Michalw Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Witam Szanownych kolegów i może nawet jakieś koleżanki. Kupiłem dawno,dawno temu model Sherman'a z Italerki i zrobiłem go "babolowato". Postanowiłem go przerobić na nowo i to na wersję zimową. Dzięki koledze Tomkowi, będę chciał uzyskać to : A oto jak dawca wygląda na stan dzisiejszy... Zaszpachlowane dziury...mianowicie kiedyś jak go robiłem został poprzestrzelany jak sito i rzekomo dalej jeździł . Liczę na Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Dajesz,dajesz.Polukam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 też pooglądam bo u mnie na warsztacie też ten sherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Cześc też kleiłem ten model, i przyznam szczerze że marnie wygląda z tymi błotnikami. Ja je wywaliłem i dałem zamiast nich takie listwy z blachy aluminiowej. Tak więc będę oglądał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Boczne błotniki i tak trzeba amputować. Do tego z drucika trzeba by dorobić uchwyty po bokach wieży na plecaki takie tam. Problemem też mogą być gąsienice, gdyż pojazd przedstawiony na zdjęciu ma tzw. duckbills, czyli doczepiane rozszerzenia gąsienic. A takie pytanie techniczne, poprzednią farbę będziesz zmywał, czy nałożysz nową warstwę bezpośrednio na tą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 3 Listopada 2011 Autor Share Napisano 3 Listopada 2011 Myślałem żeby wykąpać go w Clinolux'ie. A może wystarczy walnąć raz jeszcze podkład i potem farbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 W sumie jak bedziesz chcial robic fakture to moze od razu nitro lub itp.Gladkie sa tylko pokrwy silnikow.Chociaz to zalezy jakich farb uzyles poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 3 Listopada 2011 Autor Share Napisano 3 Listopada 2011 Humbrol,bez żadnego podkładu... a co do faktury to boję się ją robić bo nie mam zielonego pojęcia jak ją wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Najekonomiczniej jest to zrobic rozp.nitro.Nalozyc,poczekac pare chwil i tapowac czyli uderzac krotko przycietym pedzlem,dosc twardym pod katem prostym o powierzchnie.Mozesz sprobowac na jakim zlomie.I nie przejmuj sie skala.Jak polozysz wiele warstw farb to sie to wszystko troche splaszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 3 Listopada 2011 Autor Share Napisano 3 Listopada 2011 Ale rozumiem że tapować mam na "goły" plastik, a nie na już pomalowany model podkładem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Goly,chyba ze podkladem sa olejne.I tak sie to wszystko przegryzie.Ale tak jak pisalem,wykonaj jakas probe.Zobaczysz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 A czy tylne błotniki też usunąć ? A i jak myślicie czy uchwyty na plecaki i itp. to jeden druciany uchwyt czy parę. Bo na zdjęciu widać chyba że po jednej stronie są przynajmniej dwa. No chyba że mnie wzrok myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Ja tylnych błotników też nie przyklejałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 Witam, wieczorową porą... Mam nadzieję że chodziło o coś takiego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Ciekawie to wyszło. A przy okazji czy ktoś wie jaki specyfik w UK zastępuje nitro? Sorki za off-top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Super to wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Faktura jak dla mnie w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Dzięki, bo już się bałem. Teraz pytanko, bo jest problem... na zdjęciu ani śladu gwiazdek. Może na wieży jest pod plecakiem. Jedyne oznaczenia jakie widać to nr. na przodzie z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Oznaczenia na wiezy nie byly najwazniejsze.Liczyly sie te na klapie silnika-chociaz jest to naprawde zalezne od danego shermana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Dokładnie. Załogi bardzo często zamalowywały gwiazdy na kadłubie i wieży błotem bądź farbą, gdyż były one bardzo widoczne i ułatwiały zadanie Niemcom. Zdarzały się też przypadki przy nakładaniu zimowego kamuflażu, że zamalowywano wszystkie oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Czyli w sumie jakiekolwiek gwiazdy jakie mogły być na tym egzemplarzu to na przodzie wanny (ale jest ona przykryta śniegiem), nad silnikiem (ale też może być lekko przykryta śniegiem) lub ewentualnie na wieży między włazami. Teraz karabin maszynowy... mianowicie widać że jest uchwyt z przodu ale go nie ma, wywalić go zupełnie czy zamontować na tylnym uchwycie (za włazem dowódcy) ? Sherman posiada też jakąś półkę z przodu i chyba jakąś linkę żeby było gdzie wkładać gałęzie choinek...albo to jakieś załamanie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 I ponownie późno wieczorową porą wrzucam zdjęcia z dotychczasowego wyglądu. Miałem za dużo nie dorabiać, bo i tak śnieg dużo zakrywa...ale co tam. Zrobiłem nowe osłony lamp, sprężynki za włazami,na zdjęciach nie ma ale już są dodane "kaemy" w jarzmie i na miejscu kolegi obok kierowcy. Dodatkowo anteny (starałem się ją ustawić/nagiąć jak na zdjęciu), plecaki, półkę z przodu wanny i "listwy" ...jeszcze bez otworów. Odciąłem całkowicie przednie błotniki bo na zdjęciu się dopatrzyłem że ich brak, przeglądałem jeszcze parę zdjęć i faktycznie mało kiedy ale niektóre egzemplarze ich nie miały, a raczej się ich w jakiś sposób pozbyli...mniejsza o to. Jak widać postanowiłem umieścić gwiazdę na szczycie wieży. Ma ktoś z Was takie duperelki jak kilof, toporek itp. ? Bez łopaty bo tą znalazłem. Jak widać trochę kleju mi zabarwiło już na zimowo więc się tym nie przejmujcie, będzie to poprawione. I taka ciekawostka. Moja narzeczona oczywiście zwróciła mi trafną uwagę podczas budowy. Może się Wam to też przydać na przyszłość chłopaki. Cytuję: -Spójrz tam jest serduszko ! Ręce mi opadły i już nie mogłem robić dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Witaj ponownie późno wieczorową porą.Dobrze to wyglada.Jesli chcesz mam narzedzia-szcz egoly na priv.A z kobietami to juz tak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Fajnie już to wygląda. Nie jestem w 100% pewien, ale z ego co kojarzę, to w tycz listwach które zamontowałeś na bokach powinny byc nawiercone otwory. Heh, a narzeczonej ja bym powiedział żeby mi kupiła drugi model i już będą serca dwa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 to w tycz listwach które zamontowałeś na bokach powinny byc nawiercone otwory. W moim poście wyżej napisałem że są listwy ale jeszcze bez otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi