Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ponieważ robię porządki pomyślałem,że zaprezentuję wam swoja radosna twórczość.Na usprawiedliwienie dodam tylko,że ten i pozostałe moje "modele" powstały w roku 1990/91 .Każdy z nich zajął mi od jednej do dwóch nocek czytaj nocnej służby przy stoliku podoficera dyżurnego.

W tych czasach a szczególnie tycz warunkach mój warsztat modelarski ograniczał się do jednego pilniczka,kawałka papieru ściernego,3 {słownie trzech}pędzelków kilku Humbroli i żyletek.Ponieważ nie miałem dostepu do rozpuszczalników używałem nafty lotniczej bo to tego miałem dostęp nieograniczony.Mimo to zachowałem sobie jeszcze kilka samolocików z tych czasów-często niestety jak widać niekompletnych.

Dla tych co wytkną mi błędy merytoryczne-NIE BYŁO wtedy jeszcze w Polsce internetu

648278ee982f.jpg

8e333d4956b4.jpg

bafd20f39722.jpg

b7c609f5ecc1.jpg

75a2be804786.jpg

Posted

Jeden z moich ulubionych samolocików. Też taki popełniłem ale w latach 80 - Esci 1/48.

Zmień tytuł na JA-37 lub AJ-37 (JAS to grippeny)

Posted

Z tym nazewnictwem to trochę inna bajka: J-Jakt (mysliwski) A-Attak (szturmowy) S-Spannung (rozpoznawczy) i cały myk polegał na tym, że Viggen był wielozadaniowy tylko jako myśliwsko-szturmowy (stąd oznaczenie JA) a wersja rozpoznawcza była osobno, a Grippen może wykonywać zarówno misje mysliwskie, szturmowe i rozpoznawcze, w zależności tylko od podwieszeń. Taka dygresja ;)

Model, jak na dziarsjkiego dwudziestolatka, prezenduje się nieźle. Zawsze mi się podobał ten szwedzki kamuflaż

Posted

E tam, Humbroli to miales co najmniej 10.

Model, jak na tamte czasy dobry. Bardzo wymagajacy kamuflaz. Nawet dzis wyglada dobrze. Dwie nocki? No moze i tak skoro tak mowisz.

Posted

czy dziesieć nie pamiętam -nie było tego wiele bo i zołd skromny{ troche wspomagał mnie klib zołnierski zwłaszcza w sprawach modeli}

Wiele kolorów mieszałem "na oko"

Posted
czy dziesieć nie pamiętam -nie było tego wiele bo i zołd skromny{ troche wspomagał mnie klib zołnierski zwłaszcza w sprawach modeli}

Wiele kolorów mieszałem "na oko"

Żołdaka wspomagał klub żołnierski?To kolega miał wypasiona jednostkę...