Tomek Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Wreszcie, nareszcie zmobilizowałem się i dokończyłem figurkę polskiego czołgisty z 1. Dywizji Pancernej. Wątek warsztatowy znajduje się tutaj. Jest to moja pierwsza w życiu żywica i pierwsza podstawka pod figurkę. Wiem, że w niektórych miejscach mundur świeci się, ale za nic nie mogłem dojść do porozumienia z bezbarwnym matem Pactry. Pomimo 5-minutowego mieszania w buteleczce, ciągle wychodził mi mniej lub bardziej błyszczący. Dałem go tyle warstw, że zaczynało już zanikać cieniowanie i pojawił się biały osad. W rezultacie musiałem popoprawiać cieniowanie. Nieźle też w kość dało mi malowanie pędzlem boków podstawki. W końcu się poddałem i pomalowałem ją gąbką. Może efekt nie jest w pełni zadowalający, ale i tak jest duuużo lepiej niż przy pędzlu. Czyżby nadszedł wreszcie ten moment, by o aerografie zacząć myśleć? A teraz zapraszam do oglądania i opinii wyrażania. Na koniec jeszcze fotka pseudo-plenerowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Cześć! Podoba mi się wykonanie figurki,widać że włożyłeś sporo pracy w doprowadzenie jej do odpowiedniego stanu (widziałem wątek warsztatowy i w stanie "pudełkowym" wyglądała-przyznam-niezbyt zachęcająco Co do podstawki to też ok,choć może troszkę zbyt równe,boiskowe podłoże.Może jakiś krzaczek lub kępy trawy tu i tam? Malowałeś oczy za pomocą różnych przyrządów-naprawdę nowy cieniutki pędzelek jest lepszy i pewniejszy niż wykałaczka. Ja używam Renesans 1001R nr 0 i spokojnie można wymalować nim każde oczko.Z tym że mam taki sposób:maluję całą buźkę akrylem (ciemny piaskowy),następnie miejsca gałek ocznych (akryl biały złamany szarym),na to obwódki "rzęsy" akryl ciemnoszary,następnie stawiam punkciki źrenic (akryl ciemnoniebieski,czarnoszary różnie) i po dokładnym wyschnięciu zaczynam nadawać twarzy "życia" olejami dla plastyków przy okazji poprawiając kontury i kształt oczu.Sorry za długi tekst ale może spróbujesz,skorzystasz.Powodzenia i czekam na kolejne udane figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Bardzo ładnie wykonany. Świetne cieniowanie munduru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Przez oczy nigdy nie wezmę się za figurki (chyba nigdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi