Skocz do zawartości

DH 9a" Ninak" 1:32 WW

RH

Rekomendowane odpowiedzi

Prace nad tym ciekawym modelem pomału ale jednak idą do przodu

Na pierwszy ogień poszła jednostka napędowa tego płatowca ,a mianowicie silnik "LIBERTY" .Wiem że nie jest to idealnie wykonana kopia ,ale cóż nie ch zostanie taki jak jest

P7150439.jpg

P7150440.jpg

P7150441.jpg

P7150442.jpg

P7150444.jpg

P7150445.jpg

P7150446.jpg

Dla mnie bomba!

Wałek rozrządu z popychaczami nie miały osłony w tym silniku?

Gniazda kolektorów maskujesz przy malowaniu, czy masz na to inny sposób?

Pisz, proszę, co jest zestawowe, a co sam dodałeś, gdyż nie miałem jeszcze styczności z tymi zestawami.

Pozdrawiam Jarek

Dla mnie bomba!

Wałek rozrządu z popychaczami nie miały osłony w tym silniku?

Gniazda kolektorów maskujesz przy malowaniu, czy masz na to inny sposób?

Pisz, proszę, co jest zestawowe, a co sam dodałeś, gdyż nie miałem jeszcze styczności z tymi zestawami.

Pozdrawiam Jarek

Nic nie maskowałem ,po prostu pomalowane ,a same gniazda przetarte srebrnym ołówkiem.

Dorabiane elementy są na zdjęciu zaznaczone ,po za tym robiłem 24 świece z rurek mosiężnych o dwóch średnicach i cienkiego drucika.W zestawie cylindry są ze sobą zespolone więc je należy delikatnie porozcinać

p7150442.jpg

By ryszard58 at 2011-07-16

p7150439.jpg

By ryszard58 at 2011-07-16

tutaj jest stronka gdzie są zdjęcia orginalu ,zresztą w instrukcji też są takowe zdjecia

http://www.mincbergr.net/index.php?page ... 0008.00015

http://www.wingnutwings.com/ww/370BB0B7 ... 1D4D3ED806

Nic nie maskowałem ,po prostu pomalowane ,a same gniazda przetarte srebrnym ołówkiem.

No proszę, na najprostsze rozwiązania, najtrudniej wpaść!

Po opisie widać, że się trochę musiałeś napracować przy tym silniku, od razu inaczej się go ogląda

• 10 months later...

No coś powoli ruszyło sie przy tym modeliku na razie pierwsze skromne malowanie elementów wewnętrznych .I to by było na tyle .Czuje że ten model będzie najdłużej klejonym ,a to za sprawą innych ważniejszych "skorup"

P5280210.jpg

• 2 weeks later...
ja pierdziu, tyle sklejki narobiłeś, że w oczach się mieni..

To chyba najdrozszy zestaw WNW, no ale efekt jaki mozna uzyskac jest wysmienity

pozdrawiam,

K

Nie taki drogi .Akurat go kupiłem kiedy dolarek byl g....o wart i wyszło mi zaledwie 240zł!

A teraz maly przerywnik w pracy nad DH 9 pośrednio jest związany z modelem który tworzę bo tez szmaciak i dwupłat:) ,czyli filmik z soboty z latanka na Ni11 bebe .tak dla rozprostowania kości i odreagowania A co wyszło z tego to sami oceńcie .Napiszę tylko że modelik lat wyśmienicie ,prawie sam

Ciekawy czy oryginał też tak sie zachowywał

To prawda ,oglądając zdjęcia eksponatu jeszcze jak byl w muzeum ,widać było że był w bardzo dobrym stanie .Byl by to rarytas .A Spitfire ,cóż tego badziewia jest dość sporo na świecie i wcześniej ,czy później i tak byś my coś wycyganili .Ten w muzeum to nawet nie ma reduktora i można śmigłem kręcić jak sie podoba .pomijając fakt że możną nim oberwać w łeb jak sie zagapi człowiek (szczególnie tyczy sie to małych latorośli.Sam byłem świadkiem takiego zdarzenia,które o mało nie skończyło sie tragedią .

No ale dość ,cza wracać na warsztat .kolejne fotki tym razem już z olinowanie .Tu poprzestanę bo nic już ciekawego nie ma do pokazania .A mowie tu o skrzydłach które raczej nie są ciekawe.Skrzydła jak skrzydła

Więc reszta w galerii

P6210231.JPG

P6210232.JPG

P6210235.JPG

P6210236.JPG

P6210237.JPG

TYLKO NIE BADZIEWIA!!! Hihihihihihihi. Lepiej by wyglądał IXc niż XVI z końca wojny. Poza tym ówczesna polityka naszego Muzeum była dość dziwna...

Ale do tematu. Jak robisz naciągi? Może kiedyś popełnię coś w tym stylu...

Pisze tak bo już minie nudzą te samoloty .Na okrągło albo spit albo meser i ak w kółko.A przecież jest tyle innych pięknych konstrukcji.To jest ta jakby całe życie jadło się barszcz albo rosół

A wracając do naciągów to tu jest link do takiego mądrego pana który ładnie to opisuje

http://ww1aircraftmodels.com/page8.html

Klasa panie RH, z przyjemnością się ogląda warsztat z KWP RH&RH. Koła zapasowe zabierane "ze sobą" każą wysnuć wniosek, że i skrzynka z narzędziami pewnie gdzieś tam miała swoje miejsce. Niesamowite pionierskie czasy.

Pisze tak bo już minie nudzą te samoloty .Na okrągło albo spit albo meser i ak w kółko.A przecież jest tyle innych pięknych konstrukcji.To jest ta jakby całe życie jadło się barszcz albo rosół

A wracając do naciągów to tu jest link do takiego mądrego pana który ładnie to opisuje

Super sprawa. Muszę popełnić jakiegoś szmatopłata . Jednak poszukam czegoś w 1:48 w polskich barwach.

A co do Spitów, to chcę wykonać jak najwięcej jego wariantów , a nie żyje się wiecznie

Super sprawa. Muszę popełnić jakiegoś szmatopłata . Jednak poszukam czegoś w 1:48 w polskich barwach.

A co do Spitów, to chcę wykonać jak najwięcej jego wariantów , a nie żyje się wiecznie

Był bym nie do końca szczery z tymi spitami właśnie kończę jednego w nietypowym oznaczeniu

Klamka zapadła. Może jeszcze dziś kupię DH Tiger Motha - 1:32. Oczywiście w polskim mundurku będzie.

A co za Spita szykujesz?

Niebawem w galerii,a na razie tajemnica

Do Tigra M. tez się przymierzam ,ale latającego RC:)