Skocz do zawartości

Butelki 1/72, potrzebna pomoc

grimpow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy znacie może jakiś zestaw butelek w skali 1/72? Mażę o czymś takim http://www.jadarhobby.pl/plus-model-220-butelki-piwem-skrzynki-135-p-5780.html ale w 1/72 chyba nic takiego nie ma :(

Potrzebuję dość sporej ilości "szkła" i robienie tego ręcznie doprowadza mnie do szału, kilka metod już wypróbowałem i beznadziejnie mi to wychodzi a bez tego dioramka nie będzie udana ;)

Ale niestety wydaje mi się ze pozostanie mi tylko wyciągnie rureczek przezroczystych nad ogniem :(

A może macie jakieś swoje ciekawe patenty na butelki?

Pozdrawiam

A jakby zrobić jedną sztukę, potem formę i odlewać z żywicy poliestrowej transparentnej ? Z 1kg (30 zł ) starczy ci butelek na kilka dioram ;) Silikon do form można kupić na alledrogo za kilka zl w malych pojemnikach. (250 ml ) na necie pelno sbs jak odlać. Potem druknąć jakieś nalepki i gotowe, zielony kolor można uzyskać jutro dam link bo pisze z komórki ;)

A jakby zrobić jedną sztukę, potem formę i odlewać z żywicy poliestrowej transparentnej ? Z 1kg (30 zł ) starczy ci butelek na kilka dioram ;) Silikon do form można kupić na alledrogo za kilka zl w malych pojemnikach. (250 ml ) na necie pelno sbs jak odlać. Potem druknąć jakieś nalepki i gotowe, zielony kolor można uzyskać jutro dam link bo pisze z komórki ;)

Tak juz próbowałem, zrobiłem formę silikonową z małymi butelkami, potem wzialem przezroczystą żywicę i strzykawką napełniałem formę, lipa taka że to dlugo schnie i jakoś mi nie wychodzi to, inne odlewy z normalnej żywicy wychodzą całkiem całkiem.

Znalazłem w necie jakies małe buteleczki, dziś obejrzę je w sklepie.

Lipa jest taka że nie pozwalasz żywicy się usieciować. Gdybyś zamiast pisać posty, zalał formę już by były gotowe.

Na super transparentności ci chyba nie zależy więc możesz to zrobić np na epidianie 53 z Z1. 8:2 objętościowo i 8 godzin czekania. Jak wieczorem zalejesz na rano masz gotowe.

Jeżeli mają być super transparentne to poliestrowa.

Tylko uwaga - obie śmierdzą.

Lipa jest taka że nie pozwalasz żywicy się usieciować. Gdybyś zamiast pisać posty, zalał formę już by były gotowe.

Na super transparentności ci chyba nie zależy więc możesz to zrobić np na epidianie 53 z Z1. 8:2 objętościowo i 8 godzin czekania. Jak wieczorem zalejesz na rano masz gotowe.

Jeżeli mają być super transparentne to poliestrowa.

Tylko uwaga - obie śmierdzą.

Ari, używam przeźroczystej żywicy epoksydowej firmy AXSON, proporcje daję takie zeby była jak najtwardsza, podawany czas schnięcia to od 24h w górę, jedna forma schła sobie tydzień ale i tak byle co z tego wyszło. Nawet jak napełniałem formę najcieńszą igiełką i strzykawką. No zobaczę jeszcze, teraz schną 2 formy, jak wróce z pracy to zobaczę co z tego wyszło ;)

grimpow , co było nie tak ? Tu masz link z sąsiedniego forum co można taką żywicą wyczarować : http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=16506&start=15 Zamiast napełniać formy strzykawką weź plastikowy model butelki doklej od spodu jakiś klocek, zrób z tego formę, zalej żywicą w proporcjach producenta, (tylko uważaj podczas mieszania silikonu i żywicy żeby nie zrobić bąbelków ),wlej po krawędziach i odpowietrz np. w próżniowym chlebaku. Na następny dzień jak zwiąże wyciągnij butelkę odetnij klocek i już.

