lulu Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 pomocy, pomocy, pomocy bo już nie mam siły do kalki. więc: cały czas używam mr. hobby: mr. mark softer, nakładam pod kalkę i wychodzi pięknie, ładnie, super przylega a na obecnym modelu kalki się marszczą i świecą. Zmarnowałem już kilka kalek różnych producentów i dalej nie wiem o co biega. proszę pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Witam. czy przed nakładaniem kalek wygładziłeś powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 nie, nigdy tego nie robiłem. zawsze było dobrze. poza tym jak wygładzić? czytałem coś, że sidoluxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Tak, można sidoluksem. Chodzi o to, żeby powierzchnia modelu była błyszcząca. Jak coś się błyszczy, to jest gładkie, zresztą jest na forum temat o nakładaniu kalek. Poczytaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 coś tam czytałem, ale ja nie chce błyszczącego modelu. dziwi mnie to, że tylko na tym jednym modelu tak mi się dzieje. zawsze kładłem kalkę na pomalowany model, smarował zmiękczaczem pod kalkę albo już na położoną i efekt był rewelacyjny. tak czy owak dzięki za dobre chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maggot97 Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Kładłeś kalkę bez nabłyszczania powierzchni? I nie było widać jej konturów? Nie chcesz mieć błyszczącego modelu, to na koniec przeleć to matowym werniksem i będziesz mieć nie błyszczący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 ale softer sie kładzie raczej na kalke niż pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 dzięki za podpowiedzi, przy następnym modelu wypróbuje sidolux i matowanie bo do tego nie mam już nerwów. kolego darthjacek pisałem wcześniej, iż stosowałem softer na różne sposoby, m.in. na jak i pod kalkę; z tych prób to nawet lepszy efekt jest dając softer pod kalkę, ale to zależy od kalki jak i załamań na modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi