abir24 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Napisano 6 Lutego 2017 Witam Wszystkich, mały kroczek w wyklejaniu wnętrza kiosku. Jeszcze troszkę kosmetyki i chyba będzie można psikać farbę w wewnątrz i wszystko sklejać do kupy Cytuj
wielkamucha Napisano 7 Lutego 2017 Napisano 7 Lutego 2017 Kurde, jak ja wam tych 72 zazdroszczę... Z drugiej strony, przy obecnych warunkach rodzinno-lokalowych nie miałbym gdzie tej krowy postawić. A swojej 144 nie jestem jakoś w stanie zebrać się i dokończyć... A przy okazji: wydaje mi się, że tuż przed i za kioskiem pokład z deseczek trochę wystaje poza obrys kiosku? A może jest dobrze? Dajesz, dajesz bzzz-bzzz Cytuj
abir24 Napisano 7 Lutego 2017 Autor Napisano 7 Lutego 2017 Jeszcze nie jest przyklejony/pokład/ wiec może tak wyszło na zdjęciu ale leży idealnie na ramce starego pokładu. wielkamucha korci mnie zrobienie tej suszarki na onuce w powiększeniu ładnie to widac - co myślisz? Nie ma co zazdrościć 72 tylko jeden zrobić a z miejscem też mam krucho, cała góra domu jest wymieniona i totalny remont ale jakoś idzie Cytuj
wielkamucha Napisano 7 Lutego 2017 Napisano 7 Lutego 2017 Jak będzie to balia z początkowego okresu wojny (w sensie "amerykańskim"), tj. 1941-42, to jak najbardziej. Jeśli późniejszy, to najlepiej znaleźć na to kwity, czyli http://www.navsource.org/archives/subidx.htm i lukamy, czego szukamy . Dobrze by było, aby grało też uzbrojeniem i wyglądem kiosku. Nie wszystkie łajby miały zwężający się ku rufie kiosk, jak w modelu Revella, na nie każdą też wystarczyło Boforsów, zwłaszcza na początku. Często okręty w ich miejsce miały kolejnego Oerlikona (np. SS-213, USS Greenling, jak pamiętam, miał 3 pojedyncze "20" przed kioskiem, na przedniej i tylnej platformie, a 76 na śródokręciu za kioskiem). Zerknij za pół godzinki na PW. bzzz-bzzz Cytuj
abir24 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Napisano 8 Lutego 2017 Dla pełnej jasności nie chodzi mi o ochronę śrub i sterów, tylko o te linki na rufie. Cytuj
wielkamucha Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 Człowieku, ja mam -6,5 na każdym oku, i ja mam te linki zauważyć? Moim zdaniem, to są raczej powojenne, a jeszcze bardziej "raczej" - muzealne kombinacje. W pobieżnie przejrzanych kwitach niczego takiego nie widziałem, poza tym, to dosyć ażurowa i delikatna konstrukcja, aby przetrzymała rejs bojowy - i prawdę powiedziawszy, moim zdaniem nie mająca jakiegoś większego celu. Antena...? też raczej nie, te wieszali na wysięgnikach z boku kiosku i od peryskopów. Tu masz czarno-białe, ale bardzo wyraźne zdjęcie rufy USS Gato, oznaczone konkretną datą. Niczego takiego nie widać. http://www.navsource.org/archives/08/0821242.jpg Z kwitów korzystaj do woli, zaglądaj też na navsource - bardzo przydatna strona. Można powiedzieć - absolutna podstawa bzzz-bzzz P.S. Im dłużej się temu przyglądam, tym bardziej skłaniam się ku zdaniu, że to po prostu siatka/stelaż, na którym jest współcześnie rozkładany jakiś brezent/folia/osłona tych otworów przelewowych, nad którymi przebiegają te linki. Wszystko inne wydaje mi się mało prawdopodobne, choć... czekam na rozsądniejsze wytłumaczenie Cytuj
abir24 Napisano 8 Lutego 2017 Autor Napisano 8 Lutego 2017 Konstrukcja faktycznie ażurowa, antena???? też tak myślę , że zbyt delikatna i bez szans przeżycia/chyba/ podczas rejsu.Może ktoś ma inne wytłumaczenie co to i po co. Dlatego nazywam to sznurek na onuce. -6,5 na oko to tylko przerzucić się na 700-ke Cytuj
wielkamucha Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 -6,5 na oko to tylko przerzucić się na 700-ke Ha! Jak robiłem ostatnie cyngle, to w zakładzie pokazali mi, z jakich soczewek będą wycinać szkła - miały na brzegach grubość prawie 1,5cm... Po czym dziewczyneczka przeprosiła mnie, że to jeszcze nie te, bo są o cały numer słabsze, a "moich" nie mieli na składzie... 700 nigdy nie powiedziałem "nie"... Kiedyś skleiłem kilka japońców, KGV, HMS Eagle... Mam też Horneta, jakieś brytyjskie niszczyciele i japońskie podwodniaki, a patrząc, co chłopaki tutaj wyczyniają i jakie mam obecnie warunki lokalowe, to w sumie jedyna alternatywa, która ma jeszcze jakieś szanse na realizację... W przypadku sznurków skłaniam się do jakiegoś mocowania osłon/płacht, ale jak napisałem - jestem otwarty na lepsze pomysły bzzz-bzzz Cytuj
abir24 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Napisano 9 Lutego 2017 wielkamucha W przypadku sznurków skłaniam się do jakiegoś mocowania osłon/płacht, ale jak napisałem - jestem otwarty na lepsze pomysły Podzielam. Szanowne Koleżeństwo jeśli ktoś ma wiedzę na temat tych "sznureczków" to będę wdzięczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi