Skocz do zawartości

Ka-52 z sześcioma punktami podwieszeń

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając internet w poszukiwaniu informacji o ostatnim salonie MAKS znalazłem dośc intrytgujące zdjęcie jednego z Ka-52. Drążąc temat trafiłem na airliners.net, i oto dwa zdjęcia nie pozostawiające żadnych złudzeń:

1961181.jpg

1958667.jpg

poniżej linki do większych formatów:

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Kamov-Ka-52/1961181/L/&sid=5d170ace9a2ab660f051dffca36f1acd

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Kamov-Ka-52/1958667/L/&sid=952e5411373506abf97365e53a24b0bb&refresh=1

• 3 weeks later...

Na wystawce podczas MAKS 2011 stał sobie taki:

d8dea563fb0ef154m.jpg

Mozna się zastanawiać, czy ten element przy końcu skrzydła to nie jest jakies mocowanie do belki. Przy założeniu, że na zewnętrznym podwieszniu nie zakłada sie nic ciezkiego, samo pociągnięcie wiązki nie jest wielkim problemem. Szczególnie, że Ka-52 jest robiony jak w manufakturze-każdy inny.

No do tej pory rzeczywiście produkcji Ka-52 seryjną nazwać nie można było, ale właśnie na MAKS 2011 ogłoszono zamówienie na 140 sztuk (!), więc jakiś standard produkcyjny trzeba będzie przyjąć. Te dodatkowe punkt podwieszeń to zapewne na uzbrojenie p-p (z reszą taką na zdjęciach konfigurację widać) więc i specjalnych zmian konstrukcyjnych nie trzeba będzie wykonywać (w sensie zwiększenia wytrzymałości, wspomniane wiązki elektryczne to osobna kwestia) tym bardziej, że o ile mnie pamięć nie myli Ka-50/52 miał móc przenosić wyrzutnie rakiet p-p krótkiego zasięgu pod kontenerami na końcach skrzydeł.

Ogłoszono w realiach rosyjskich nie równa się faktycznym zakupom. Do końca roku zapowiadają zakończenie prób odbiorczych i wyposażenie jednego pułku. Reszta to mieszanina propagandy i natchnięcia do zakupów niezdecydowanych kupców ze świata. Nikt na poważnie nie chcial rozmawiać z Rosjanami o Ka50/52 dopóki realnie nie zacznie ich używać kraj producenta.

W przypadku śmigłowców zamawianie SP będącego jeszcze w powijakach to wielkie ryzyko. Zderzenie takiej przykładowej Danii z kłopotami z przekładnią główną ich śmigłowca SAR powoduje, że taki SAR zajmuje się głównie staniem i oczekiwaniem na ekipę producenta.

Stąd nadzwyczajny tłok potencjalnych nabywców przy stoiskach ze zmodernizowanymi Mi-8T/17 i względny luz przy Mi-38.