Skocz do zawartości

McLaren MP4/4 1:20

dumapolski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zaprezentować na forum swój ostatni ukończony model. Jest to MP4/4 Ayrtona Senny, w którym zdobył on mistrzostwo świata w 1988 roku.

Model firmy Tamiya w skali 1:20. Składało mi się go całkiem przyjemnie. Biała część malowana sprayem, czerwona i czarna pędzlem. Jest to mój ostatni model malowany pędzlem .

Wiem, że brakuje kalek Marlboro. Nie było ich w zestawie. Kolega z forum ma mi je zamówić, ale nie wiem kiedy (właśnie, Seweryn, wiadomo już coś?).

Oto fotki:

imgp4832.jpg

mp441g.jpg

mp443.jpg

mp444.jpg

Proszę o komentarze i konstruktywną krytykę.

Widać że pędzelkiem. Marlboro nie jest konieczne nawet wtedy było parę wyścigów że był zakaz reklamy fajek i były czarne kreski. Brakuje jeszcze napisów Good Year na oponach.

Ta czerwień rzeczywiście się mocno rzuca w oczy. Z drugiej strony samochód wygląda na schludnie złożony, choć zdjęcia mogłyby być lepsze. Trochę poszarpana jest również linia podwozie/ nadwozie. Jak działasz czasem pędzlem to spróbuj farb vallejo air. Niby do aero, ale naprawdę nieźle kryją "z pędzla" pod warunkiem, że nakładasz na podkład. Czasem trzeba ze 2 warstwy, ale świetnie się rozlewają i nie zostawiają zamazów. Zeszlifowałbym też oponki, żeby pozbyć się tego szwu. Ogólnie robi pozytywne wrażenie.

pzdr.

Dzięki za opinie.

Mistrzem pędzla chyba nie jesteś

I dlatego kupiłem aero .

Co do opon, to sam również długo się zastanawiałem czy je szlifować, ostatecznie wygrała koncepcja, żeby zrobić je prosto z fabryki. Poza tym chcąc teraz zdjąć prawe tylne koło, prawdopodobnie uszkodziłbym zawieszenie, bo moja kochana rodzicielka nie patrzy, gdzie co kładzie . Skoro jednak przeważa druga opcja, to je zeszlifuję. Niestety nie pokażę tego na forum, bo zdjęcia były robione tylko przy okazji, i nie wiem, kiedy znów się taka okazja nadarzy.

Witam Szanownego Kolegę

Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że cieszę się, że nasze grono Senno-maniaków rośnie w siłę i zaczynają pojawiać się modele bolidów Ayrtona.

Twój model ma jeden podstawowy plus, którym jest bycie modelem bolidu Senny. Drugim mniejszym już plusem jest położenie bieli, która w tym wypadku wyszła całkiem nieźle. Kalkomanie również siadły ok.

Dalej jest już jednak gorzej gdyż model już na pierwszy rzut oka wygląda na robiony na szybko

1. Wspomniane już wyżej szwy na oponach

2. Niedostateczne przygotowanie powierzchni przed malowaniem

3. Wspomniana wyżej "mazowato" i nierównomiernie położona czerwień. Wygląda trochę jakby była nakładana na jeszcze mokrą biel.

4. Model wygląda tak jakby nie był na niego położony po kalkomaniach bezbarwny lakier.

5. Brak polerki

6. Nie ważne czy masz już kalkomanie Marlboro czy też nie, jeśli masz je zamiar nakładać to nie powinieneś definitywnie kończyć pracy na modelem.

Koledzy dobrze Ci radzą w kwestii pędzlowania. Aerografem wszystkiego nie pomalujesz. Pędzlowanie też musisz opanować. Ja oprócz wspomnianych farb Vallejo Model Air poleciłbym Ci również Vallejo Model Color gdyż bardzo ładnie rozprowadza się je po powierzchni. Są bardzo przyjazne modelarzowi pędzelkowemu.

Powodzenia w kolejnych projektach!

Senna Forever !!!

Pozdrawiam

Kornik

Kornik, lakieru bezbarwnego na kalki nie nakładałem, bo ten, który ja mam, to lakier samochodowy. Zaczął mi rozpuszczać farbę na modelu, więc bałem się, że jak popsikam nim kalki, to mi je zeżre. Swoją drogą, po czym poznałeś, że nie był nakładany?

Odnośnie wcześniejszego postu, to kalek na opony nie było w zestawie. Czy Tamiya walnęła aż takiego babola, czy to u nich standard? Bo niedawno kupiłem Jordana 191 i tam są.

Senna Forever!!!

Kornik, lakieru bezbarwnego na kalki nie nakładałem, bo ten, który ja mam, to lakier samochodowy. Zaczął mi rozpuszczać farbę na modelu, więc bałem się, że jak popsikam nim kalki, to mi je zeżre. Swoją drogą, po czym poznałeś, że nie był nakładany?

Matowa powierzchnia kalkomanii na połyskującej powłoce lakierniczej.

Teraz jak masz już aerograf to zaopatrz się błyszczący lakier bezbarwny Gunze H lub Model Master Acrylics.

Senna Forever !!!

Pozdrawiam

Kornik