Malkontent Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam. Jakiś czas temu miałem przyjemność przedstawić się szanownym kolegom. Teraz proszę o poradę. Chodzi mianowicie o pomoc w dobraniu dobrej białej farby modelarskiej. Skąd takie pytanie? Ano stąd, że próbuję zbudować model samolotu F-16. Nabyłem nawet stosowny zestaw: F-16I Sufa Academy w 1/32. W modelu tym wnęki podwozia oraz wlot powietrza do silnika są białe. Użyłem farbki Humbrola Gloss white. Po jakimś czasie wnęki zmieniły kolor z białego na kremowy. Nie wiem gdzie tkwi błąd. Może ktoś spotkał się już z podobnym przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Z kolorem białym często są problemy. Testowałem już Humbrola, Pactrę, Vallejo oraz Gunze z serii C i H. Humbrol żółknie, Pactra bardzo słabo kryje, Vallejo też wymaga sporo zachodu, żeby uzyskać ładną powierzchnię. Natomiast Gunze to całkiem inna bajka. Polecam obie serie, choć w moim odczuciu C była jeszcze lepsza od H. Kryją bez problemu, nie zmieniają koloru i mocno trzymają się powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Gunze C ale myślę ,że Tamiya też da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 A białą emalię Model Mastera ktoś może testował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam.Jezeli bardzo chcesz emalie olejne to polecam Revell,sa lepszej jakosci niz Humbrol.Widac to szczegolnie na kolorach podstawowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Jest kilka białych MM. Są wykończeniowe, które dają fajną barwę ale słabo kryją. Jest też emalia White Primer. Dobrze kryje, ale nie jest to idealny biały. Jednak jedna warstwa White Primera MM i jedna warstwa "normalnego" białego zazwyczaj załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi