Skocz do zawartości

Sherman M4A1-Nowe życie

Michalw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych kolegów i może nawet jakieś koleżanki. Kupiłem dawno,dawno temu model Sherman'a z Italerki i zrobiłem go "babolowato". Postanowiłem go przerobić na nowo i to na wersję zimową. Dzięki koledze Tomkowi, będę chciał uzyskać to :

4.jpg

A oto jak dawca wygląda na stan dzisiejszy...

HPIM4342.jpg

Zaszpachlowane dziury...mianowicie kiedyś jak go robiłem został poprzestrzelany jak sito i rzekomo dalej jeździł . Liczę na Waszą pomoc.

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześc

też kleiłem ten model, i przyznam szczerze że marnie wygląda z tymi błotnikami.

Ja je wywaliłem i dałem zamiast nich takie listwy z blachy aluminiowej.

Tak więc będę oglądał:)

Pozdrawiam

Boczne błotniki i tak trzeba amputować. Do tego z drucika trzeba by dorobić uchwyty po bokach wieży na plecaki takie tam. Problemem też mogą być gąsienice, gdyż pojazd przedstawiony na zdjęciu ma tzw. duckbills, czyli doczepiane rozszerzenia gąsienic.

A takie pytanie techniczne, poprzednią farbę będziesz zmywał, czy nałożysz nową warstwę bezpośrednio na tą?

Najekonomiczniej jest to zrobic rozp.nitro.Nalozyc,poczekac pare chwil i tapowac czyli uderzac krotko przycietym pedzlem,dosc twardym pod katem prostym o powierzchnie.Mozesz sprobowac na jakim zlomie.I nie przejmuj sie skala.Jak polozysz wiele warstw farb to sie to wszystko troche splaszczy.

A czy tylne błotniki też usunąć ? A i jak myślicie czy uchwyty na plecaki i itp. to jeden druciany uchwyt czy parę. Bo na zdjęciu widać chyba że po jednej stronie są przynajmniej dwa. No chyba że mnie wzrok myli.

Dzięki, bo już się bałem. Teraz pytanko, bo jest problem... na zdjęciu ani śladu gwiazdek. Może na wieży jest pod plecakiem. Jedyne oznaczenia jakie widać to nr. na przodzie z boku.

Dokładnie. Załogi bardzo często zamalowywały gwiazdy na kadłubie i wieży błotem bądź farbą, gdyż były one bardzo widoczne i ułatwiały zadanie Niemcom. Zdarzały się też przypadki przy nakładaniu zimowego kamuflażu, że zamalowywano wszystkie oznaczenia.

Czyli w sumie jakiekolwiek gwiazdy jakie mogły być na tym egzemplarzu to na przodzie wanny (ale jest ona przykryta śniegiem), nad silnikiem (ale też może być lekko przykryta śniegiem) lub ewentualnie na wieży między włazami. Teraz karabin maszynowy... mianowicie widać że jest uchwyt z przodu ale go nie ma, wywalić go zupełnie czy zamontować na tylnym uchwycie (za włazem dowódcy) ? Sherman posiada też jakąś półkę z przodu i chyba jakąś linkę żeby było gdzie wkładać gałęzie choinek...albo to jakieś załamanie zdjęcia.

I ponownie późno wieczorową porą wrzucam zdjęcia z dotychczasowego wyglądu. Miałem za dużo nie dorabiać, bo i tak śnieg dużo zakrywa...ale co tam. Zrobiłem nowe osłony lamp, sprężynki za włazami,na zdjęciach nie ma ale już są dodane "kaemy" w jarzmie i na miejscu kolegi obok kierowcy. Dodatkowo anteny (starałem się ją ustawić/nagiąć jak na zdjęciu), plecaki, półkę z przodu wanny i "listwy" ...jeszcze bez otworów. Odciąłem całkowicie przednie błotniki bo na zdjęciu się dopatrzyłem że ich brak, przeglądałem jeszcze parę zdjęć i faktycznie mało kiedy ale niektóre egzemplarze ich nie miały, a raczej się ich w jakiś sposób pozbyli...mniejsza o to. Jak widać postanowiłem umieścić gwiazdę na szczycie wieży. Ma ktoś z Was takie duperelki jak kilof, toporek itp. ? Bez łopaty bo tą znalazłem.

HPIM4357-1.jpg

HPIM4358.jpg

HPIM4359.jpg

HPIM4360.jpg

HPIM4361.jpg

Jak widać trochę kleju mi zabarwiło już na zimowo więc się tym nie przejmujcie, będzie to poprawione.

I taka ciekawostka. Moja narzeczona oczywiście zwróciła mi trafną uwagę podczas budowy. Może się Wam to też przydać na przyszłość chłopaki.

Cytuję:

-Spójrz tam jest serduszko !

HPIM4356.jpg

Ręce mi opadły i już nie mogłem robić dalej.

Pozdrawiam

Fajnie już to wygląda. Nie jestem w 100% pewien, ale z ego co kojarzę, to w tycz listwach które zamontowałeś na bokach powinny byc nawiercone otwory.

Heh, a narzeczonej ja bym powiedział żeby mi kupiła drugi model i już będą serca dwa;)