Skocz do zawartości

Merkava III Academy 1:35

michukosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ! Jestem początkującym, a nawet bardzo jeśli chodzi o modelarstwo. Zainteresowanie wzięło się z gry World Of Tanks ( czołgi II WŚ ). Zmontowałem do tej pory JagdPantherę Sd.Kfz.183 od Italeri. 2 dni temu zakupiłem tak jak w temacie model Merkavy III od Academy. Mam kilka podstawowych pytań, na które mam nadzieje mi odpowiecie Uważam, że JagdPanther nie wyszedł jakoś tragicznie, ale lipa z tego powodu, że nie mialem innej farbki niż szara pancerna ;)

1. W jaki sposób cieniować model, nie posiadam obecnie washy. Czy można tego dokonać farbkami Pectry? Próbowałem, ale zostają nieestetyczne smugi.

2.Czy warto odtłuszczać modele ? Na wielu forach, czytałem wiele opinii.

3. Czym zasłaniać części małych elementów, gdy chcę je pomalować? Niby mam ciupeńki pędzelek, ale i tak farba czasem wyskoczy po za obszar, który bym chciał

4. Wieża Merkavy jest prawie na ukończeniu, ale mam kilka problemów. Chodzi o niedokładności odlewu, co prawda niewielkie, ale irytują. Czy muszę zainwestować w szpachle jakąś profesjonalną? Łatanie plasteliną szczelin to głupi pomysł?

img1993r.jpg

Piękna nie jest

img1991z.jpg

img1992c.jpg

img1988t.jpg

Właśnie o taką szczelinę mi chodziło.

img1989rt.jpg

img1990yo.jpg

Edytowane przez Gość

Na pewno wygląda lepiej niż mój drugi model. Nie jest zachlapany klejem, a to dobrze. Nie ma też zacieków z farby (przynajmniej ja nie widzę). Do czego są "frędzelki" na wieży i jak zrobiłeś kropki na osłonach kół? W swoim T34 gąski brudziłem pudrem mojej mamy. Używałem kleju z pędzelkiem i smarowałem nim fragment gąsienicy. Potem za pomocą szerokiego pędzla nanosiłem tam puder w formie niedużej kulki i rozcierałem na gąsienicy. Przy używaniu tej metody farba zejdzie z części malowanych, ale w twoim modelu gąski malowane chyba nie były. Nie mam żadnych zdjęć na poparcie moich słów i musisz mi uwierzyć na słowo. Całkiem nieźle mi wyszło.

Z tego co mi kolega mówił, to w realu te frędzelki mają za zadanie detonować ładunki kumulacyjne ( RPG-7 ). Zanim dotrą do pancerza A z tym pudrem spróbuje, najlepiej jakby miał kolor piaskowy, czyż nie ?

Może być piaskowy. Tylko pamiętaj NIE MOCZ gąsek w kleju, tylko NANIEŚ GO PĘDZLEM. Mniejsze ryzyko zniszczenia. Po wszystkim dobrze jest zabezpieczyć puder lakierem bezbarwnym, bo możesz mieć brudną półkę tam, gdzie stał czołg. Pędzel używany do pudrowania może nie nadawać się później do malowania.