Skocz do zawartości

Arado 196 A-3, Revell, 1:32

ministersan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomimo, że pracuje aktualnie nad 3 modelami ( w tym zawieszony warsztat z oklejania folią P-51C zamiast malowania

metalizerem), to model ten leżał w szafie i kusił mnie, aby go rozpakować.

9aea0f11f59418cegen.jpg

Postanowiłem więc to zrobić. Skala 1:32 robi wrażenie, choć cena nie była wysoka - jest tani nawet jak na Revell (ja go nabyłem za 90zł).

Model skleje prosto z pudła bez dodatków (jestem początkujący, więc na razie powoli) - ale będę chciał nabyć jeszcze jednego i za jakiś czas, kiedy zwiększe swoje umiejetności skleić go ponownie, tylko tym razem z dodatkami , być może zrobię nity. prównaie dwóch egzemplarzy pokaże, czy i jak mój warsztat poszedł do przodu.

Na razie kokpit w trakcie tworzenia (jeszcze parę szczegółów do wykonania) - na razie tylko trzy fotki, wiecej trochę później (i obiecuje, że będą lepszej jakości).

5b88453ba51dd6dagen.jpg

443787333874342egen.jpg

4c8ff9d71ce90239gen.jpg

Maskro strasznie wyolbrzymia drobne niedoskonałości niewidoczne gołym okiem.

• 1 month later...

Witam po dłuższej przerwie - zbyt mało czasu na pracę nad modelami mi pozostaje

Kabina już wmontowana w kadłub - ogólnie jestem zadowolony ( w końcu to mój rozpoczęty czwarty model, a już taka skala - być może zbyt szybko na 1/32, ale tak mi się ten model podobał...).

Cała kabina malowana pędzlem - popracuje w przyszłości nad zdjęciami.

39e6cf4e4b1c69ae.jpg

ff8167e6c9a7ec18.jpg

00d646786d393edc.jpg

Jak na moją niefachową ocenę spasowanie jest OK, jedynie w łączenia zaleję CA i to wystarczy (oczywiście jeszcze trzeba będzie przeszlifować).

a25f2106b07f6150.jpg

I na koniec pomalowany statecznik (obicia są metaliczne, a na zdjęciu wyglądają jak zdarta do plastiku farba).

b0bec83dcc251063.jpg

9e9908f9d459a8e2.jpg

Malowany pędzlem farbami Revella. Wash i brudzenia to tempery i olejna farba rozcieńczona rozpuszczalnikiem firmy RENESANS.

• 1 month later...
Witaj.

Jak na malowanie pędzlem to bardzo przyzwoicie Kalki się błyszczą na pływakach. Nie używasz płynów ?

Używam, ale z rozpędu zapomniałem nakleić kilku kalek i pomalowałem pływaki lakierem matowym. Nie chiałem ponownie dawać cleanluxa na cały model, a miejscowo bałem się, że będzie zbyt mocno go widać , więc nakleiłem na lakier matowy. Zrobiłem już test i pokrycie kalki matem prawie całkowicie likwiduje błyszczenie. Na szczęście to tylko na pływakach. Skrzydła już prawie skończone (lada moment zdjęcia) i tam kładem kalki na sidoluxa i zmiękczałem Mr. Mark Setter - wyszło elegancko, nie błyszczą się ani trochę. Ogólnie skala trochę duża jak na pędzel, ale ten model tak mi się podobał, że nie mogłem się powstrzymać. Poza tym wydaje mi się, że 1:32 jest bardziej wymagająca i wszystkie niedociągnięcia w malowaniu , washu, brudzeniu, itp. są bardzo widoczne ( w 1:72 pewne rzeczy można ukryć, są mało widoczne) dlatego ten model to dla mnie idealny poligon do ćwiczeń technik modelarskich.

Może malowanie pływaków nie jest idealne, ale tak naprawdę do tej pory skleiłem jeden model, jeden zepsułem (nie dokończyłem), więc to będzie dopiero drugi skończony (razem z trzema robionymi równolegle). Więc jak na początkującego jestem zadowolony.