Skocz do zawartości

P-47 Thunderbolt 1/48 TAMIYA

bondarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Wakacje, leje deszcz nadszedł czas na modelowanie , kiedyś Mikołaj przyniósł coś takiego

4ba8945c70de191cm.jpg

in-boxa nie będę robił, raz że już się nie da a po za tym jest wiele dokładnych opisów tego zestawu.

dorzuciłem też wnęki podwozia

0949c1b2d7ae7cb7m.jpg

oraz żywiczny silnik

f4d46adc9d4b43d5m.jpg

kokpit z zestawu bez żadnych dodatków

f4b93cccfc3c8a91m.jpg

d465253f2f172a16m.jpg

silnik uzupełniłem o popychacze zaworów

71b9ace36d33ea06m.jpg

i przygotowałem "pająka" jakiejś instalacji

b1f949fb82773faam.jpg

CDN - wkrótce

Nie udało mi się znaleźć żadnego zdjęcia silnika R-2800-57 a ten ma być do P-47 Thunderbolt , jeśli dysponujesz jakimś zdjęciem lub rysunkiem to może wrzucisz?

Jeśli chodzi o kolor wnętrza to Interior Green Gunze chyba może być (bez "doktoryzowania się") a zdjęcia są kiepsko oświetlone może dlatego inaczej to wygląda.

Nie udało mi się znaleźć żadnego zdjęcia silnika R-2800-57

Eee tam, wpisałem w googla i jest od razu:

TU na końcu strony

Producenci modeli silników R-2800 dzielą je w zasadzie na dwa rodzaje, a było ich około setki. Widoczne różnice sprowadzają się często do osprzętu. -57 to seria C z charakterystyczną osłoną reduktora. Żywica to seria B z zapłonem nie występującym nominalnie w żadnym z silników do P-47 i o ile wiem, bez żadnego zdjęcia potwierdzającego odstępstwo od reguły. Gdybyś wziął osłonę reduktora z modelu (zakładam, że jest prawidłowa) i ten zapłon z żywicy to byłoby akurat jak trzeba bo -57 wyposażony był właśnie w tę doładowaną Scintillę z żelem w kolektorze przewodów. Żywiczne silniki serii C też są na rynku.

Nie mam pojecia jak wygląda farba Gunze, ale zakładam że pisząc Interior Green masz na myśli ANA 611, lub jego poprzednika. Nie wiem jak to się ma do przewodu doktorskiego , ale tego koloru nie użyto najprawdopodobniej w żadnym P-47 z epoki. W emkach z całą pewnością Dull Dark Green. O ile wypraski modelu nie są w rzeczywistości niebieskie to zdjęcie nie przekłamało odcienia na tyle by mogłoby to być DDG.

Ale być może to wszystko Ci po prostu nie przeszkadza .

Ewentualne foty na priv. Nie kontroluję swoich zasobów na tyle, by pamiętać co mogę upubliczniać.

• 2 weeks later...

Witam z drobną aktualizacją

... kolor kabiny też niewłaściwy.

Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi, przemalowałem kokpit, nie jestem do końca pewien czy to będzie ten odcień ale chyba jest lepiej niż poprzednio

fad4f7c4d8c07935m.jpg

cedfb06e08783d40m.jpg

Co do silnika to jeszcze się waham czy uda się go poprawić i czy nie zostawić taj jak jest.

• 2 weeks later...

Witam

Niestety trochę brakuje czasu i niewiele zrobiłem

wnęki podwozia na swoich miejscach, przed

bdf3f8764d0da028m.jpg

i po washu

4cfc2bb65c8bd9aam.jpg e57ed9c9a8c49ebdm.jpg

...Ale widzę chyba jakiś ZCY w okolicy chłodnic pod silnikiem? :(

Zgadza się, zgodnie z instrukcją prysnąłem "na żółto" ale jeszcze nie malowałem chłodnic.

Czyżby znów nie ten kolor??

Cóż, ZCY w tych okolicach nie uświadczysz.

Znalazłem coś takiego

e0704c84ca2fd64am.jpg

zdjęcie pochodzi z Republic P-47 Thunderbolt Aero Detail 14, wygląda na to że jednak ZCY a wewnętrzne powierzchnie osłon silnika szare lub srebrne, tylko nie wiem czy to przypadkiem nie są jakieś zmiany w samolotach aktualnie użytkowanych czy restaurowanych.

No żesz w Mor.., a pilotowi będzie otwierał się spadochron? Rewelka, gratuluje.

dobre, pomyślę ale ten model miał być takim relaksem w czasie budowy Wz-tki

To jest przedprodukcyjny YP-47M, czyli D-27 z nowym silnikiem, eksponowany w Yankee Air Museum i wcześniej tam restaurowany wedle typowych kiedyś i nierzadko dzisiaj zasad tej sztuki, czyli w sposób w wielu miejscach zupełnie kuriozalny. Zaraz pod zdjęciami tego samolotu w AD14 są fotki silnika R-2800. Niestety nie ma komentarza, że silników serii CE nigdy nie stosowano w P-47, no chyba, że współcześnie latających. Niestety nie jest lekko z różnymi monografiami - by wyczerpać temat musiałyby mieć tysiące stron i być co chwila aktualizowane .

Z wielką przyjemnością obejrzę fotę P-47 z okresu z wykończeniem ZCY w omawianym miejscu. Widziałem tylko w wersji srebrnej.

• 3 weeks later...