Dachu Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Na poczatek krótka historia OWŚ i schronu dowodzenia Obszar Warowny Śląsk rozciąga się na odcinku około 60 kilometrów, od miejscowości Przeczyce na północy po miejscowość Wyry na południu. Była to linia umocnień stałych i polowych dodatkowo uzupełniona szeregiem obiektów towarzyszących lub zabezpieczających (w sumie ok. 180 budowli). Dziś stanowi wyjątkowy w skali kraju zabytek polskiej myśli fortyfikacyjnej z okresu międzywojennego. Projekty pierwszych schronów bojowych zostały zatwierdzone przez szefa Sztabu Głównego latem 1933 roku, zaraz potem zaczęła się ich realizacja. Pierwszym wzniesionym odcinkiem umocnień był punkt oporu Dąbrówka Wielka. W 1934 roku powstał kolejny punkt oporu – Szyb Artura. W 1936 roku budowa nabrała tempa – wybudowano dwa nowe punkty oporu, a w roku następnym kolejne trzy. W kolejnych latach uzupełniano wcześniej wybudowaną linię uzupełniając ją m.in. schronami polowymi i pozornymi. W 1939 roku przystąpiono do rozbudowy skrzydeł pozycji, początkowo na północy, później na południu. Budowę przerwał wybuch wojny, wskutek czego Obszar Warowny Śląsk nie był w pełni ukończony. Schron dowodzenia http://www.fortyfikacja.pl/index.php?a=dow Istnieje tylko 1 archiwalne zdjecie tego schronu z 1940 roku http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faba1cac393ec7d3.html Cytuj
Dachu Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 CZas pokazac moja kilku godzinna robote, niestety zabraklo mi drutow i musze czekac do jutra Cytuj
Dachu Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Niestety zdjecia slabe bo robione telefonem Cytuj
Dachu Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 gipsem:) ale "zbrojenie" musze zrobic zeby lepiej trzymalo a poza tym to calego schronu za 1 razem nie odleje:) Cytuj
Dachu Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 ZApomnialem dodac na samym poczatku ze robie to w skali 1:35 co oznacza ze schron bedzie mial okolo 40x40cm Cytuj
Dachu Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Dzisiejsza robota: Mocowanie: Przepraszam za takie lipne zdjecia ale mam sprawny tylko aparat w telefonie, cyfrowka w naprawie nie wiadomo jak dlugo:( Mam kilka pytan: zbrojenie zalac betonem czy gipsem? idzie kupic polskich oficerow z wrzesnia 1939? Cytuj
Dachu Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Zbrojarz z Ciebie niezły będę zaglądał Chodzi sie do technikum budowlanego:D Cytuj
Dachu Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Niestety kilka dni temu (2-3tygodnie) schron padl ofiara zlomiarzy ale dzieki bogi wszystkiego nie zabrali poza dwoma futrynami (1 przy wejsciu z poterny i przy wyjsciu ewakuacyjnym) ponizej zrobione przeze mnie filmiki (lacina to efekt nerwow) http://www.youtube.com/watch?v=1vA6wHJUd-E http://www.youtube.com/watch?v=RYhEixanYPY http://www.youtube.com/watch?v=C2VIZyx2fA8 Policja oczywiscie SPOZNILA SIE... Cytuj
liec Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 O ja ! Przechodzę obok codziennie z psem na spacer, a tu go ktoś na forum buduje. Jaki ten świat mały :] Cytuj
Dachu Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 dzisiaj bylem w schronie dowodzenia z kumplami ze stowarzyszenia "Pro Fortalicium", liec jesli chcesz sie cos dowiedziec o schronie i o planach co do jego zagospodarowania to mozemy pogadac, nastepnym obiektem ktory zrobie bedzie tradytor artyleryjski punktu oporu "Łagiewniki" ale to w odleglej przyszlosci, CZym proponujecie zalac te zbrojenie? gips czy beton? i czy idzie dostac polskich oficerow w skali 1:35 z wrzesnia 39? jesli ktos cos wie to bylbym wdzieczny za odzew Cytuj
Myski79 Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Proponuje nie gips tylko takie coś co się zowie knauf. Co do oficerów: Generalnie dwie firmy S-model, M-model lub zawsze można też coś przerobić z Dragona Cytuj
Dachu Napisano 8 Lipca 2011 Autor Napisano 8 Lipca 2011 Gdy wpisuje knauf to wychodzi mi welna mineralna, firma budowlana i jakies inne badzieiwa:) mozesz mi to troche przyblizyc? Cytuj
Dachu Napisano 8 Lipca 2011 Autor Napisano 8 Lipca 2011 Wczoraj i dzisiaj niewiele zrobilem, byla ladna pogoda to chodzilem po placu i po schronie:) Zapewne niebawem schron zostanie zamkniety ze wzgledow bezpieczenstwa co popieram. Efekty dzisiejsze i wczorajsze: Papier- tak mniej wiecej bedzie wygladac kilka pomieszen, brakuje ich jeszcze 3+ klatka schodowa W miejscu gdzie znajduje sie ta smieszna "krateczka" bedzie poczatek schodow Cytuj
Dachu Napisano 9 Lipca 2011 Autor Napisano 9 Lipca 2011 Hmmm chyba jednak skusze sie na beton albo gips choc to drugie troche odpada Cytuj
Dachu Napisano 9 Lipca 2011 Autor Napisano 9 Lipca 2011 Prace przy schronie zostaja wsztrzymane na okres wakacji (wyjezdzam do konca sierpnia) Cytuj
blitzaaa Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 To szkoda. Jeżeli mogę coś zasugerować, to proponuje odlew gipsowy z domieszka piasku. Wtedy dostaniesz dużo bardziej niejednorodną strukturę niż przy samym gipsie. Pamiętaj o tym podczas wędrówek po plaży.... Cytuj
Dachu Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 Wrocilem:) W lasach nazbieralem troche roslinnosci ktora na pewno sie przyda Po wakajcach dostalem kilka modeli az chce sie je otworzyc i zrobic:) ale i tak juz zbyt wiele modeli i dioram mam zaczetych (dioram z 5 a o modelach to nie mowie) W przyszlym tygodniu zaczne bawic sie ze zbrojeniem do schronu, przez wakacje mialem okazje porownac schrony OWŚ i Lini Mołotowa Cytuj
Dachu Napisano 25 Września 2011 Autor Napisano 25 Września 2011 W schronie (tym prawdziwym) trwaja obecnie prace remontowe (malowanie scian) musze czekac by moc zrobic kilka pomiarow i zaczac dioramke, schron jest rowniez pomalowany od zewnatrz,oto link gdzie mozna go zobaczyc: http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.php?f=71&t=909&start=60 Cytuj
Dachu Napisano 8 Marca 2012 Autor Napisano 8 Marca 2012 Niestety, prace narazie stoja w miejscu do czasu gdy nie znajde odpowiedzniej podstawy (100x100 cm) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi