Turecki Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 Witam serdecznie forumowiczów... Po bardzo długiej przerwie w mojej modelarskiej bardzo skromnej karierze...postanowiłem ponownie udzielić się na łamach modelarskiego światka Na warsztacie znalazł się projekt w skali 1:48 niemieckiego Tornado...wybór dokonany z racji dość bogatej dokumentacji zebranej przeze mnie przy wspołpracy niemieckich pilotów i obsługi naziemnej na ostatnich pokazach ILA 2006 jak i moich znajomych za co z góry zamierzam im serdecznie podziękować Poniżej foto pierwowzoru Posiadam zestaw Italeri w okolicznościowym malowaniu jednostki MFG 2 ...lecz ile zostanie wykorzystanych elementów z zestawu..i w jakim stopniu..nie jest mi jeszcze do końca znane... Postanowiłem prace rozpocząć od wykonania gondoli podwozia przedniego... Każdy z nas ma swoje techniki projektowania i wykonywania elementów...ja zazwyczaj podpieram sie przy projektowaniu programami z rodziny COREL jak i programem do projektowania przestrzennego Rhinoceros 3D A więc do dzieła... Postanowiłem wnekę podwozia zaprojektować przestrzennie i wykonać ja w ten sposób bym mógł ja w postaci siatki "do poskładania" nanieść na blaszkę... Pierwszy krok to narysowanie z grubsza obrysu wnęki...tu wykonałem to w Corel Draw... kreślenie w nim wymaganych kształtów..było dla mnie przyjemnościa..więc z miłą chęcią używam go po dzień dzisiejszy Tak wygląda szkic wykonany w Corelu Draw Następnie element wyżej pokazany w formie pliku Adobe Illustrator wyeksportowałem do programu Rhinoceros 3D..jesli ktoś używa Adobe Illustratora do kreślenia..zapisany bazowo plik może zostac użyty bezpośrednio do dalszej współpracy z Rhinoceros 3D Z wykreślonego elementu w Rhinoceros 3D wykonalem przestrzenny model wyglądający następująco Następnie z modelu 3D wykonałem gotową siatkę do wydrukowania i spowrotem zaimportowałem ją do Corela by mieć rydunek gotowy do druku który wyglądał następująco Po wydrukowaniu wykonałem natrasowanie na blaszce wg rysunku by mieć gotowy element do wycięcia i poskładania..tu już element sklejony i wzbogacony o żeberka we wnęce głównej do tego jeszcze kilka pierwszych wykonanych detali na bazie mosiężnej blaszki styrenu i drucika, które bedą wklejane we wnękę...po pomalowaniu To by było narazie na tyle...kolejne postepy postaram sie wam przedstawiać na bierząco Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 Takie relacje lubię najbardziej i czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 ........... ........ co ja to chcialem powiedziec ....... ......... a juz wiem....... Podzielam zdanie Irka. Czekam na wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 31 Maja 2007 Autor Share Napisano 31 Maja 2007 Witam...kilka chwil dodatkowo na warsztacie w wolnym czasie..i następne 8 żeberek tym razem wylądowało we wnęce podłużnej...klejone lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Jaka jest wysokość żeberka i grubość blachy, bo podobne muszę zrobić w moim F-8. Blacha do tworzywa też na lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 1 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2007 Irku użyłem blaszki miedzianej 0.1 mm a żeberka odstają od ścianek na około 0.7 mm jest to wyprostowany i zmiażdżony na płasko drucik w imadle przycięty na odpowiednią długość...jak narazie drobne elementy są klejone lakierem...całość konstrukcji wnęki to delikatne traktowanie CA by konstrukcja nabrała kształtu ... a następnie na złączach ze styrenem nadlewanie CA dla złapania spójności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 1 Czerwca 2007 Share Napisano 1 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Czerwca 2007 Share Napisano 1 Czerwca 2007 Na to, żeby robić blachę z drutu miedzianego to bym nigdy nie wpadł. Dziś po południu zrobię jakieś próby, żeby przekonać się jak to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 2 Czerwca 2007 Share Napisano 2 Czerwca 2007 Wnęka wygląda świetnie. Czy w tym programie dało by się zaprojektować wypukłe nity które znajdują się wewnątrz tej wneki podwozia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2007 Jacku o ile dobrze zrozumiałem to pytasz czy ..ten program może pomóc w rozmieszczeniu tych nitów na wykonywanym elemencie ..jak najbardziej...kiedy wykonujemy element w Corelu finalnie do druku by go przyłożyć potem na blaszcze i nakłuwając naznaczyć punkty które nastepnie odpowiednio łączymy ze sobą..jak w starych poczciwych "Wesołych Minutach" możemy nity nanieść właśnie mając juz końcowy element do druku..poprzez podłożenie zdjęcia jako tła w czasie kreślenia elementu... Takich technik używają koledzy którzy wykonują w programach graficznych modele kartonowe po przeniesieniu na płasko już..gotowe elementy tak naprawdę składają się z kilku warstw...dla przykładu ...jedna warstwa kontur...druga kolor...trzecia to właśnie nity...czwarta zabrudzenia i ślady eksploatacji...po nałożeniu w odpowiedniej kolejności...efekt końcowy jest bardzo ciekawy Niestety..sama technika wykonania juz zaznaczonych nitów...nalezy już do indywidualnego podejścia autora modelu...jak to sie mówi..każdy ma na to swój sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 3 Czerwca 2007 Share Napisano 3 Czerwca 2007 Zapomniałem dodać, że chodzi mi oczywiście o wykorzystanie programu do wykonania wnęki metodą fototrawienia. I w ten sposób uzyskać wypukłe nity na wewnętrznych sciankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 4 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2007 Oczywiście wykonanie schematu maski ..jest sprawą zależną od skali modelu...i ewentulanie rozdzielczości drukarki która bedzie maskę drukować na filmie do trawienia...kwestia tylko czy uda sie wytrawić potem tak drobne elementy dobierając odpowiednio czas naświetlania i trawienia...maska nie stanowi problemu...Corel spisuje tu sie znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi