Observer Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Chcę zrobić coś takiego: Mam nadzieję, że będę się przy tym dobrze bawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 No, no. Piękny model wybrałeś. Zasiadam na widowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Warsztat długo nie potrwa, ale ja też sobie usiądę. Całość z żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Warsztat długo nie potrwa, Dlaczemu...? Szczerze mówiąc daję sobie miesiąc na zrobienie tego modelu, co wcale nie znaczy, że budowa nie zakończy się szybciej. Jest to prostszy model niż drewniaki. Do tego trzeba będzie zamknąć wiatrochron ponieważ jego otwarcie w trójeczce Jantara byłoby dla mnie zbyt trudnym zadaniem. Trzeba by wówczas robić przewody, membramy od przyrządów i jakoś poćwiartować element tablicy przyrządów z żywicy. Jest to dla mnie zbyt trudne zadanie. Całość z żywicy? A i owszem. Zamierzam zrobić dodatkowo oprzyrządowanie do zalewania balastu, ale jeszcze nie wpadłem na pomysł z czego zrobić lejki A tu na przykładzie Std 2 Oczywiście lanie wody z butelki to przesada. Myślałem raczej nad wężem ogrodowym wykonanym z drutu, ale nie wiem jeszcze. Oczywiście biorę pod uwagę wszystkie rady, sugestie, podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 lejki można uformować z papieru robiąc stożki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Nie wiem czy papier nie jest zbyt delikatny. Może trzeba by coś twardszego. Nie przewiduję nadwyrężania konstrukcji, ale wiesz jak jest...wypadki chodzą po modelach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Papier nasączony super glue obrabia się i szlifuje jak blaszki. Robi się bardzo, ale to bardzo twardy. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Dziękuję Kolegom Giulio Niewiadomski oraz Erolek Właśnie dlatego zdecydowałem się na relację warsztatową. Pomoc idzie ze wszystkich stron. Strzeżcie się jednak, to nie jest moje ostatnie pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Jeśli chodzi o kokpit to producent przewidział coś takiego Zdecydowałem się na mały scratch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Coś pięknego! Świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Do czego ten drut służy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Do czego ten drut służy? Przewód do zalania balastu/4 ty post od góry/ Observer dobrze Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 gafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 to jest 1/72? ślicznie narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 To i ja gafę popełniłem, bo nie podałem skali. 1/48, ale mimo tego modelik wyjdzie dość mały w porównaniu np. z "Bocianem". Ale przynajmniej bez problemu zmieści się na jakiejś niezadużej podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 A ile kosztował Cię ten model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Już teraz nie pamiętam dokładnie, ale było to coś w granicach osiemdziesięciu kilku złotych. Trochę to wygórowana cena za ten produkt. Producent to Ardpol. Na ich stronie można zobaczyć jakie części zawiera zestaw. Przy Jantarze tak jak podałem na pierwszej stronie jest kilka odlanych części i finał. Natomiast są modele tego producenta, do których w zestawie są dodane nawet blaszki z kliszą. Jak ktoś lubi zabawę z żywicznym modelem to polecam, bo szybowców lepszych nie miałem szczęścia spotkać. Może robi coś Revell, ale nie polskie konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 No cóż...motocyklowa pogoda nie sprzyja modelarstwu. Prace idą pooowoooli. W międzyczasie chciałbym się zapytać o produkt vallejo, a konkretnie jak korzystać z tego washa: Kupiłem jasnoszary, bo potrzebuję jakiś wash do czarnego kamo, a ten kolor może być odpowiedni(na zasadzie kontrastu). Robiłem próby na materiale pokrytym 2 warstwami sido i szczerze mówiąc fiasko. Po wyschnięciu nie chciał się wogóle ścierać. Dodam, że jest on chyba na bazie wody. Korzystał ktoś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Chciałbym się zamknąć w dwóch warstwach białej, ale jak znam życie będzie trzeba trzy razy przysiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Apetyt na jakiegoś szybowca mi rośnie. A czekam na Twoją galerię ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 Do galerii chyba daleko, bo nie udało mi się nawet skończyć części pierwszej warsztatu, czyli samego modelu. Część druga i niemniej ważna to podstawka, na którą jeszcze nie mam do końca pomysłu. KonDi do wyboru do koloru, modeli szybowców jest multum. Zrezygnuj z jakiegoś badziewnego fotela z żywicy czy też modelu z hase w 1/72 i już zarobiłeś na żywiczny szybowiec . Wg mnie nawet z kolekcji "szybowce polskie" czy jakoś tak...da się coś wyłuskać. A jakoś tak się dzieje, że te modele dają więcej frajdy przy lepieniu niż F-16(przynajmniej jak dla mnie) Pozdrawiam (model się maluje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemas Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Do tej pory nie popełniłem jeszcze żadnego modelu z żywicy, ale sie przymierzam. Mam pytanie. Co jest w tej wanience? Po co i jak długo trzeba moczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 Przemas nie wiem czy jest to takie konieczne, ale mam w zwyczaju odtłuszczać elementy żywiczne, mocząc je właśnie w wodzie z płynem do mycia naczyń ("Ludwik"). Mam wtedy pewność, że nie spotka mnie "zonk" w postaci spływającej farby przy malowaniu. Zresztą zminimalizowałem ryzyko, stosując specjalny podkład pod żywice, widoczny na zdjęciach. Można by chyba również przetrzeć elementy benzyną ekstrakcyjną zamiast tego. Zabajcowałem go: Z uszczelek nie jestem do końca zadowolony, ale zamartwiać się nie będę. Pozostaje się teraz uśmiechnąć w stronę lakieru. Zastanawiam się czy potraktować szczeliny przy lotkach, sterze wysokości i kierunku neutral washem. Trochę pogłębiłem te linie na początku, więc są dość widoczne. Mam obawy czy wash nie zrobi karykatury z mojego modelu. Potem jeszcze tylko podwozie i podwieszenia . Ale miałem głupią minę kiedy okazało się, że wiatrochron po wycięciu z formy jest dużo za duży. Mam stracha, że jak zrobię korektę (rach ciach) to stanie się za mały . Zostawiam tą zabawę na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 23 Maja 2011 Autor Share Napisano 23 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi