jachud3 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Witam Przedstawiam Wam model Stukasa od Academy, jest to maszyna pułkownika Hansa Ulricha Rudla, dowódcy SG 2. Trochę więcej o samym pilocie można przeczytać TUTAJ. Warsztat - przerwany co prawda, ale jest - znajdziecie TU. Stukas jest dopiero moim drugim samolotem wykonanym całkowicie przy pomocy aero nieźle się nakląłem przy zdejmowaniu masek kamuflażu ale jakoś z tego wyszedłem. A więc, do rzeczy: Tutaj niespodzianka Stukas ze swoją potencjalną ofiarą i mały bonusik dla fanów kręcących się śmigiełek (krótki fillm, kliknijcie na obrazek) ;) Chciałbym podziękować wszystkim pomagającym w warsztacie Szczególne podziękowania lecą do Ostacha za wyczesane plany Junkersa, które mi przysłał, oraz do Tukidyndasa za fajne materiały Zapraszam do komentowania! pzdr. P.S.: Na zdjęciach zauważyłem, że podczas sesji ułamałem masz anteny Trzeba poprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Bardzo fajny Stukas , mógłbyś napisać coś o tym jak zrobiłeś te kręcące się śmigło (jaki silniczek i jak to sie wlacza i wylacza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Share Napisano 17 Lipca 2011 Hłe hłe mechanizm silnika to nic innego jak... suszarka dmuchająca zza kadru a że robi przy tym taki fajny szum jak silniczek RC to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oli360 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Hłe hłe mechanizm silnika to nic innego jak... suszarka dmuchająca zza kadru a że robi przy tym taki fajny szum jak silniczek RC to inna sprawa A ja również dałem się nabrać, że zastosował mały silniczek elektryczny Chyba wygadałeś kolegę z tą suszarą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Share Napisano 17 Lipca 2011 Sam siebie wygadałem? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oli360 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Ale gapa ze mnie Sorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Czy na tym samolocie latał Rudel nie będę już komentował, bo poruszyłem to na innym forum, ale kilka uwag co do walorów technicznych modelu. Model przyjemny, chwali się poprawiona niełatwa do skorygowania częśc silnikowa. Bardzo to poprawia odbiór modelu Academy. Świetnie położone kalki, które są znane ze swej krnąbrności u tego producenta. Np położenie kodu B-2 na obłych kapciach jest sporą sztuką (choć z B chyba sobie nie poradziłeś i jest domalowane?) Malowanie niestety psuje niezbyt udany wash... Linie zapuszczone nierówno, duże zaciemnienia w miejscach gdzie go nie dałeś rady zebrać. Przez to model wygląda bardziej niechlujnie niz realistycznie. Końcówki skrzydeł od dołu powinny być moim zdaniem żółte. Poza tym jak dla mnie OK, ciekawy samolot, ciekawa wersja. Też mam zamiar popełnić kiedyś Ju-87G, tym bardziej że mam w zapasach model Academy jak i Fujimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Zgadza się, obie literki 'B' są malowane, Academy nie ułatwiło sprawy tymi kalkami... A "łasz" jak pisałem na PWM, robiony eksperymentalnie z plakatówek... biję się w pierś, eksperyment nie zaliczył próby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Skoro to były plakatówki, to trzeba było go pod kran i po problemie! Ja staram sie unikać washa, bo efekty czasem sa dobre, czasem beznadziejne i to nawet trudno orzec od czego to zależy. Do podkreślenia linii wolę stosować ołówek. Efekt może nie idealny, ale przewidywalny i powtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Share Napisano 19 Lipca 2011 O proszę, ołówka nie znałem, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Przy moim 109E możesz zobaczyć jak to wygląda i nawet gdzieś tam opisałem tę metodę "ołówkową": http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=25457 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Share Napisano 19 Lipca 2011 Hmmm no muszę powiedzieć że ciekawie to wygląda... Następny samolot w 72 wykończę tym sposobem. Dzięki! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Witam Kwestii merytorycznych maszyn "Hakenkreuz'owych" tradycyjnie nie oceniam. Są od tego inni eksperci Z technicznego punktu widzenia model wygląda nieźle. Kolaga Banny wymienił niedoskonałości. Wash rzeczywiście mógłby wyglądać lepiej. Następnym razem sprawdź dokładnie linie podziału i zakamarki i popraw te pozatykane. Podobnie jak kolega Banny pochwalę Cię za ułożenie kalkomanii, które potrafią mocno podnieść ciśnienie. Tobie udało się wyjść z walki z nimi bez szwanku. Model stanowczo zasługuje na lepsze zdjęcia. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 Święta prawda, dobrych zdjęć robić nie umiem Dzięki za ocenę, miło, że się podoba pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi