jaxan Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Mam mały problem z mechanizmem sterowania sterami przy pływkach, nigdzie nie mogę znaleźć jego schematu, przeszukałem wszystkie swoje zasoby zdjęciowe i posiadane materiały. Konkretnie interesuje mnie jak i w którym miejscu były podłączone linki sterujące. Na jednym z archiwalnych zdjęć coś widać i wydaje się że od sterów linki wchodzą bezpośrednio do kadłuba od spodu, ale nie mam pewności (zdjęcie jest kiepskiej jakości). Jak ktoś zna rozwiązanie tego mechanizmu to proszę o podzielenie się informacjami. Cytuj
Marak Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 W moim spisie mam, że coś na temat Lublina R XIII było w Modelarzu nr 5/78. Czy masz ten numer, czy mam iść do piwnicy i go szukać? Cytuj
jaxan Napisano 21 Września 2011 Autor Napisano 21 Września 2011 Niestety nie posiadam Modelarzy, jak nie stanowi to dla Ciebie problemu to zerkni w wolnej chwili do piwnicy. Cytuj
Marak Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Zdjęcia są kiepskie i tylko wersji lądowej. Na planie są pływaki i narysowana 1 linka. Podaj mi swojego maila to Ci jutro zeskanuję i prześlę .pdfa. Cytuj
Piotrek.S. Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Jeśli się nie mylę to w MiniReplice były jakieś rysunki/przekroje Lublina niestety chyba (znowu?) wersji lądowych oraz przedruki oryginalnej instrukcji. Jest jeszcze monografia A.Glassa z wyd. Militaria.Na szybko sprawdzając trochę detali ter/G jest niestety bez prowadzenia ww linki. Cytuj
jaxan Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Dzięki Marak za skan, widziałem to rozwiązanie już na jednej z barwnych plansz w Aircraft Profile nr 231 i myślałem ze to jakiś błąd. Myśle jednak ze takie rozwiązanie sterowania mogło by faktycznie działać, prawdopodobnie stery na pływakach tylko wspomagały skręt samolotu na wodzie. Swoją drogą w tym przypadku jak to jest przedstawione tylko jeden ster wychylał sie w danym kierunku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi