bociek Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Przedstawiam swój pierwszy internetowy warsztat. Na blacie biurka stoi Zetor Crystal 12045, jest to odpowiednik polskiego ciągnika URSUS 1204. Opis konstrukcji: Ciągnik Ursus 1204 opracowany został na podstawie C-385. Unifikacja posunięta do tego stopnia, że 85% części było wspólnych dla tych modeli. Podstawowe różnice dotyczą nowego, większego silnika o mocy 112KM, dzięki czemu wzrosły udźwig podnośnika hydraulicznego i siła uciągu. Ciągnik ten został zastąpiony w roku Ursusem 1214 z tzw. modernizacji A z 1980r. Na dodatek chciałbym dodać, że ta seria URSUS-a była masowo eksportowana na północ i zachód: Finlandii, Danii, Belgii, Holandii, Francji, Niemiec, Anglii. Do dzisiaj są tam używane i cieszą się dobrą opinią. Opis modelu: W pudełku, oprócz około 40 części z plastiku, mamy przezroczyste plastikowe szyby, 4 gumowe opony. Model w Polsce praktycznie nieosiągalny(czasem na allegro, ale za sumę rzędu 150-200zł). Produkowany przez IGRA Car (model opracowany pewnie w czasach gdy ten ciągnik został opracowany ) Nie wiem czy jeszcze się go produkuje. Informacje w internecie są sprzeczne. Mój cel: Jako że "miszczem" w modelarstwie nie jestem, nie ma tu co liczyć na jakieś dzieła sztuki. Mam 3 modele przygotowane. Złożyłem dla podglądu podstawowe części z drugiego, żebyście zobaczyli jak wygląda on złożony na "sucho". Ten model robię praktycznie prosto z pudełka. Jedynie zmiany jakie wykonam to: -Zmiana tłumika (ten oryginalny nawet kształtem nie przypomina prawdziwego) -Zmiana tylnych lamp (W modelu są okrągłe, w URSUSIE muszą być prostokątne.) -Zwężenie rozstawu tylnej osi(to już zrobiłem) -Zmiana świateł przednich. Następne modele będą już przerabiane bardziej gruntownie. A lista zmian jest niestety bardzo długa :/ Model już po części złożony, rama wraz z silnikiem i tyłem już sklejona. Reszta części złożona na sucho(więc nie dziwcie się wszelakimi dziurami), czeka na przesyłkę farb. Trochę też bawiłem się w brudzenie, żeby zobaczyć ja kto mniej więcej będzie wyglądało. I tak jeszcze będzie malowany i dodam oznaczenia fabryczne. Foto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Tak! Tak! i jeszcze raz Tak! Bardzo fajnie, że zdecydowałeś się go wrzucić na warsztat. Będzie bardzo miło oglądać kolejne jego odsłony. Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert nr1 Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 no tez siadam i obserwuje ,a mam pytanie czy jest możliwość dostać jakikolwiek model ciągnika rolniczego 1/24 lub 25 ,albo w tej samej skali manitui ,bo przyznam że przydał by mi się ciągniczek do taboru cyrkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Zapowiada się ciekawie. Mój tata za dawnych, PGR-owskich czasów jeździł takim, a ja czasami z nim. Miał czerwonego i doczepione dodatkowe dociążenie z przodu. Powodzenia z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerek Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 witam, znajomy prowadzi sklep z częściami do ciągników gdybyście potrzebowali jakieś części to warto zajrzeć http://emirol.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi