Skocz do zawartości

Początkujący

Piotrek22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc się przedstawie.

Nazywam się Piotr Suchecki pochodze z miejscowości Ostrów Wielkopolski.

Moja przygoda z modelarstwem zaczęła sie ok 1,5 roku temu lecz musiałem ją przerwać kiedy byłem jeszcze początkującym modelarzem.

Wygrzebałem taki model. Tiger od Academy. Ma oderwane klapy(które znalazłem i przykleje) brak kół(mam te części).

Na tym modelu chciałbym poćwiczyć malowanie aerografem, myślałem o kamuflażu pustynnym.

Jestem początkującym modelarzem i dlatego proszę o wszelkie rady.

Wiem, że model nie jest genialnie sklejony, ale tego już nie zmienie(merytoryka w tym przypadku nie jest dla mnie ważna ).

IMG_0418.JPG

IMG_0419.JPG

IMG_0421.JPG

IMG_0422.JPG

IMG_0423.JPG

IMG_0424.JPG

IMG_0425.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

NA forum czytałem, że pierwszym etapem powinno być odtłuszczenie. Nie wiem jednak czy przyklejać koła przed malowaniem, czy malować je oddzielnie?

Merytoryka merytoryką, nie każdemu na niej zależy, ale Twój model jest posklejany delikatnie mówiąc niechlujnie. Na przykład:

-dach wieży powinien być "wciśnięty" między ściany wieży, a nie leżeć na nich

-zupełnie źle wkleiłeś wyrzutnie świec dymnych

-górna płyta kadłuba też nie leży tak ja powinna

-mam wrażenie że gdzieniegdzie widać ślady kleju

-mógłbyś zaszpachlować miejsca łączenia filtrów oraz dorobić uchwyt na gąsienice z przodu

Co do Twoich pytań

-Ja jakoś nigdy nie odtłuszczałem modelu nie miałem żadnych problemów z odchodzeniem farby, dobry podkład załatwia sprawę

-W tygrysie koła malowałbym osobno, z tego powodu że łatwiej Ci będzie później pomalować gumowe bandaże na kołach

Jako początkujący daruj sobie pustynne kamo. Nie jest łatwo je zrobić aby wyglądało dobrze. Raczej postaraj się poprawić błędy o których pisał Tomek i skupić się na poprawnym pomalowaniu modelu oraz nauce kilku potrzebnych technik jak wash, filtry, weathering. Na pustynne kamo przyjdzie jeszcze czas.

Wiem o potwornych błędach jakie popełniłem przy budowie tego modelu(w następnym ich nie będzie), ale tutaj musze skupić się na malowaniu. Ten model wyciągnołem z piwnicy tylko w celu ćwiczenia malowania, nie będe poprawiał błędów.O malowaniu wiem bardzo mało. Jakie proponowali byście malowanie panzergrau, czy np kamo z walk o Normandie.

Jeśli chodzi o podkład to posiadam podkład w sprayu firmi Tamiya. W jaki sposób go nakładać?

Ja bym narazie pomalował czołg na jednolity kolor. Kamuflaż radził bym poćwiczyć np. na kartce papieru a nie na modelu. Tak jak pisał bazylms, poczytaj w dziale: Tajniki modelarstwa o washu, na filtry i brudzingi to chyba jednak zbyt wcześnie. Narazie skup się na poprawnym sklejeniu modelu ( czysto i schludnie ) i takim samym pomalowaniu go. POdkład w sprayu Tamiyi używasz następująco:

Mocno wstrząsasz puszką, następnie, wykonując ruch wahadłowy reką zaczynasz delikatnie psikać na model. Staraj się trzymać puszkę ze farbą w miarę daleko od modelu i nie psikaj zbyt długo w jednym miejscu. NIe staraj sie także pokryć farbą całego modelu za jednym zamachem. Nie przejmuj sie jeśli spod podkładu będzie prześwitywał goły plastik. Nie pokryjesz za pierwszym razem, zrobisz to za drugim. Przede wszystkim cierpliwość i korzystanie z rad doświadczonych kolegów. Pytaj, jak masz wątpliwości, napewno ktoś pomoże. Życze udanych modeli . No i witamy na forum