rtoipmodest Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Beaverette na ukończeniu - czekam tylko na kalki. Przypadkowo natknąłem się na to foto: Szczęśliwie w Inoworcławiu nabyłem coś takiego: Wydaje mi się, że nie będzie potrzebował większych przeróbek. No wreszcie coś lajtowego Będzie to jeden z trójki planowanych Shermanów (jeszcze Davy Jones i Mangin). Mam już wybranych załogantów. Nie było łatwo bo moje zapasy sporo się ostatnio uszczupliły. Przeróbki obejmą tylko tego "rzymianina" Jeśli ktoś dysponuje dokumentacją/wiedzą n/t tej wersji to oczywiście nie pogardzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Widzę, że jako mały dziwoląg nie bedzie miał zbyt wielu amatorów No to zabieram się do dzieła. Wywierciłem otworki (jk dotąd to największy babol tego zestawu): Poszły przy tym dwa wiertła Na razie mnie mam do tego modelu dokumentacji Oto kilka fotek z instrukcji: Czy tak ma wyglądać przód kadłuba? Myślę o ustawieniu świateł i osłon. Co to jest część B28? Do czego to służyło? Kratką w kierunku jazdy? Co to jest część MA17. Moja wersja to miała? Czy te dwa uchwyty nad jarzmem są OK? Wszelka pomoc (M4A4) mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Co to jest część MA17. Moja wersja to miała? A nie jest to jakiś rodzaj prostego celownika jaki się widuje np na Churchill'ach?? Tylko, że tam to jest zaraz przed peryskopem, a tu wydaje się być z boku... Może to celownik tylko do tych rakiet? Ten niby nie ma rakiet a ma te elementy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Czy tak ma wyglądać przód kadłuba? Myślę o ustawieniu świateł i osłon. Tak. http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/m4a4_sherman/images/m4a4_sherman_05_of_44.jpg Co to jest część B28?Wygląda mi to na klakson. Do czego to służyło? Kratką w kierunku jazdy?Jest to pokrywa zasobnika ostróg przeciwślizgowych. Tak, chociaż mam jedno zdjęcie, na którym założona jest ona na odwrót. Co to jest część MA17. Moja wersja to miała? A nie jest to jakiś rodzaj prostego celownika. Tak, to jest celownik. A taki mądry jestem dlatego, że jak lepiłem Fireflya, to kupiłem sobie taką oto książkę: http://img528.imageshack.us/img528/7915/fireflyvcfd4.jpg No i tam jest wszystko ładnie opisane. Dostałem nawet skserowane tłumaczenie tekstów na polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się, że Zamość posiadał ten drugi rodaj "celownika" - wygięty płaskownik z otworkami. Taki widać na Warszawie z tej samej jednostki. Czy kopółka (część a11) była "obracalna" - na zdjciu nie widać gniazda pod km. Mam tm wywiercić otworek jak pokazano w instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Poszły przy tym dwa wiertła Możesz spróbować kiedyś z igłami do iniekcji. Bez problemu dostępne są igły o średnicy 0,5 mm. Są też o średnicy 0,28 mm - tak zwane insulinówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Możesz spróbować kiedyś z igłami Zgadza się, używam tylko igieł, jeszcze nigdy mi się nie złamała, a wierci się bardzo przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Dzięki za podpowiedź z igłami. Czy dobrze zrozumiałem, że to "sprzęt" dla cukrzyków? Do dostania w aptece? Przykleiłem policzek na wieżę. W moim odczuciu był za wysoki. Stykał się z pierścieniem na kadłubie (a idącym dookoła wieży). Odciąłem około 1mm. Czy nie przegiąłem pały? Daje to 7cm przerwy w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Czy dobrze zrozumiałem, że to "sprzęt" dla cukrzyków? Do dostania w aptece? Dla cukrzyków kosztuje 20 groszy strzykawka z igłą, można ją kupić w aptece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Czy kopółka (część a11) była "obracalna"Tak. Mam tm wywiercić otworek jak pokazano w instrukcji?Pokaż, co każą wiercić, bo za bardzo nie wiem, o co chodzi? Przykleiłem policzek na wieżę. W moim odczuciu był za wysoki. Stykał się z pierścieniem na kadłubie (a idącym dookoła wieży). Odciąłem około 1mm. Czy nie przegiąłem pały? Daje to 7cm przerwy w realu. W rzeczywistości też tam parę centymetrów było:http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/m4a4_sherman/images/m4a4_sherman_39_of_44.jpg Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale te listwy po bokach kadłuba, w których wierciłeś otwory, nie były jednym długim elementem, tylko składały się z trzech: http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/m4a4_sherman/images/m4a4_sherman_01_of_44.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 29 Maja 2011 Autor Share Napisano 29 Maja 2011 Tomku dzięki za odpowiedzi. Na tej części a11 jest walcowaty twór. Sądzę, że do montowania km'u. W instrukcji zaznaczono jako z otworem, w modelu otworu brak. Dzięki za zdjęcie policzka. Chyba minimalnie zmniejszę ten otwór/szparę. Doszły mnie też słuchy, że kształt z przodu może być inny niż w oryginale. Co do boków to nie problem ponacinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Na tej części a11 jest walcowaty twór. Sądzę, że do montowania km'u.W instrukcji zaznaczono jako z otworem, w modelu otworu brak. Dobrze myślisz - to jest podstawa do km-u i powinna mieć dziurę: A tu jeszcze fotki celowników: Zdjęcia pochodzą z książki, o której wcześniej wspominałem. A tak w ogóle, to masz tu parę linków do walkaroundów M4A4: http://www.primeportal.net/tanks/jan_peters/m4a4_sherman/ http://www.toadmanstankpictures.com/sherman_v_m4a4.htm http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=3231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Piotrze, kolejny bardzo ciekawy projekt i kolejny polonik - to bardzo cieszy. Jak z detalami poszalejesz jak zawsze to będzie naprawdę bardzo ciekawy pojazd. Z uwag na szybko to mógłbyś kilofek ściąć, bo o ile inne narzędzia wyglądają całkiem znośnie to ten element akurat wygląda katastrofalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Tomku dzięki za pomoc. Do Kanadyjczyka na Primeportal dotarłem wcześniej, ale bardzo fajne są foty na Armoramie. Radku kilofa nie zmieniam, zobacz tytułowe zdjęcie. Zakryje go wielki bambetel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi