smialus Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Robercie to czekam na wznowienie tematu Dzisiaj pobawiłem się z dyszami. Dodałem czarne pasy i przetarłem pastelą suchą pomarańczową i niebieską. Tak myślę czy nie przetrzeć tego jeszcze grafitem sproszkowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Jak tam postępy? Czekamy na jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem chęci z powodu uszkodzenia nieruchomej części owiewki postanowiłem oryginalną zerwać i wytłoczyć nową. Materiałem były okładki z skoroszytów doradzane gdzieś na forum. Jednak okładki okazały się błędem który uwidaczniał się w fazie końcowej przy polerowaniu. Nie było idealnej przejrzystości na owiewce. Wyszperałem stare opakowanie po rylcu Trumpka, okazał się strzałem w dziesiątkę, raz grubszy materiał który łatwiej było obrabiać i po polerowaniu był idealnie przezroczysty. Efekty poniżej. Owiewka będzie jeszcze pomalowana w charakterystyczny brązowawy kolor. Powalczyłem również z dyszami które dostały specyficznego niebieskawego koloru imitującego przepalenia. Kolorystyka jaka była wykorzystana jest następująca: Metalizer Model Master Burnt Metal, Alclad Chrom, Tensocrom Lifecolor - Kerosene i Valleyo Gunmetal Blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Już Ci mówiłem, że dyszę wyglądają fajnie Ten ostatni fragment zostanie taki czarny matowy? Ładnie poradziłeś sobie z owiewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Masakra z tym Su ,ale Ty sobie całkiem dobrze radzisz Edek wydał "limitet edyszy" Su 27 ale znając ,życie to też Academia z kilkoma dodatkami za niezłą kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Jeśli mogę podpowiedzieć, to poszukaj w przestworzach internetu coś takiego: Squadron Signal 5547 - Aircraft Walk Around 47 - Sukhoi Su-27 Flanker tu będziesz miał pokazane ułozenie klapek i podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Masakra z tym Su ,ale Ty sobie całkiem dobrze radzisz Edek wydał "limitet edyszy" Su 27 ale znając ,życie to też Academia z kilkoma dodatkami za niezłą kasę A nie powiem bo się przyglądałem Edkowi. I to jest dosłownie to samo plus żywic i blaszek za co sobie życzą niezłą sumę. Topper Harley, a o jakie Ci chodzi ułożenie klapek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 chodziło mi o podejrzenie układu dolnych klapek we wlotach powietrza o ktorych pisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Już w pierwszym moim poście mam do Ciebie kilka pytań.Jak prezentują się same wypraski? co z pudełkowymi kalkami? "made by cartograf" czy oryginalny wyrób koreańskich rzemieślników? Mógłbyś opisać w jaki sposób pracowałeś nad tą owiewką domyślam się, że była ostra polerka ale czym? I ostatnie z moich pytań: Gdzieś Ty mieszkał, że Ci "Suki" nad głowami latały? :P A i oczywiście będę śledził Twoje poczynania, raczej nie wesprę Cię merytorycznie bo, za krótki na to jestem. Ale powodzenia zawsze mogę życzyć. Może będzie dla Ciebie pomocny ten link, gdzie Kuba Galicki z podobnym arsenałem żywicy i blach zrobił fajnego Flankera. Suki stacjonowaly w garnizonie Kluczewo, mam przyjemnosc mieszkac w Stargardzie(Kluczewo jest obecnie dzielnica Stargardu). Dawnymi czasy kilka razy widzialem Suki, jak mialy treningowe walki powietrzne w okolicach Stargardu- niesamowity widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 To co tak ładnie i dość skutecznie zastąpiłeś swoim wyrobem, to nie owiewka, a wiatrochron. Przetarcia farby całkiem ciekawie imitują zużycie powłoki lakierniczej na Su-27, ale wydaje mi się, że powinieneś to robić drobniejszym papierem. Na przykład o gradacji 1500. A jeszcze lepiej wyszłoby Ci to ze ściereczkami. A jeśli chodzi o dysze, a w zasadzie poszycie nad silnikami, to bliższe realizmowi było przed użyciem czarnego. "Ctrl+Z" by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Kuba Galicki zrobil duzo bledow w swoim Su i nie uwazam go za dobry przyklad do nasladowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 To co tak ładnie i dość skutecznie zastąpiłeś swoim wyrobem, to nie owiewka, a wiatrochron. Przetarcia farby całkiem ciekawie imitują zużycie powłoki lakierniczej na Su-27, ale wydaje mi się, że powinieneś to robić drobniejszym papierem. Na przykład o gradacji 1500. A jeszcze lepiej wyszłoby Ci to ze ściereczkami. A jeśli chodzi o dysze, a w zasadzie poszycie nad silnikami, to bliższe realizmowi było przed użyciem czarnego. "Ctrl+Z" by się przydało. Próbowałem 1500 ale był problem, że bym się zatarł. Co do silników to tutaj można spekulować i teraz tak doszedłem do wniosku, że chyba najbardziej byłby tutaj kolor miedziany. Patrząc na zdjęcia które mam to widać najbardziej właśnie miedziany kolor z domieszką stali oxydowanej. I sam już nie wiem czy zostawić czy zamówić Alclada miedzianego A posiada ktoś może zdjęcia IRST wewnętrznej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Jeśli masz już coś zamawiać, to weź z palety Alclada: Pale Gold, Pale Burnt Metal i koniecznie Jet Exhaust. To nie miedź co widzisz, a tytan poddany działaniu wysokich temperatur. Miedzi możesz użyć jako domieszki, ale w minimalnych ilościach. Ale obejdzie się bez niego. Ja bym ten kolor na Twoim miejscu odpuścił. Tutaj dodałem miedzi nieco za dużo i te kolektory wyszły zbyt rdzawe (naniesiona jest też sucha pastela) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Marca 2012 Autor Share Napisano 1 Marca 2012 Troszkę pogrzebałem przy Flankerze. Zmyłem osłony silników. Pryśnięte zostało Burnt Metal, Magnesium i Gun Metal. Następnie wcieranie grafitu, na to pójdą jeszcze różne kombinacje Tensocromu. Sądzę, że jakiś to wygląd uzyska zbliżony do takiego jaki jest w rzeczywistości. Flanker powoli dostaje wyglądu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Panele maskowałeś Maskolem? Fajnie to wygląda. Dysze Flankerów dają miejsce do popisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Marca 2012 Autor Share Napisano 1 Marca 2012 Tak do maskowania na metalizerach używam tylko maskol. A miejsce nie powiem bo jest i o tyle jest dobrze, że nie są regularne (symetryczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 z zaciekawieniem obserwuję Twój warsztat, bowiem sam buduję flankera tylko w mniejszej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 Troszkę podłubałem przy Su. Wyeksploatowanie uznaję już na praktycznie finiszu, zostały niektóre elementy do przybrudzenia i ewentualnych korekt przed ostatecznym całościowym matem. Z dyszą daje już na luz po 5 krotnym malowaniu, a efekt dalej mnie nie zadowala . Czy wykonać jakieś rażące jeszcze poprawki?? Co do numeru jeszcze się nie mogę zdecydować. Czekam na papier do druku. I takie pytanie ma ktoś może czcionki rosyjskich numerów?? P. S Rewelacyjne forum dotyczące Su-27. Zdjęcia jakich się nie znajdzie ot tak http://forums.airforce.ru/showthread.ph ... 1%D1%83-27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 poprosiłbym o poprawienie linka bo nie hula -"NOT FOUND" PS chyba dałem radę dzięki linkowi z tematu o MI-8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackheart78 Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 KIbicuję bo to najpiękniejszy samolot bojowy a i Twoja praca nad nim na wysokim poziomie.Troche nie przekonuja mnie te przetarcia no ale znawcą maniakiem nie jestem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 Przetarcia są jak najbardziej, tyle, że w przypadku mojego modelu i tak są skromne, i zdjęcia za bardzo oddają tą powłokę, w rzeczywistości aż tak bardzo nie widać tego zróżnicowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Ekspertem nie jestem ale jak dla mnie te przetarcia są bardzo efektowne ,choc troszkę te przetarcia na dziobie nie przemawiają do mnie,chyba lepiej byłoby stonowac kolor,lub jakimiś filtrami popracować. Ogólnie ja jestem pod duzym wrażeniem modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 A powiedzcie mi Panowie skąd te przetarcia na płatowcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Taki ustrój,kasa na PAK FA jest ale na odnowe powłok lakierniczych juz nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 rozumiem ,że to zużycie powierzchni. Bardzo fajnie to wygląda na Twoim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi