Pawel90 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Witam! Na warsztacie tym razem mam Mercedesa L4500 w skali 1/35. Model bardzo przyjemny w budowie, bardzo dobry produkt Zvezdy. Planuję wykonać go w barwach zdobycznych, dlatego poszukuję zdjęć maszyn zdobytych przez aliantów lub ZSRR. Jednakże nie wykluczam zrobienia go w wersji oryginalnej, Wehrmachtu, wszystko zależy od dokumentacji zdjęciowej jaką uda mi się odnaleźć. Zapraszam do komentowania, proszę o pomoc gdyby ktoś wiedział coś niecoś o maszynach zdobycznych tego typu. Jutro wstawię kilka zdjęć do galerii aby pokazać postępy prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Jest jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Jest jutro... Jest więc pora wstawić jakieś zdjęcia. Nawiasem mówiąc miło że ktoś się interesuje jakoś tematem. Pierwsza poprawka dokonana przeze mnie w modelu - producent zrobił zderzak taki kanciaty, a w rzeczywistości był bardziej zaokrąglony. Poprawka prosta - ale konieczna. "Paka" od spodu, przyjemny widok. Przednia oś skrętna. Kabina kierowcy założona na sucho. Silnik wygląda sympatycznie, od niego będę musiał zacząć malowanie. Tylna klapa jeszcze nie sklejona, nie do końca jeszcze wiem jak zaprezentować ten pojazd więc klapa czeka. Co do malowania - mam dwie poszlaki. Pierwsze to takie zdjęcie znalezione w internecie: Zdjęcie malutkie, ciężko coś wypatrzyć, ale na jakimś zagranicznym forum wyczytałem że na masce jest wypisany numer tablicy rejestracyjnej zaczynający się od CPR (captured) - więc do mojej koncepcji zdobycznej maszyny by pasowało, aczkolwiek mam prośbę - jeśli ktoś ma jakieś dane na temat zdobycznych Mercedesów L4500 w wersji którą wykonuję to proszę o pomoc, bardzo potrzebuję takich informacji. Drugą poszlaką jest taka barwna plansza, znaleziona również na jakiejś zagranicznej stronie internetowej: Ale zdjęcia brak, a sam plan jest myślę dosyć niepewny, ale w razie czego to i tym się poratuję. Zapraszam do komentowania i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 No od spodu to naprawdę wygląda ciekawie. Dużo już zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Ładnie Ci idzie, będę zaglądał do tematu, bo sam skleiłem już dwie sztuki a trzecia leży w magazynku Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 No od spodu to naprawdę wygląda ciekawie. Dużo już zrobiłeś. Tak, ale to efekt prac od ok 10 października, więc tempa nie narzuciłem jakiegoś kosmicznego, lepiej wolniej ale dokładniej. Martwi mnie tylko te malowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Mój Mercuś otrzymał doklejoną kabinę. Doszły tylne lampy, koła poskładane ale nie przyklejone do reszty. Zresztą, co ja będę zanudzać, pora na szczegóły. Muszę popracować nad lepszymi zdjęciami. Zapraszam do komentowania i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 A plandekę z czego chcesz zrobić?ładnie Ci idzie walcz dalej-popatrzę bo mam takiego samego w ploanach i na magazynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Zaczyna nabierać kształtów. Zdecydowałeś już co z malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Witam Plandekę mam zamiar robić z chusteczki higienicznej (spodobała mi się plandeka zrobiona z takiej w jednym warsztacie na tym forum - chodzi o tego Kraza ;) ). Malowanie - prawdopodobnie te dunkelgelb z czerwonymi krzyżami, ale to może się zmienić. A prace dalej trwają. Skleiłem maskę (ale jej nie przykleiłem jeszcze do całości), dodałem tablicę do tablicy rejestracyjnej, resztę niech powiedzą zdjęcia. Muszę pomyśleć nad haczkami do plandeki, wymyślić muszę czymś to zrobić, bo nie chcę wydawać dużej kasy na blaszki do tego modelu. Jeszcze będę musiał zaprzyjaźnić się z moją przyjaciółką - szpachlówką - i poprawić tam przy drzwiach (na zdjęciu ta dziura wygląda jak rów przeciwczołgowy). I zauważyłem że uchwyt na stelaż od plandeki się przekrzywił, też do poprawki. Cóż, jeszcze dużo pracy przy modelu. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Jeżeli chodzi o blachy to można z puchy po piwie spróbować je powycinać (uchwyty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Chyba nie przykryjesz tak ładnego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 A co na pakę dajesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Silnik niestety przykryję - odkryję go w następnej ciężarówce jaką będę robił, póki co nie czuję się jeszcze na siłach aby go robić na widoku. Co na pakę... Beczki, kanistry, może skrzynie dorobię - pole manewru dla mnie jest tutaj szerokie. Zastanawiam się nad plandeką - w chusteczkach higienicznych na krawędziach znajdują się takie wzorki - muszę poszukać takich w których nic nie ma, bo tak to dla mnie za mała jest powierzchnia chusteczki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Witam! Bez zbędnego pisania daję zdjęcia, więcej one mówią niż moje wypociny. Zdjęcia jak widać są dosyć średnie - ale spróbowałem zrobić zdjęcia inaczej i... Proszę ocenić efekty. Myślę że dużo lepiej. I jako dodatek - porównanie wielkości modeli - zauroczyło mnie te zdjęcie i ten efekt. Pozdrawiam i bardzo gorąco zapraszam do komentowania efektów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 To teraz malowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Malowanko jeszcze musi poczekać, ponieważ rezygnuję z malowania zdobyczniaka ze względu na trudność znalezienia malowania odpowiedniego. Pojazd zrobię w malowaniu z obrony Berlina, stąd moje pytania w wątkach innych o żołnierzy volkssturmu itp. Jaki kolor powinno mieć wnętrze pojazdu w kwietniu roku 1945? Dunkelgelb czy coś innego? Paka będzie w pełni zapełniona różnego rodzaju gratami, począwszy od panzerfaustów, których muszę kupić dosyć ładną liczbę.;) Powalczyłem trochę z kanapą w szoferce, pierwszy raz wykorzystałem folię aluminiową, efekt myślę wystarczający. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Cóż, prace wznowiłem. Problemem dla mnie jest zapełnienie paki, ale coś tam się upchnie. Mam pytanie, ma ktoś może do odsprzedania panzerfausty w 1/35 albo może kawałek blachy ryflowanej? Potrzebuję jej do wykonania stopnia dla kierowcy i pasażera, gdyż ta płytka Zvezdy jest gładziutka jak... Niedługo przewiduję wstawienie zdjęć z postępów prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Myślałeś czy by może nie zrobić całościowej plandeki z tej folii co masz na kanapie, mogło by dobrze wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 ma ktoś może do odsprzedania panzerfausty w 1/35 albo może kawałek blachy ryflowanej? Patrz i szukaj znany portal aukcyjny przekazujacy dane swoich klientów do różniastych instytucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Model wygląda bardzo ladnie, coś podobnego prezentowalo się wczoraj na spotkaniu w Pardubicach. Model jest zrobiony przes polskiego modelarźa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Myślałeś czy by może nie zrobić całościowej plandeki z tej folii co masz na kanapie, mogło by dobrze wyglądać Owszem, myślałem o tym, ale niestety, póki co przynajmniej chyba nie mam takich umiejętności żeby to DOBRZE zrobić. ma ktoś może do odsprzedania panzerfausty w 1/35 albo może kawałek blachy ryflowanej?Patrz i szukaj znany portal aukcyjny przekazujacy dane swoich klientów do różniastych instytucji Panzerfausty są, gorzej z blachą...:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Tosz to model Przemka ostatnio pisał że jedzie na zlot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Witam! Ciąg dalszy serialu. Troszkę się zmieniło, prace ciągnę do przodu. Na zdjęciach jest jeszcze trochę niedoróbek (jednak światło dzienne jest najlepsze do lepienia), dodatkowo na zdjęciach lepiej widać błędy. Koła są w trakcie malowania. Tak samo zielone pasy, te będą poprawiane. Drzwi i dach trzeba dokleić, są tylko do foto. Pytanie - na trzecim zdjęciu od końca widać obrzydliwą w moim wykonaniu oś - jak to pomalować? Ten element od silnika tak jak jest a reszta tam potem dunkelgelb? Na przedostatnim zdjęciu zaznaczyłem sobie największe błędy, które trzeba poprawić "na już". Ma ktoś może pomysł co mogę zrobić z szybką? Bo "trochę" mi tam przy niej nie wyszło...:( Skrajnik się urwał i do poprawki, kolejny mankament. :( Co sądzicie o tej wstawce w kolorze minii? Stwierdziłem że oryginalna blacha gdzieś się chłopakom zgubiła więc wzięli tą co była pod ręką, ale jeśli uważacie to za niezbyt mądry pomysł to proszę o szybkie info, to poprawi się wtedy. Jako że pojazd ma być docelowo z operacji berlińskiej, myślę nad tym, by na boku pojazdu dodać jakiś napis propagandowy - "Kapitulacja oznacza unicestwienie" - może być, ale ma ktoś może jakieś inne tego typu zdania z tamtego okresu które mógł jakiś żołnierz napisać kredą na boku? Ogólnie myślę o wykonaniu tego pojazdu zdecydowanie zakurzonego, brudnego - tak kojarzy mi się przynajmniej Berlin tamtego okresu. Mam nadzieję że uda mi się dokończyć warsztat do konkursu w Olsztynie. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Nakładanie kamuflażu to poważna sprawa. W Twoim Mercedesie zielone pasy rażą... Widać, że nakładałeś je pędzlem- w oryginale musiałby być to "ławkowiec". Istotną rzeczą jest nierównomierne rozłożenie farby- musiałeś przyciskać "centrum" pędzla- bo nadmiar farby w dużej ilości osiadł na brzegach malowanej smugi.. I stąd ten niezbyt fortunny efekt... Kolor panelu niezbyt przypomina minię Kształt stelaża pod brezent to chyba własna twórczość... Malowaniem okolic przedniej osi nie martw się- sam piszesz, że ma to być pojazd "sterany" i brudny- ostateczny efekt zależy od brudzenia. A może spróbowałbyś nałożyć kamuflaż aerografem, albo z rozmywających się plam, albo zamaskować i trysnąć, by osiągnąć efekt ostrego przejścia kolorów... To poniżej to moja propozycja kamuflażu. To Maultier z podobnego zestawu. Robi się Jest jeszcze czas, więc: Ćwiczyć! Ćwiczyć! Ćwiczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi