Skocz do zawartości

Peterbilt 379 Black Dog

lubo89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zaprezentować Peterbilta stylizowanego na tego z filmu Black Dog. Model jest praktycznie z pudła. Dodałem jedynie drobne okablowanie ramy i silnika oraz imitacje skórzanych osłon zbiorników paliwa.

dscf9991p.jpg

dscf9997.jpg

dscf0014hz.jpg

dscf9998.jpg

dscf0003wm.jpg

dscf0011s.jpg

dscf0004n.jpg

Pozdrawiam i proszę o komentarze

Przejrzałem internet poszukując tego Petka i co się rzuca w oczy. Twój model to poprawnie wykonany 378. 379 ma inną maskę i grill. Black Dog ma dłuższy zbiornik paliwa i schodki za sleeperem. Do tego żółty Dietroit Diesel, choć w oryginale rzeczywiście siedzi jak piszą na innych forach 3406 Cat 425HP. Góra ćwierć błotników powinna być czarna, jest chyba z gumy, choć sporadycznie spotyka się zdjęcia z chromowaną górą.

Mimo to ta kupa czarnego błyszczącego lakieru i chromu cieszy oko, zachęciłeś mnie do obejrzenia filmu i zrobienia konwersji 378 na 379.

Przejrzałem internet poszukując tego Petka i co się rzuca w oczy. Twój model to poprawnie wykonany 378. 379 ma inną maskę i grill. Black Dog ma dłuższy zbiornik paliwa i schodki za sleeperem. Do tego żółty Dietroit Diesel, choć w oryginale rzeczywiście siedzi jak piszą na innych forach 3406 Cat 425HP. Góra ćwierć błotników powinna być czarna, jest chyba z gumy, choć sporadycznie spotyka się zdjęcia z chromowaną górą.

Mimo to ta kupa czarnego błyszczącego lakieru i chromu cieszy oko, zachęciłeś mnie do obejrzenia filmu i zrobienia konwersji 378 na 379.

Kiedy rozmawiałem w Krośnie z kierowcą tego Petka twierdził że jest 379

62283222913c0495med.jpg

Kolejny dobry model, na ktory przyjemnie popatrzec. Jak dla mnie to brakuje tylko kabli za kabina, ale to maly szczegol.

Fajna BRYKA. Podoba mi się. Czarny lakier i dużo chromu to jest to. Mam takiego ale w pudełku jeszcze . W przyszłości chętnie się pokuszę na takiego kolosa. Powodzenia w dalszych pracach.

Kiedy rozmawiałem w Krośnie z kierowcą tego Petka twierdził że jest 379

62283222913c0495med.jpg

Ten kierowca nie kłamał. Ale prezentowany tu model to ITALERI Peterbilt 378 Long Hauler (3857), choć zdjęcie na pudełku, to zdaje się 379.

Wpadł mi w oko kiedyś jeden 379 i chciałem robić konwersję. Zadałem sobie trochę trudu żeby wypatrzeć różnice tych prawie identycznych ciężarówek. Różnice w grillu jakie zauważyłem, a trzeba się naprawdę dobrze przypatrzeć, są takie- góra grilla 379 jest płaska, 378 lekko okrągłą linia. Maska 379 prawie płaska, 378 leci w dół w stronę grilla. Maska 379 jest dłuższa, choć tu jest pewnie kilka wersji.

10079805_3.jpg

Błotniki w 378 kończą się z maską, w 379 maska ma jeszcze kilkanaście cali długości poza koniec błotnika.

Ot takie różnice wzrokowo wyłapałem, choć zdaje się te modele są często ze sobą mylone, to i ja się mogę mylić. Specjalistą nie jestem.

Wg. wikipedi są to modele do siebie podobne, 378 ma stromą maskę tak jak pisałem, nie jest dostępna z rozszerzoną maską. 378 ruch lokalny krótko dystansowy, 379 to następca 359. Oba modele dostępne w standardzie 119' BBC, przy czym 378 jest wyższy 102mm.

A tu się zgodzę w 100% i gdyby nie zapasy na szafie. W tym kilka petków w różnych odmianach, to sam bym go kupił i pewnie na czarno robił.

A jest jakaś zdecydowana różnica pomiędzy 378 LH ( 3857) a 378 (746) ?

Copycat jest jak piszesz (chodzi mi o różnice)ja przygotowuje się do swojego pitka ładny okres czasu.na ebayu jest maska i podwyższany dach szoferki.W przyszłym tygodniu mogę zrobic fotki dla porównania jak to wygląda bo jestem szczęśliwym posiadaczem tych konwersji.

A jest jakaś zdecydowana różnica pomiędzy 378 LH ( 3857) a 378 (746) ?

Tego nowszego zestawu nie mam, o ile się nie mylę to różnica jest tylko w sleeperze. 378 LH dostał sleeper z zestawu 377. Chyba nie ma co liczyć na różnorodność z Italeri i Revella.

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...

Cool pictures! Actually, This Peterbilt truck is made for over dimensional loads and heavy hauling purpose. They're also most used by trucking company, because they can really pull lots of huge equipments.