Kuglaty Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Zestaw jak w temacie. Całkiem przyemne w sklejaniu figurki, szpachlowania prawie nie było. Tylko w nielicznych miejscach na łączeniu ramion. Dowódca czołgu już prawie na ukończeniu. Pozostałe figurki częściowo zlepione i pomalowane. Zakładam wątek warsztatowy, dopiero teraz, ponieważ przystawiło mnie z malowaniem twarzy, a dokładniej oczu... Może ktoś zna, jakiś tutorial na temat malowania oczu figurek? Moje poszukiwania zakończyły się tylko na tym wątku http://www.atakmodel.com.pl/pliki/porady_1.htm i mniej więcej według tego pomalowałem twarz dowódcy. Zdjęcia: Zdjęcie rodzinne z ich teciakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Witam, dowódca pomalowany przyzwoicie ale jeden z owych czołgistów radzieckich ma za jasny ten kaftan, mówię rzecz jasna o niebieskim. Sam malowałem Navy Blue od Pactry i choć to kolor do okrętów to polecam, sprawdził się w 100%. Jeżeli chodzi o oczy to poradnika żadnego nigdy przed oczami nie miałem, pewnie to źle! Ale malujesz białą plamkę w miejscu oczu potem robisz czarną na tej białej jak najmniejszym pędzlem (ja używam 0/3) i kolorem tym co to malowałeś skórę figurki musisz "wymodelować" tj. obmalowac nim tak tą biała plamę (oko) a żeby nie była zbyt duża i wyglądała jak oko. Specjalista nie jestem la bardziej niestety nie umiem wytłumaczyć A, i mam nadzieję że dioramka sie pochwalisz na forum jak skończysz?! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Przepraszam, ale będę krytykował, zwłaszcza to, że dowódcy nie przygotowałeś do malowania, mówie tu o linii podziału, z boku. To cieniowanie spodni dowódcy, jest po prostu nie ładne, przerysowane, brudne. Kurtka fajnie uzyskała taką świetlistość skóry i jest najlepiej zrobiona.Ale spodnie nie powinny się tak świecić, użyj matu i problem z głowy. I jeszcze spróbuj robić, bardziej płynne te rozjaśnienia, np. na rękawie tej kurtki.Twarz jest ok. Edit: Zadbaj o szczegóły, np.U dowódcy,bardzo nie starannie są pomalowane te paski z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 9 Maja 2011 Autor Share Napisano 9 Maja 2011 Witam, dowódca pomalowany przyzwoicie ale jeden z owych czołgistów radzieckich ma za jasny ten kaftan, mówię rzecz jasna o niebieskim. Sam malowałem Navy Blue od Pactry i choć to kolor do okrętów to polecam, sprawdził się w 100%. Jeżeli chodzi o oczy to poradnika żadnego nigdy przed oczami nie miałem, pewnie to źle! Ale malujesz białą plamkę w miejscu oczu potem robisz czarną na tej białej jak najmniejszym pędzlem (ja używam 0/3) i kolorem tym co to malowałeś skórę figurki musisz "wymodelować" tj. obmalowac nim tak tą biała plamę (oko) a żeby nie była zbyt duża i wyglądała jak oko. Specjalista nie jestem la bardziej niestety nie umiem wytłumaczyć A, i mam nadzieję że dioramka sie pochwalisz na forum jak skończysz?! Pozdrawiam Dzięki za porady, na pewno skorzystam. Całość malowana Pactrami, jedynie wash zrobiony olejną farbą z Lidla ;) Co do Dioramy, nie jestem specjalistą od tych spraw więc trochę się waham... jeśli takową uczynię, postaram się wrzucić kilka zdjęć na forumj ecem w tej dziediznie, na pewno wstawię coś z prac nad nią na forum.Przepraszam, ale będę krytykował, zwłaszcza to, że dowódcy nie przygotowałeś do malowania, mówie tu o linii podziału, z boku. To cieniowanie spodni dowódcy, jest po prostu nie ładne, przerysowane, brudne. Kurtka fajnie uzyskała taką świetlistość skóry i jest najlepiej zrobiona.Ale spodnie nie powinny się tak świecić, użyj matu i problem z głowy. I jeszcze spróbuj robić, bardziej płynne te rozjaśnienia, np. na rękawie tej kurtki.Twarz jest ok. Edit: Zadbaj o szczegóły, np.U dowódcy,bardzo nie starannie są pomalowane te paski z tyłu. Jeśli mówisz o l;inii podziału na kurtce - to się mylisz - pierwotnie miałem ją zaszpachlować, jednak po przemyśleniu i oglądnięciu kilkunastu zdjęć kurtek stwierdziłęm, że nie ma to najmniejszego sensu. Ponieważ w tym miejscu zawsze znajduje się szew/ łączenie kurtki. Spodnie są pomalowane farbą gloss więc mają prawo się błyszczeć Poza tym pisałem już, że figurka dowódcy jest "prawie" ukończona, więc w domniemaniu matowy lakier zostanie nałożony w finalnej części prac nad figurkami. Co do pasków na plecach - zapuszczę mu na plecach washa i problem nierównych pasków sam zniknie ;). Jutro jak czas pozwoli wstawię zdjęcia z prac nad twarzyczkami pozostałych załogantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Ciąg dalszy. Kaznodzieja ma pomalowane oczy, usta, guziki i inne szczególiki. Otrzymał też modlitewnik, chlebak i pukawkę przy pasku. Czekam aż farba wyschnie i pomaluję go matem od Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Kolejna figurka ukończona (pozostało tylko pomalować go matowym lakierem). Zostały też do pomalowania klamerki, guziki, ubrudzić buty, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Monologu ciąg dalszy... Kolejni dwaj figuranci ukończeni - i na tym także kończę relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Ach wilcze oczy.... są zbyt wielkie. Co do reszty trudno na tych zdjęciach cokolwiek wyczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Jak obiecałem tak wrzucam ciu lepsze zdjęcia robione przy naturalnym oświetleniu. Najprawdopodobniej smerfuś i kierowca będę mieli poprawiane ślepia, niestety po przyglądnieciu się im w dużym powiększeniu nie wyglądają najlepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Co do oczu proponowałbym zainwestować w kalkomanię gałki oczne od Archera kosztują około 17PLN ale efekt murowany i wystarczą na co najmniej kompanię figurantów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Co do oczu proponowałbym zainwestować w kalkomanię gałki oczne od Archera kosztują około 17PLN ale efekt murowany i wystarczą na co najmniej kompanię figurantów Pozdrawiam Gdzie mogę kupić takie kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Np. M -Zone Wrocław właściciel to podejściowy gość nawet jak nie ma na sklepie to Ci sprowadzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 Były malowane krylami, czy olejnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 20 Maja 2012 Autor Share Napisano 20 Maja 2012 Były malowane krylami, czy olejnymi? Jednymi i drugimi. Podstawą były Pactry a wykończnie olejne farby z Lidla ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Witaj zaciekawił mnie twój temat i mam pytanie możesz mi podać szerokość (w siedzeniu) kierowcy-mechanika? Pytam, bo mam T-34 76 AFV CLUB z wnętrzem. ____________ -Ej sierżant! -Co? -Jedzie 5 czołgów wroga! -I co w związku z tym? -Mamy czterdzieści.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 Siedzenie kierowcy ma jakieś 10 mm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Siedzenie kierowcy ma jakieś 10 mm szerokości. Dziękuję za szybką odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi