donalyah00 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź oraz za miłe słowa! Jakoś bardzo prędko się za niego nie wezmę, póki co przejrzałem spooooro ciekawych fotek na airliners.net i na flickerze (trafił się nawet walkaround MD-82 AA w hangarze!) Zastanawiam się nad oklejaniem folią alu, ale chyba skończy się na dwuskładnikowym PlateSilver GS - aż tak bardzo nie chce mi się bawić z tym modelem. Spróbuję poszukać tych kalek LiveriesUnlimited - wychodzi na to, że nie mogłem ich znaleźć na sieci bo są po prostu niedostępne. Pomęczę właściciela sklepu http://www.airline-hobby.com/shop/, może coś wykombinuje . Boję się, że kalki Minicraftu mogą faktycznie być trochę niedopasowane - produkt LU ma o wiele sensowniejszy podział technologiczny (osobne okna, itp.). pewnie w "najbliższym" czasie coś przetestuję w MD-8x Minicrafta (we wszystkich pudłach jest to samo) przy sklejaniu połówek kadłuba zwróć uwagę na pochylenie ogona, Chodzi Ci o statecznik poziomy czy pionowy? Zamówiłem żywiczny statecznik pionowy BraZ Models dedykowany do MD-80, może on załatwi sprawę. poza tym dziwne są osłony podwozia głównego, nie rozgryzłem jeszcze o co z nimi chodzi ale wizualnie na gotowym modelu są za długie choć wielkościowo odpowiadają wycięciom w kadłubie (następnym razem zrobię małe oszustwo i trochę je skrócę) Ponownie - udało mi się znaleźć zestaw AC144-003 Airwaves dedykowany DC-9-30, który zawiera m.in. metalowe pokrywy komór podwozia. Sprawdzę jeszcze na fotkach, ale powinien pasować również do MD-80. Dedykowany fototrawiony zestaw Platza do MD-80 jest już nieosiągalny - nie będzie nowych dostaw :(. DC-8 w pudle wygląda wyśmienicie, to jeden z ładniejszych modeli jakie mam w pudłach (i niezły kawał modelu) No właśnie ten "kawał modelu" mnie trochę odstręcza... Po prostu nie mam za dużo miejsca na modele...:( Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Spróbuję poszukać tych kalek LiveriesUnlimited - wychodzi na to, że nie mogłem ich znaleźć na sieci bo są po prostu niedostępne. firma nie istnieje ale kalkomanie sprzedają się jeszcze na aukcjach i w niektórych sklepach, na ebay spróbuj napisać do pkmn2525 - sprzedaje dużo kalkomanii i często ma Liveries U. Chodzi Ci o statecznik poziomy czy pionowy? Zamówiłem żywiczny statecznik pionowy BraZ Models dedykowany do MD-80, może on załatwi sprawę. pionowy, przy kolejnym modelu sprawdzę czy to wina wyprasek czy mojej nieuwagi (okazał się tak pochylony, że musiałem go trochę naciąć by wyprostować), jeszcze kilka MD-8x mam zamiar popełnić, podobają mi się, zarówno sylwetka samolotu jak i prostota oraz jakość modelu Dedykowany fototrawiony zestaw Platza do MD-80 jest już nieosiągalny Platz to wypraski Minicraft + własne kalkomanie (co ciekawe w tym, który posiadam drukowane przez wspomniany Liveries Unlimited) No właśnie ten "kawał modelu" mnie trochę odstręcza... Po prostu nie mam za dużo miejsca na modele...:( całkowicie rozumiem, największych modeli sam na razie również nie ruszam do czasu zapewnienia im jakiegoś godziwego miejsca po sklejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qantas Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Jakiś czas temu zainteresowałem się skalą 1:144 głównie (ale nie tylko) pod kątem samolotów pasażerskich. Super! To tez moj temat Bardzo fajne modele. Fajnie jakbys zrobil jeszcze zdjecie porownawcze niektorych z tych samolotow kolo siebie. Mi sie najbardziej podobaja takie najbardziej typowe. Z Twojej kolekcji na swojej polce najchetniej widzialbym tego DHL'a i brytyjskiego Conocrde'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 dzięki, porównawczych zdjęć na razie planuję, przybyły natomiast 3 kolejne 18. DC-9-32 Yugoslav Airlines (YU-AHT), model: AZ model, kalkomania z zestawu 19. DC-9-32 Yugoslav Airlines (YU-AJM) , model: Fly, kalkomania: BOA Bodecek agency 20. DC-9-32 Swissair (HB-IFG) , model: AZ model, kalkomania z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 O! DC-9! Stary JAT jest ładniejszy na modelu niż w pudełku, na Swissairze zaś fajnie widać "ósemkowość" przekroju kadłuba. Może kiedyś też się skuszę na ten model z krzyżem na ogonie. Nowy JAT - hmm... nie jestem chyba fanem European White... ale fajnie muszą się owe "dziewiątki" prezentować koło siebie na półce. firma nie istnieje ale kalkomanie sprzedają się jeszcze na aukcjach i w niektórych sklepach, na ebay spróbuj napisać do pkmn2525 - sprzedaje dużo kalkomanii i często ma Liveries U. Dzięki, zaglądam tam teraz regularnie. Dedykowany fototrawiony zestaw Platza do MD-80 jest już nieosiągalny Platz to wypraski Minicraft + własne kalkomanie (co ciekawe w tym, który posiadam drukowane przez wspomniany Liveries Unlimited) Oprócz całego zestawu była też jeszcze sama blaszka Platza - MD-80 w skali 1:144 i 1:200 na jednym kawałku mosiądzu. http://www.platz-hobby.com/products/731.html Mam już model MD-80 AA oraz żywiczny statecznik Braza do niego - faktycznie jest różnica. Żywiczny odlew jest o wiele bardziej przestrzenny, ma np. bardzo realistycznie zaznaczony ster kierunku oraz ten chwyt powietrza w krawędzi natarcia. Niestety nie bardzo mam teraz jak zrobić odpowiednich fotek... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi