Michalw Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Witam, właśnie wygrzebałem ze swojej zapyziałej komórki takie coś. Jak się podłączy to jednolicie z dużą siłą wywala powietrze. Czyli jest to jakiś rodzaj sprężarki, ale czy na pewno, czy nada się to do aerografu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Wygląda na to, że będziesz potrzebował jedynie regulatora ciśnienia i ciśnieniomierza. To jest chyba jakiś stary kompresor dentystyczny. Nie wiem do jakiego ciśnienia pompuje? Czy presostat działa? Może na nim widać na jakich ciśnieniach pracował? Całość wyląda dosyć staro i można jedynie mieć nadzieję, że zbiornik nie jest przeżarty rdzą . To samo dotyczy wszystkich połączeń pneumatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Jak go odpalałem dzisiaj kilka razy, to jedyne co mi przeszkadzało to hałas. Bydle nie dość że ciężkie to głośne. Gdzieś znalazłem info że jest to właśnie sprężarka stomatologiczna: Produkcji czechosłowackiej, Zasilanie: 230 V, Częstotliwość: 50-60 Hz, Moc: 5,6 A, Olejowy, Ciśnienie: 5 bar, Pojemność zbiornika: 4 l, Gabaryty: 36 x 24 x 46 cm. Ale pytanie brzmi czy da radę na tym malować ? Presostat- co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Presostat masz pod tą szarą obudową z plastiku. Generalnie w sprężarkach odpowiada za utrzymanie właściwego ciśnienia w zbiorniku. Wyłącza kompresor po nabiciu odpowiedniego ciśnienia (można regulować - górną granicą będzie max dopuszczalne ciśnienie w zbiorniku). Ponowne załączenie kompresora następuję po spadku ciśnienia w zbiorniku do zadanej wielkości (również regulowana). Na pokazanych zdjęciach widać rurkę doprowadzającą czynnik roboczy (powietrze) do presostatu oraz przewód elektryczny umożliwiający załączanie i wyłączanie. Wygląda ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Czyli, mogę próbować ? A czy 5 barów to nie za dużo na aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Trochę dużo, ale wystarczy założyć reduktor (najlepiej od razu z odolejaczem) i można śmigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Tylko problem w tym że kompletnie się na tym nie znam, wiem jak wygląda reduktor... odolejacz też , ale w którym miejscu go zamontować ? Może być ktoś tak miły i wskazać mi na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Reduktor z odolejaczem montujesz na wyjściu (ten mosiężny króciec). Kupić możesz w sklepie z pneumatyką lub na znanym portalu aulkcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Rozumiem że potem do reduktora z odolejaczem montuję wężyk i aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Dokładnie. Polecam Ci skoro się nie znasz na tym zbyt dobrze wizytę w sklepie z pneumatyką i dokupienie jeszcze 2 szybkozłączek na wężyk. Ubędzie CI zabawy z montażem wężyków itp. Wkręcisz tylko złączki w reduktor a wężyki wpinasz po prostu. Koszt szybkozłączki to ok 5zł za sztukę w sklepie. Reduktor na allegro z odolejaczem kupiłem za jakieś 50zł. Tak po prawdzie masz wszystko co potrzebne do malowania już zmontowane:p Jak chcesz to Ci cyknę fotkę jak toi u mnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Byłbym wdzięczny Timi i dzięki chłopaki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Tu masz fajny wątek o kompresorach http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1181265.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Wygląda u mnie ot tak Z lewej wchodzi powietrze ze sprężarki z prawej do areografu (biały wężyk służy do połączenia z wężykiem od aero). Pisz jak czegoś nie wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi