Amerykaniec Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Oficjalnie na forum rozpoczynam relacje z budowy ciągnika siodłowego Renault Magnum II firmy Italeri w skali 1/24... Model będzie wykonany w następujących kolorach *Kabina i elementy karoseri w kolorze - Czarnym połyskowym *Rama i elementy nadwozia w kolorze - Czerwonym *Tapicerka w kolorze - Szarym jasnym *Silnik , gril , felgi , stopnie , uchwyty , lusterka , wycieraczki i inne w kolorze - Chrom Obecnie czekam na dostawe... Jak tylko paczka przyjdzie zabieram się do pracy nad tym projektem... ;-) No cóż mam nadzieje że będę zadowolony z efektu końcowego tego modelu ;-) życzcie mi powodzenia ;-) POZDRO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Kurde fajny projekcik robisz, z tego co piszesz to bardzo mi się to będzie podobało, a masz może gdzieś fotkę, takiego oryginału lub modelu zrobionego w takiej kolorystyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Życzę więc powodzenia i czekam na pierwsze fotki Pozdrawiam:piwo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 15 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Kurde fajny projekcik robisz, z tego co piszesz to bardzo mi się to będzie podobało, a masz może gdzieś fotkę, takiego oryginału lub modelu zrobionego w takiej kolorystyce ? W sumie to kolorystyka jest w 100% wymyślona i nie odwzorowana z żadnego oryginału... Ale na pewno gdzieś takie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 No Amerykaniec - fajnie, że znowu coś bierzesz na warsztat, bo jakoś cicho u Ciebie było Życzę powodzenia w budowie tego modelu i czekam na pierwsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 15 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2007 No jestem po sporej przerwie... Ale jak napisałem paczka dojdzie i biore się do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2007 Dzisiaj zabrałem na warsztat magnumke… Po zaplanowaniu kolejności sklejania postanowiłem skleić najpierw silnik na razie poskładałem go do kupy i przygotowałem do malowania (tzn. odtłuściłem). Na dziś to nic po za tym… Jutro biorę się za ramę i malowanie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Kwietnia 2007 Share Napisano 18 Kwietnia 2007 Podszlifuj skrzynię biegów bo widać łączenia, póki silnik jest nie pomalowany to może skusisz sie na przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 19 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam dzisiaj prace przy modelu nie wiele się posunęły miałem mało czasu więc pomalowałem silnik, chłodnice i ruszyłem ramę na dziś nic więcej… Silnik i chłodnica: Oczywiście to nie koniec malowania silnika i chłodnicy trzeba jeszcze pomalować czarnym filtry paski itd. A przy chłodnicy tzw. Wiatrak… Rama: Ogólnie to przepraszam za jakość zdjęć przy silniku totalnie nic nie widać ale na ten aparat źle wpływa sztuczne światło… Szkoda… Na pewno zrobię coś przy naturalnym świetle jak będzie okazja… Podszlifuj skrzynię biegów bo widać łączenia, póki silnik jest nie pomalowany to może skusisz sie na przewody Myślałem nad tym ale z przewodów wtryskowych zdecydowanie rezygnuje bo nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy i nie chce tu eksperymentować... Na pewno podłączę jakieś przewody jak wszystko będzie ulokowane na ramie (tzn. Zrobię łączenie pompy wtryskowej z bakiem i różne tam przewody hamulcowe fajnie by było jak byście zapodali jakieś konkretne fotki bo ja takimi nie dysponuje i nie mam na razie pojęcia jak dokładnie te przewody idą...) skrzynia biegów poprawiona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Dzisiaj poskładałem ramę… Ma jeszcze kilka nierówności przy różnych łączeniach… Jutro to wyszlifuje poszpachluje co trzeba i do malowania z nią… Na dziś to wszystko… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam dziś kolejne zdjęcia z relacji… Ukończyłem malowanie silnika i chłodnicy (są gotowe na montaż do ramy) Dziś także prysnąłem pierwszą warstwę farby na ramę oczywiście nie jest ona zbyt zadawalająca ale to zawsze pierwsza jak farba przeschnie przyjże się dokładnie i prysnę jeszcze raz gdzie trzeba… Na dziś to wszystko… Pozdrowienia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 Chromowany silnik Wygląda ok A może jednak dasz jakieś kabelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 21 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2007 znaczy do wtrysków nie dam przewodów ale reszte postaram się zrobić jak silnik będzie na ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 No super to wugląda przypadł mi do gustu silniczek, rama hmm tu za bardzo nie widać dużo ale chyba ok P.S Nie jest wygodniej robić przewody na silnku przed włożeniem do ramy, najwyżej jakieś przymiarki, jak już rama jest gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam dziś kolejne zdjęcia z relacji… Długo dziś pracowałem nad uzyskaniem efektu gumy na tylnich błotnikach same malowanie błotników było praco chłonne… Tu foto po samym malowaniu : A tutaj już po delikatnym zmatowieniu gumowej części błotników : Może nie wygląda to tak rewelacyjnie na zdjęciach ale na żywo można naprawdę dostać uczucia że to prawdziwy gumowy błotnik Reszta dzisiejszych prac to pomalowanie chromowych elementów i pomalowanie na czarno standardowych przewodów silnika… Jutro jak znajdę czas biorę się za elementy karoserii… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 alcadem malowałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Z całym szacunkiem Amerykaniec do Ciebie i Twojej pracy, ale jak nie podciągniesz się w robieniu fotek to na nic te zdjęcia się nie zdadzą Na tych, które są ostre - zwłaszcza te z chromowanymi elementami - naprawdę prezentuje się wszystko bardzo ładnie, ale o reszcie to nic niestety nie napiszę, bo mało co widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Zapewne jest to związane z tym, że chromy są bardziej doświetlone. Na niektórych częściach trochę za dużo farby psiknąłeś, ale można to jeszcze poprawić . Jedyne do czego się bardziej przyczepię, to filtr powietrza. Myślę, że nawet w tuningowanym trucku byłby on koloru czarnego mattu ewentualnie czarnego satin. A poza tym to na razie nie wiele można powiedzieć, bo wszystko jest w częściach Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 23 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Z całym szacunkiem Amerykaniec do Ciebie i Twojej pracy, ale jak nie podciągniesz się w robieniu fotek to na nic te zdjęcia się nie zdadzą Na tych, które są ostre - zwłaszcza te z chromowanymi elementami - naprawdę prezentuje się wszystko bardzo ładnie, ale o reszcie to nic niestety nie napiszę, bo mało co widać heh ogólnie sami widzicie że fotograf ze mnie bylejaki... teraz większość zdjęć postaram się robić za dnia... (chromki były fotografowane przy naturalnym świetle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam dziś wieczorkiem znalazłem trochę czasu by porobić coś przy magni… Koła gotowe do wstawienia wg. mnie w chromie ładnie się prezentują i chyba zrezygnuje z malowania piast bo po prostu gustuje w jednolitym kolorze felgi i piasty… Na kolejnych fotkach można zauważyć że zrezygnowałem także z osłony między osiowej moim zdaniem takowe oszpecają tylko nasze europejskie ciągniki… A tak z jednej strony będzie widać chromowany bak paliwa a z drugiej zapasówkę z chromowaną felgą myślę że to będzie sprzyjało mojej zaplanowanej kolorystyce (tzn. czarny z chromem) W najbliższym czasie poniższe części trafią do malowania… : To wszystko… pozdrowienia miłego weekendu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 30 Kwietnia 2007 Share Napisano 30 Kwietnia 2007 Jak narazie wszystko idzie dobrze a czym malujesz chromy jakiś spray czy metalizer ? i jaki jest efekt w porównaniu do prawdziwego chromu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2007 Efekt po dokładnym wyschnięciu zrobił się nawet zadawalający ale to jest całkiem inny spray niż ten co chromowałem american cargo trailer tamten był z prawdziwej lakierni od znajomego lakiernika i dawał naprawdę lepszy efekt... ale na tego też nie narzekam jak na europejski ciągnik wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi