Constructor Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Czy ktoś ma jakieś informacje na temat Mustanga P-51C w wersji USAAF P-51C-10-NT (s/n 42-103896), 530th Fighter Squadron / 311st Fighter Group, China, July 1945? Z jakim wydarzeniem jest to zwiazane? I co oznacza ten skrót NT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Co jest związane? NT to symbol określający produkcję w zakładach w Dallas w Teksasie w odróżnieniu od macierzystych zakładów w kalifornijskim Inglewood (NA). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Ten samolot, w jakich walkach brał udział, wydarzenaich, itd. Chodzi mi konkretnie o podaną wersję. NT to skrót od jakiś słów? Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Chodzi Ci o konkretną wersję, czy o ten konkretny samolot. To ważne, bo inaczej trzeba szukać. To nie jest skrót. To są przydzielone litery. Pierwsza ma związek z nazwą producenta (North American) podobnie jak RA/RE - R dla Republic i tak dalej.Druga litera - diabli wiedzą, choć na ogół (zawsze?) jest to litera, która występuje w nazwie firmy. Nie interesowałem się tym jak dotąd . No tak, idiotyzm napisałem. RA - Republic, gdzie tu 'a'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Chodzi Ci o konkretną wersję, czy o ten konkretny samolot. To ważne, bo inaczej trzeba szukać. Konkretnie ten: Mustanga P-51C w wersji USAAF P-51C-10-NT (s/n 42-103896), 530th Fighter Squadron / 311st Fighter Group, China, July 1945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 To st po 311 jest zupełnie zbędne ;). Nie piszesz co już masz i po co Ci to. Ale i tak niewiele pewnie się da wnieść w temacie. O ile mi wiadomo 'Princess' jest dość anonimowa, z jednym tylko zdjęciem właśnie z 24 lipca 1945. 311FG przeniesiono z Birmy do 14AF w Chinach w sierpniu 1944 i przezbrojono w Mustangi z Merlinami. Jednym z nich był zapewne ten -10-NT. Po przeniesieniu nieczęsto spotykano przeciwnika w powietrzu. w dniach 24 i 25 marca 1945 nad Nanking doszło do sporych potyczek z Japończykami, ale czy 'Princess' tam była - nie wiem. Samolot 'spisano na straty' (condemned by salvage) 31.12.1945. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Dzięki za pomoc Dowiedziałem się więcej niż z opisu w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Założyłem, że znasz fotkę, ale skoro wspomniałeś o instrukcji to na wszelki wypadek ;): http://en.wikipedia.org/wiki/File:311th_Fighter_Group_P-51_Mustang.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi