RogerStudio Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Witam Ostatnio zauważyłem w sklepie modelarskim zestaw 4 preparatów o nazwie "RUSTALL". Podobno służą do robienia rdzy. Czy ktoś was tego używał i może opisać coś szerzej o tym zestawie. Czy to jest coś w rodzaju wash-a. O co w ogóle chodzi? W sklepie była tylko jakaś kobieta, która nie miała pojęcia o zastosowaniu. Czekam na opinie bardziej niż ja doświadczonych kolegów. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 http://www.rustall.com/product-info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkylinePL Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 A może znacie jak produkt do robienia pordzewiałych tłumików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Rustall, sucha pastela, Euro Rdza System, farba w odpowiednim kolorze. Wszystko zależy od tego, jaki chcesz mieć efekt, i jak jesteś zaawansowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkylinePL Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 ...i jak jesteś zaawansowany... No właśnie ;) Co proponujesz dla "Świeżaków" ? Model Tygrys Królewski, tłumiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Ja bym albo pomalował rdzawą farbą, albo starł na proszek trochę pasteli, posmarował tłumik rzadkim klejem i posypał startą wcześniej pastelą (jak od domowej kobiety dostaniesz puder, to też dobrze. To taka moja modyfikacja metody suchej pasteli, można ją zobaczyć na gąskach i spodzie kadłuba mojego teciaka, na nim używałem właśnie pudru, choć dobrałem zły odcień. Może jacyś bardziej niż ja zaawansowani koledzy podpowiedzą Ci lepsze metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkylinePL Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Zastanawiałem sie nad Papryką bo ona ma chyba prawie idealny kolor "przypalonej" rdzy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Faktura na tłumiku za pomocą Surfacera, ubijanego pionowo sztywnym pędzlem. Lekko przeszlifować. Pomalować kolorem minii albo rdzawym wedle uznania. Czarny wash po całości. Kilka rdzawych odcieni pastelli... I już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 SkylinePLZastanawiałem sie nad Papryką bo ona ma chyba prawie idealny kolor "przypalonej" rdzy ;) A nie zastanawiałeś się nad normalną rdzą ? Spróbuj zdrapać , zeskrobać rdzę z jak najbardziej zardzewiałej blachy .Póżnej zetrzyj to na pył [ idzie całkiem łatwo ] i masz piękną naturalną rdzę.Przyklejasz i utrwalasz jak normalne pigmenty i za darmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkylinePL Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Dzięki. Musze przyznać, daliście mi 3 ciekawe sposoby i pomęczę każdy z nich ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi