg

k03.jpg

k04.jpg

k05.jpg

k07.jpg

k06.jpg

Na tylnej i przedniej dolnej płycie jest jeszcze stary zimmerit. Będzie zastąpiony nowym, mam nadzieję, że już wkrótce.

Zapraszam do oglądania i komentowania mojej pracy.

Pozdrawiam!!

Napisano

Witam.

Co do malowania, to najprawdopodobniej będzie to ten konkretny egzemplarz:

027.jpg

001.jpg

I takie malowanie:

german-king-tiger-porsche-turret.gif

choć po głowie chodzi mi jeszcze to:

sd_kfz_182_pz_kpfw_vii_king_tiger_porsche_turret-35219.jpg

Jest tylko kilka znaków zapytania. O ile dobrze widzę, to na obu zdjęciach z poligonu w Mailly le Camp jest pojazd nr. 334. Tylko, że na pierwszym zdjęciu ma on jednoczęściową lufę, a na drugim dwuczęściową. Na schemacie Tamiyi jest nr. "313", ale najbardziej odpowiada on schematowi z tych zdjęć. NO chyba, że to górne zdjęcie przedstawia wóz nr. 324. W sumie układ plam jest trochę inny.. No w każdym razie skłaniam się ku "334".

Napisano

Tygrys na pierwszym zdjęciu to na 100% #324.

A jeżeli zdecydowałbyś się na zrobienie Tygrysa z 506 batalionu z Arnhem (ostatnie zdjęcie), to oprócz wymiany lufy na jednoczęściową, musiałbyś jeszcze wymienić wydechy i dorobić komin na tylnej płycie.

K%C3%B6nigstiger%20Porscheturm%20sPzAbt%20506%20Arnhem%201944.JPG

Napisano

Witam

Co do malowania, to najprawdopodobniej będzie to ten konkretny egzemplarz:

027.jpg

001.jpg

Jest tylko kilka znaków zapytania. O ile dobrze widzę, to na obu zdjęciach z poligonu w Mailly le Camp jest pojazd nr. 334. Tylko, że na pierwszym zdjęciu ma on jednoczęściową lufę, a na drugim dwuczęściową. Na schemacie Tamiyi jest nr. "313", ale najbardziej odpowiada on schematowi z tych zdjęć. NO chyba, że to górne zdjęcie przedstawia wóz nr. 324. W sumie układ plam jest trochę inny.. No w każdym razie skłaniam się ku "334".

Na pierwszy zdjęciu jest KT z nr 324, na drugim zdjęciu jest KT z nr 334.

Zajrzyj sobie tutaj

http://www.tiif.de/thread.php?threadid=185&sid=80e06cefdd92f1d22b60d1ab89a94ea1

i tutaj

http://www.tiif.de/thread.php?threadid=184&sid=80e06cefdd92f1d22b60d1ab89a94ea1

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

No wiem, pierdoła jestem. Od razu mogłem tiif'a sprawdzić, a nie takie farmazony pisać. Dzięki Jacek po raz kolejny (trzeci dzisiaj??).

Tomek dzięki za fotkę Tygrysa w tym drugim malowaniu. Dyskwalifikuje mnie lufa, bo z tego co patrzyłem, wydechy nie byłyby trudne do przerobienia. Ktoś już to chyba robił na forum, nie?