Skocz do zawartości

BAN DAI

p40

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc w dniu dzisiejszym na konkursie modeli w Koprivnicy w Czechach natknąłem sie na jednym ze stoisk handlowych na dwa modele samolotów w skali 1/24 (P-51D Mustang i Me 109E4) firmy BAN DAI. Pierwszy raz spotykam się z tą firmą. Jestem ciekawy co to za firma, co ciekawego ma w ofercie. Może ktoś miał do czynienia z produktami tej firmy, może ktoś poda jakiś link do strony producenta.

Próba dołączenia zdjątka w/w modeli

ce1c43b8e2590b7am.jpg

Witam.

Powiem szczerze, że bardzo dawno nie słyszałem o tej firmie.

Jedyne co wiem,a w zasadzie pierwszą styczność z tą firmą miałem około 89/90 roku. W swojej ofercie mieli kilka ciekawych pojazdów bojowych w skali 1/48, kilka samolotów 1/24 oraz kilka egzotycznych pojazdów, głownie autobusy i ciągniki w bliżej nie określonej skali. Modeli nie widziałem, nie "macałem" wiec nic na ten temat nie powiem. Jakiś czas później około 95/96 r. dowiedziałem się, że firma padła. Z kolei w ubiegłym roku doszły mnie słuchy, że firma istnieje chociaż podobno nie ma już nic wspólnego z modelami tylko produkuje zabawki. Nie wiem na ile te informacje są prawdziwe i nie wiem czy dotyczą tej samej firmy ... reszta to domysły.

Pozdrawiam

Krystian.

Witam z firmą BANDAI zetknąłem się ładnych parę lat temu ,posiadam kilka modeli w skali 1:48 pojazdów niemieckich z lat IIwś których użyłem na dioramach są to Opel blitz na gąsienicach ,schimvagen ,sdk ,flak 88mm-przepraszam za ew. pomyłki w nazewnictwie od zawsze buduję samoloty i dioramy lotnicze .W rękach miałem też kilka czołgów ,działo samobieżne ,figurki wszystko w tej samej skali Modele te na lata 80-te prezentowały dosyć wysoki poziom w zestawach były figurki ,silniki -dobre pole do waloryzacji .Potem niektóre modele wydawała chińska firma Fuman .Do dnia dzisiejszego z tego co wiem żadna firma nie wydała wielu modeli ,i bandaj pozostał jedyną firmą która wydała np. flaka 88mm skali 1;48,opla na gąsienicach .Obecnie firma produkuje zabawki gry komputerowe ,gry planszowe To tyle moich wiadomości może ktoś dopowie coś więcej pozdrawiam Mietek