Skocz do zawartości

Sowieccy czołgiści Zvezda 1:35

Kuglaty

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw jak w temacie. Całkiem przyemne w sklejaniu figurki, szpachlowania prawie nie było. Tylko w nielicznych miejscach na łączeniu ramion.

Dowódca czołgu już prawie na ukończeniu. Pozostałe figurki częściowo zlepione i pomalowane. Zakładam wątek warsztatowy, dopiero teraz, ponieważ przystawiło mnie z malowaniem twarzy, a dokładniej oczu... Może ktoś zna, jakiś tutorial na temat malowania oczu figurek? Moje poszukiwania zakończyły się tylko na tym wątku http://www.atakmodel.com.pl/pliki/porady_1.htm

i mniej więcej według tego pomalowałem twarz dowódcy.

Zdjęcia:

img0677q.jpg

img0678ax.jpg

img0679km.jpg

img0680x.jpg

img0681wkx.jpg

img0682d.jpg

img0683on.jpg

Zdjęcie rodzinne z ich teciakiem.

img0685jb.jpg

img0686zb.jpg

img0687y.jpg

Witam, dowódca pomalowany przyzwoicie ale jeden z owych czołgistów radzieckich ma za jasny ten kaftan, mówię rzecz jasna o niebieskim. Sam malowałem Navy Blue od Pactry i choć to kolor do okrętów to polecam, sprawdził się w 100%. Jeżeli chodzi o oczy to poradnika żadnego nigdy przed oczami nie miałem, pewnie to źle! Ale malujesz białą plamkę w miejscu oczu potem robisz czarną na tej białej jak najmniejszym pędzlem (ja używam 0/3) i kolorem tym co to malowałeś skórę figurki musisz "wymodelować" tj. obmalowac nim tak tą biała plamę (oko) a żeby nie była zbyt duża i wyglądała jak oko. Specjalista nie jestem la bardziej niestety nie umiem wytłumaczyć A, i mam nadzieję że dioramka sie pochwalisz na forum jak skończysz?!

Pozdrawiam

Przepraszam, ale będę krytykował, zwłaszcza to, że dowódcy nie przygotowałeś do malowania, mówie tu o linii podziału, z boku. To cieniowanie spodni dowódcy, jest po prostu nie ładne, przerysowane, brudne. Kurtka fajnie uzyskała taką świetlistość skóry i jest najlepiej zrobiona.Ale spodnie nie powinny się tak świecić, użyj matu i problem z głowy. I jeszcze spróbuj robić, bardziej płynne te rozjaśnienia, np. na rękawie tej kurtki.Twarz jest ok.

Edit: Zadbaj o szczegóły, np.U dowódcy,bardzo nie starannie są pomalowane te paski z tyłu.

Witam, dowódca pomalowany przyzwoicie ale jeden z owych czołgistów radzieckich ma za jasny ten kaftan, mówię rzecz jasna o niebieskim. Sam malowałem Navy Blue od Pactry i choć to kolor do okrętów to polecam, sprawdził się w 100%. Jeżeli chodzi o oczy to poradnika żadnego nigdy przed oczami nie miałem, pewnie to źle! Ale malujesz białą plamkę w miejscu oczu potem robisz czarną na tej białej jak najmniejszym pędzlem (ja używam 0/3) i kolorem tym co to malowałeś skórę figurki musisz "wymodelować" tj. obmalowac nim tak tą biała plamę (oko) a żeby nie była zbyt duża i wyglądała jak oko. Specjalista nie jestem la bardziej niestety nie umiem wytłumaczyć A, i mam nadzieję że dioramka sie pochwalisz na forum jak skończysz?!

Pozdrawiam

Dzięki za porady, na pewno skorzystam. Całość malowana Pactrami, jedynie wash zrobiony olejną farbą z Lidla ;)

Co do Dioramy, nie jestem specjalistą od tych spraw więc trochę się waham... jeśli takową uczynię, postaram się wrzucić kilka zdjęć na forumj

ecem w tej dziediznie, na pewno wstawię coś z prac nad nią na forum.
Przepraszam, ale będę krytykował, zwłaszcza to, że dowódcy nie przygotowałeś do malowania, mówie tu o linii podziału, z boku. To cieniowanie spodni dowódcy, jest po prostu nie ładne, przerysowane, brudne. Kurtka fajnie uzyskała taką świetlistość skóry i jest najlepiej zrobiona.Ale spodnie nie powinny się tak świecić, użyj matu i problem z głowy. I jeszcze spróbuj robić, bardziej płynne te rozjaśnienia, np. na rękawie tej kurtki.Twarz jest ok.

Edit: Zadbaj o szczegóły, np.U dowódcy,bardzo nie starannie są pomalowane te paski z tyłu.

Jeśli mówisz o l;inii podziału na kurtce - to się mylisz - pierwotnie miałem ją zaszpachlować, jednak po przemyśleniu i oglądnięciu kilkunastu zdjęć kurtek stwierdziłęm, że nie ma to najmniejszego sensu. Ponieważ w tym miejscu zawsze znajduje się szew/ łączenie kurtki.

Spodnie są pomalowane farbą gloss więc mają prawo się błyszczeć

Poza tym pisałem już, że figurka dowódcy jest "prawie" ukończona, więc w domniemaniu matowy lakier zostanie nałożony w finalnej części prac nad figurkami.

Co do pasków na plecach - zapuszczę mu na plecach washa i problem nierównych pasków sam zniknie ;).

Jutro jak czas pozwoli wstawię zdjęcia z prac nad twarzyczkami pozostałych załogantów.

Ciąg dalszy. Kaznodzieja ma pomalowane oczy, usta, guziki i inne szczególiki. Otrzymał też modlitewnik, chlebak i pukawkę przy pasku. Czekam aż farba wyschnie i pomaluję go matem od Pactry.

img0710q.jpg

img0711vc.jpg

img0712lx.jpg

img0713q.jpg

img0714fs.jpg

img0715k.jpg

• 2 months later...

Jak obiecałem tak wrzucam ciu lepsze zdjęcia robione przy naturalnym oświetleniu. Najprawdopodobniej smerfuś i kierowca będę mieli poprawiane ślepia, niestety po przyglądnieciu się im w dużym powiększeniu nie wyglądają najlepiej...

img1154ng.jpg

img1155u.jpg

img1159ru.jpg

• 1 month later...
  • 4 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...

Witaj zaciekawił mnie twój temat i mam pytanie możesz mi podać szerokość (w siedzeniu) kierowcy-mechanika?

Pytam, bo mam T-34 76 AFV CLUB z wnętrzem.

-Ej sierżant!

-Co?

-Jedzie 5 czołgów wroga!

-I co w związku z tym?

-Mamy czterdzieści..