Jump to content

Co to jest ?

Michalw
 Share

Recommended Posts

Witam, właśnie wygrzebałem ze swojej zapyziałej komórki takie coś. Jak się podłączy to jednolicie z dużą siłą wywala powietrze. Czyli jest to jakiś rodzaj sprężarki, ale czy na pewno, czy nada się to do aerografu ?

HPIM4357-2.jpg

HPIM4358-1.jpg

HPIM4359-1.jpg

HPIM4360-1.jpg

HPIM4362-1.jpg

HPIM4363-1.jpg

HPIM4364.jpg

Wygląda na to, że będziesz potrzebował jedynie regulatora ciśnienia i ciśnieniomierza. To jest chyba jakiś stary kompresor dentystyczny. Nie wiem do jakiego ciśnienia pompuje? Czy presostat działa? Może na nim widać na jakich ciśnieniach pracował?

Całość wyląda dosyć staro i można jedynie mieć nadzieję, że zbiornik nie jest przeżarty rdzą . To samo dotyczy wszystkich połączeń pneumatycznych.

Jak go odpalałem dzisiaj kilka razy, to jedyne co mi przeszkadzało to hałas. Bydle nie dość że ciężkie to głośne. Gdzieś znalazłem info że jest to właśnie sprężarka stomatologiczna:

Produkcji czechosłowackiej,

Zasilanie: 230 V,

Częstotliwość: 50-60 Hz,

Moc: 5,6 A,

Olejowy,

Ciśnienie: 5 bar,

Pojemność zbiornika: 4 l,

Gabaryty: 36 x 24 x 46 cm.

Ale pytanie brzmi czy da radę na tym malować ?

Presostat- co to jest

Presostat masz pod tą szarą obudową z plastiku. Generalnie w sprężarkach odpowiada za utrzymanie właściwego ciśnienia w zbiorniku. Wyłącza kompresor po nabiciu odpowiedniego ciśnienia (można regulować - górną granicą będzie max dopuszczalne ciśnienie w zbiorniku). Ponowne załączenie kompresora następuję po spadku ciśnienia w zbiorniku do zadanej wielkości (również regulowana). Na pokazanych zdjęciach widać rurkę doprowadzającą czynnik roboczy (powietrze) do presostatu oraz przewód elektryczny umożliwiający załączanie i wyłączanie. Wygląda ciekawie.

Tylko problem w tym że kompletnie się na tym nie znam, wiem jak wygląda reduktor... odolejacz też , ale w którym miejscu go zamontować ? Może być ktoś tak miły i wskazać mi na zdjęciu ?

Dokładnie. Polecam Ci skoro się nie znasz na tym zbyt dobrze wizytę w sklepie z pneumatyką i dokupienie jeszcze 2 szybkozłączek na wężyk. Ubędzie CI zabawy z montażem wężyków itp. Wkręcisz tylko złączki w reduktor a wężyki wpinasz po prostu. Koszt szybkozłączki to ok 5zł za sztukę w sklepie. Reduktor na allegro z odolejaczem kupiłem za jakieś 50zł.

Tak po prawdzie masz wszystko co potrzebne do malowania już zmontowane:p

Jak chcesz to Ci cyknę fotkę jak toi u mnie wygląda.