Skocz do zawartości

DAF XF95 1:24

viki2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczy.

Prezentuje tutaj moja pierwsza prace w tej skali ( do tej pory sklejalem zestawy wojskowe w 1:35, a i konwersje w 1:43 tez nie sa mi obce, kilkadziesiat sie ich zrobilo ).

JarekS bardzo duzo mi pomogl w tym temacie, ogolnie podpowiedzial jak ugryzc ten temat.

Model zawiera kilka bledow. Najgorzej poszlo z reflektorami, zly dobor kleju, zaparowanie, i w koncu pomalowalem je na srebrno, bo tamte wygladaly koszmarnie. Zbiornik paliwa oraz tylne felgi celowo nie malowane tak jak sie to dzisiaj spotyka, tylko ze wzgledu " mi sie tak podoba" . Mysle ze kazda kolejna praca bedzie doskonalsza, wiecej szlifowania i szpachlowania elementow aby nie bylo rantow i inne szczegoly i szczegoliki.

Poddaje ten model waszej ocenie i krytyce.

dsc00707rc.jpg

dsc00708gu.jpg

dsc00709gfp.jpg

dsc00710bgpyft.jpg

dsc00714nu.jpg

dsc00716mx.jpg

Dzieki za uznanie, zawsze mialem jakis taki wewnetrzny strach zeby tu cos zaprezentowac, bo sie naogladalem w wiekszosci modeli wystawowych.

Odwaga przyszla wczoraj jak JarekS mnie pokierowal co i jak w tych modelach powinno byc.

Witaj!

Jeśli to jest twój pierwszy model ciężarówki to jestem pod wrażeniem

Ładna czerwień, ładnie położona i fajnie się komponuje z czarną ramą i kalkami. Jakość sklejenia oceniłbym na wysoką bo nie widzę śladów kleju i wszystko wygląda na równe i niepokrzywione. Jedynie nie podobają mi się przednie lampy, szkło nie powinno być pomalowane.

Jak dla mnie model na 5, oby więcej takich w twoim wykonaniu

Pozdrawiam!

Pieknie jak na pierwszy model ciezarowki. Ladnie sklejony i czysto. Jezeli moge sobie pozwolic to na przyszlosc - szlifuj szwy i laczenia, szczegolnie na zbiornikach bo sa bardzo widoczne, no i tak jak kolega napisal powyzej, nie maluj leflektorow lamp tylko wnetrza. Gratuluje udanego modelu.

Witaj!

Jedynie nie podobają mi się przednie lampy, szkło nie powinno być pomalowane.

no i tak jak kolega napisal powyzej, nie maluj leflektorow lamp tylko wnetrza.

Nie wiem czy zauważyliście ale autor napisał że miał problemy z reflektorami i lepiej one by wyglądały pomalowane niż miałby je zostawić całe zapaćkane w kleju.

Widzę że nie tylko ja się bałem wstawić na forum swój model, żeby nie kuzyn to pewnie do dzisiaj by się nie pojawił i popełnił bym za pewne o wiele więcej błędów.

A co do modelu to moja opinia jest tak że model jest bardzo fajny, nawet i z tymi pomalowanymi światłami Bardzo czysto i starannie sklejony. Jak najwięcej takich modeli.

Witam.

Modelik, ktory zaprezentowales, jest wykonany dosc starannie. Zapomniales jednak pomalowac uszczelek przy szybach, przedniej i bocznych. Lakier na kabinie moglby byc bardziej dopieszczony. Jest na nim dosc gruba "cytryna", szczegolnie widac to na drugim zdjeciu. Co do innych brakow, koledzy sie wypowiedzieli.

Zycze powodzenia w kolejnych projektach.

Pozdrawiam.

Moją opinię znasz

Dobrze, że zdecydowałeś się zaprezentować tutaj, bo tu jest dużo więcej osób, które mogą coś doradzić i zaproponować. Z następnym modelem, tak, jak pisałem wcześniej - bez pośpiechu.

Pozdrowienia.

Witaj!

Jedynie nie podobają mi się przednie lampy, szkło nie powinno być pomalowane.

no i tak jak kolega napisal powyzej, nie maluj leflektorow lamp tylko wnetrza.

Nie wiem czy zauważyliście ale autor napisał że miał problemy z reflektorami i lepiej one by wyglądały pomalowane niż miałby je zostawić całe zapaćkane w kleju.

Widzę że nie tylko ja się bałem wstawić na forum swój model, żeby nie kuzyn to pewnie do dzisiaj by się nie pojawił i popełnił bym za pewne o wiele więcej błędów.

A co do modelu to moja opinia jest tak że model jest bardzo fajny, nawet i z tymi pomalowanymi światłami Bardzo czysto i starannie sklejony. Jak najwięcej takich modeli.

Kolego, nie badz sarkastyczny prosze, bo czytac to ja umiem, ale chyba ty nie bardzo. Nie wiem czy zauwazyles, ze przedtem napisalem "na przyszlosc", a to zmienia znaczenie mojej wypowiedzi.

Bardzo dziekuje wszystkim za pochwaly i nie pochwaly, kazda krytyka jest dobra pod warunkiem ze jest konstruktywna. Tak jak pisalem to moja pierwsza praca w tej skali i nie obylo sie bez wpadek. Tak jak te reflektory, czy glupkowato pomalowany tlumik( co juz jest poprawione ). Na lewej owiewce czarna kropka od palucha, tez juz znikla. Swiatla obrysowe tylko wklejone i pomalowane, nic nie widac, teraz podklejac bede np. folia aluminiowa.

Wiele juz wiem, i dzieki waszym radom bedzie lepiej.

Szlifowanie szwów i zbiornikow jest nieodzownym elementem takiej pracy.

Nastepna sprawa, to tak jak pisze kolega subaroman to uszczelki szyb, nie robilem bojac sie ze cos mi nie wyjdzie, a wiedza oraz praktyka ewoluuje. Lakier, nadmienie, ze nie jest to zrobione poprawna technika, czerwony motip w macie i na to lakier bezbarwny, poprostu takie mialem pod reka. Tej tzw. cytrynki tak naprawde nie widac, duzo znieksztalca swiatlo oraz aparat. Tzn., pokazuje wiecej niz naprawde widac.

W warsztacie prezentuje moja nastepna prace ( L.A. Fire dept. Recovery Truck jako zwykly ciagnik ), tez bedzie zawieral bledy, do perfekcji dochodzi sie latami, a JarekS wie jaka ja mam nature , wszystko na juz, i to sie msci na mnie czasami. Teraz jedynie jakiej rady potrzebuje to jaki produkt (farbka,lakier,spray, czy cokolwiek innego) wybrac, ktory po pomalowaniu bedzie sprawial prawdziwe wrazenie chromu, a nie jego karykature.

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi.

Viki2000, wydaje mi sie, ze najlepszy bylby Alclad, bo cala reszta to zwykle spraye dekoracyjne dajace efeky raczej srednie efekty. Oczywiscie chyba wiesz, ze najlepiej pomalowac najpierw czarnym z polyskiem, a dopiero potem prysnac "chromem" zeby uzyskac pozadany efekt. Ja nie lubie malowac zadnych czesci na chrom, poniewaz zwykle bywa tak, ze wygladaja one super do czasu gdy sie ich nie zlapie w palce - wtedy zostaja ci albo odciski palcow, albo szare slady na pomalowanej czesci i nie ma potem mozliwosci ich usuniecia czy wypolerowania (nie da sie wypolerowac malowanego chromu), podobnie nie ma tez mozliwosci zabezpieczenia bezbarwnym....

....no chyba, ze ktos ma jakis patent....

• 1 month later...
  • 1 month later...