Czesio, właśnie tak mam formę zrobioną, jest ona całkiem udana. Jednak butelka w skali 1/72 ma ze 3mm długości a w dolnej podstawie z 1mm, więc jest to ciupeństwo. Wstrzyknac żywice można tylko igłą i strzykawką, jak się wyleje żywicę to w taką dziurkę nie wleje się żywica. Niestety, nawet jak strzykawką wpuszczam żywicę to nie chce dojść do dziubka i wychodzą połówki butelek :(

Dziś na szczęście poratowała mnie firma Preiser Nie chciałem tego ale cóż poradzić, bedzie to jedyna gotowa rzecz na dioramie (i tak nieźle). Jeszcze tylko z 15 figurek do zrobienia, jeden pojazd i prezentacja na forum

kupilem to http://www.gaugemaster.com/item_details.asp?code=PR17220 i zamówiłem jeszcze to http://parowozik.net/product_info.php?info=p2384_Beczki-i-inne--H0-.html

Pierwsze wpadło mi w ręce przypadkiem i okazało sie ze jest świetne, szczególnie że robię kawiarnię, są tam talerze, czajniczki, kufle, butelki, sztućce, kieliszki, butelki, chleby itp

Drugi tez się bardzo przyda.

Niby to skala H0 ale pasuje idealnie do figurek 1/72 Troszkę mnie to uratowało bo nie wiem jak bym wykonał tyle rzeczy.

A elementy przydadzą się jeszcze do kilku dioramek

Trochę wam się dziwię, ale jak powiadają - "bogatemu, wszystko wolno"

Co do odlewania.

To co ty proponowałeś to był dobry kierunek - wtrysk niskociśnieniowy - niestety do tego trzeba zrobić trochę inną formę.

Czesio proponuje odlewanie grawitacyjne ale przy tych żywicach (lepkość) i wymiarach przedmiotu - nic z tego nie będzie.

Chcąc odlewać różne przedmioty musisz się zastanowić nad kilkoma problemami.

1 Jak przedmiot zaformować.

2 Jak zalać i odpowietrzyć

3 Jak go rozformować.

W twoim przypadku powinieneś zrobić model tego co będziesz odlewał czyli np 10 butelek. Do tego modelu dołączyć układ wlewowy czyli to czym będziesz podawał żywicę. Możesz to przykleić do kawałka płytki plastikowej tak jakby te butelki były poukładane na stole. Następnie do tej płytki dokleiłbym kawałek ramki od modelu. Tak samo jak przykleiłeś butelki. To nie wszystko. Do korków tych butelek należałoby jeszcze dokleić jakieś elementy odpowietrzające - np patyczki polistyrenu z ramki - można wyciągnąć nad ogniem.

Teraz to wszystko trzeba zalać silikonem. i zastanowić się jak rozciąć żeby się dało rozformować.

Jak już masz gotową rozformowaną formę to przy użyciu strzykawki napełniasz ją żywicą. Wciskasz żywicę w ten otwór powstały po doklejanym fragmencie ramki i robisz to tak długo aż pojawi się w otworach odpowietrzających.

Czyli butelki stoją na płytce do której jest przyklejona ramka.

żywicę wstrzykujesz przez ramkę, zalewa przestrzeń po płytce, poziom się podnosi, wypełnia przestrzeń po butelkach i układzie odpowietrzającym.

czyli kierunek zalewania butelek z dołu do góry.

Teraz tylko trzeba dać się usieciować i rozformować.

Z1 i epidian są transparentne. Można też poprawić transparentność dodając śladową ilość ultramaryny.

Żeby była zupełnie jak szkło to trzeba żywicę poliestrową.

Nie wiem czy dostatecznie zrozumiale.

Z tego co napisałeś, u ciebie odpowietrzanie i zalewanie odbywało się przez te same otwory. Tak można robić ale tylko w pewnych przypadkach przy pewnych parametrach odlewu i żywicy. Tu się tak nie da.

To pokazuję ;)

Butelki zrobione jeszcze starą metodą bez dodatkowego odpowietrzenia, na 5 sztuk 3 nawet wyszły. Nie mam chwilowo czasu żeby wypróbować nową metodę, dla porównania dałem porównanie butelek Preisera w H0, troszke lepiej im wyszly ;)

PB010629.JPG

PB010633.JPG

PB010643.JPG

PB010644.JPG

PB010648.JPG

Zdjęcia w makro więc wszystkie brudy widać :(

No troszkę nieudolnie wyszły, plan byl taki żeby do takiej żywicy dodać pigmentu zielonego i bordowego i wtedy byłyby buteleczki w innych kolorach. No ale jeszcze wszystko przede mną. A z tymi odlewami to jest jakiś pomysł. Przynajmniej moge sobie formę zrobić na przyszłość.