jaxan Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Mam mały problem z mechanizmem sterowania sterami przy pływkach, nigdzie nie mogę znaleźć jego schematu, przeszukałem wszystkie swoje zasoby zdjęciowe i posiadane materiały. Konkretnie interesuje mnie jak i w którym miejscu były podłączone linki sterujące. Na jednym z archiwalnych zdjęć coś widać i wydaje się że od sterów linki wchodzą bezpośrednio do kadłuba od spodu, ale nie mam pewności (zdjęcie jest kiepskiej jakości). Jak ktoś zna rozwiązanie tego mechanizmu to proszę o podzielenie się informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 W moim spisie mam, że coś na temat Lublina R XIII było w Modelarzu nr 5/78. Czy masz ten numer, czy mam iść do piwnicy i go szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 21 Września 2011 Autor Share Napisano 21 Września 2011 Niestety nie posiadam Modelarzy, jak nie stanowi to dla Ciebie problemu to zerkni w wolnej chwili do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Zdjęcia są kiepskie i tylko wersji lądowej. Na planie są pływaki i narysowana 1 linka. Podaj mi swojego maila to Ci jutro zeskanuję i prześlę .pdfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Jeśli się nie mylę to w MiniReplice były jakieś rysunki/przekroje Lublina niestety chyba (znowu?) wersji lądowych oraz przedruki oryginalnej instrukcji. Jest jeszcze monografia A.Glassa z wyd. Militaria.Na szybko sprawdzając trochę detali ter/G jest niestety bez prowadzenia ww linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 22 Września 2011 Autor Share Napisano 22 Września 2011 Dzięki Marak za skan, widziałem to rozwiązanie już na jednej z barwnych plansz w Aircraft Profile nr 231 i myślałem ze to jakiś błąd. Myśle jednak ze takie rozwiązanie sterowania mogło by faktycznie działać, prawdopodobnie stery na pływakach tylko wspomagały skręt samolotu na wodzie. Swoją drogą w tym przypadku jak to jest przedstawione tylko jeden ster wychylał sie w danym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi