Skocz do zawartości

U-BOOT VIIC/41 revell 1:72

Misza_GD

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może to magazyn na miny albo na jakieś anteny. Czytałem że na kilku jednostkach były dodatkowe magazyny na jakiś anteny, które były później ciągnięte za okrętem. Nie jestem specjalistą w tym temacie więc bardziej polegam na waszych opiniach.

Kolejna sprawą jaka wyszła podczas studiowania fotek to jest "troszkę" inny kadłub jak reszta VIIC/41 a co za tym idzie kadłub modelu musiałby przejść dość znaczne zmiany.

800pxu1023plymouth.jpg

Co jest ciekawe brakuje relingów na pokładzie.

Różne ubooty mają różne ułożenie otworów przelewowych, na etapie budowania w stoczni - czasem drobne modyfikacje były stosowane. Tak więc Misiek - to trudny temat do ogarnięcia, ale z nami nie zginiesz ;)

A ja bym co do tych pojemników na ścianach kiosku zaryzykował stwierdzenie, że były to naciskotrwałe pojemniki na amunicję plot - jak np. w Gato. Zwłaszcza, że na torpedy to jest za krótkie moim zdaniem, a ponadto umieszczanie tak wysoko półtorej tony nie jest zbyt dobre dla stateczności...

Nie wiem czy koledzy zauważyli, że ten otwór w kiosku jest połączony z kanałem pionowym, którego oś pokrywa się z osią obrotu działka. Na zdjęciu zresztą widać, że działko stoi na obrotowej platformie, czego nie ma na okręcie obok. Ja bym stawiał na mechanizm obrotu działka a otwór jest otworem montażowym takiego mechanizmu np do ręcznego obracania albo dojścia do np silnika.

Ponieważ dopiero teraz dojrzałem zdjęcie, gdzie są pokazane dwa takie włazy stawiam na dodatkową wentylację dla diesli.

• 4 weeks later...

Dawno się nie odzywałem, wybór padł na okręt U-1023, czeka mnie dużo przeróbek względem modelu revell'a.

Tak więc:

-przerobienie kiosku, dodanie dodatkowych włazów zaznaczonych na fotach wyżej,

-przerobienie schnorkla, trzeba też dorobić rurę do dolotu silnika poprowadzoną na zewnątrz kiosku,

-zaślepienie otworów przelewowych, zmiana rozmieszczenia,

Otwory "zakitowałem" GS, wstępnie oszlifowałem i pomalowałem surfacerem i jeszcze raz szlifowałem.

obraz032yv.jpg

-działka 20mm z osłonami, Przyszedł taki oto mały zestawik.

obraz034r.jpg

- wycięcie osłony kompasu? i zrobienie nowej, prawidłowej dla tego okrętu osłony.

Pewnie jeszcze coś wyjdzie albo czegoś zapomniałem napisać.

haha spapugował moje i Uboota zestawy z Griffona ;) !!

ale dobrze, ciekawe jak sobie poradzisz z tymi blaszkami - są ciężkie w obróbce, ale prezentują się zacnie

mam nadzieję że weźmiesz go na memoriał ??

haha spapugował moje i Uboota zestawy z Griffona ;) !!

ale dobrze, ciekawe jak sobie poradzisz z tymi blaszkami - są ciężkie w obróbce, ale prezentują się zacnie

mam nadzieję że weźmiesz go na memoriał ??

Już wcześniej miałem na oku te blaszki ale nie mogłem ich dostać w Polsce tak więc kupiłem je u Kitajców i cierpliwie poczekałem na przesyłkę

Złożyłem jedno działko 20mm i muszę napisać że blaszki dość dobrze się obrabia, łatwo się szlifuje papierkiem ściernym miejsca po łączeniach z ramką a ich krawędzie nie mają schodków jak w przypadku np. eduarda.

A co to za memoriał? Przepraszam za głupie pytania, nie jestem na bieżąco z imprezami

• 1 month later...

Żeby nie było że nic nie robię.

Prace idą powoli ale w dobrym kierunku. Zrobiłem imitację kadłuba sztywnego tak aby, z tak wielkim trudem nawierconych otworów przelewowych, nie wiało pustką. Całość wklejona w jedna połówkę kadłuba, kadłub wykonałem z opakować po jogurtach, z racji rozmiaru okrętu mam dość jogurtów na jakiś czas.

Powolutku zbliżam się do poskładania obu połówek zewnętrznego kadłuba. Zrobię pewnie jeszcze imitację rur przednich wyrzutni torpedowych a na pewno będzie takowa zrobiona na rufie.

lutyobraz0023.jpg

lutyobraz0025.jpg

lutyobraz0028.jpg

lutyobraz0026.jpg

lutyobraz00210.jpg

Witam

Te dwa włazy z tyłu kiosku w U boocie VII C/41 są to nic innego jak tratwy ratunkowe przeznaczone dla 5 ludzi każda.

Druga kwestia to rozmiar i rozmieszczenie otworów przelewowych, kształt zbiorników siodłowych (balastowych). Nad każdym nowo budowanym u bootem pieczę sprawował jego przyszły kapitan. Widział jak jego nowy okręt powstaje od położenia stępki aż po wodowanie i wyposażanie okrętu i miał na wszystko wpływ. Jak będzie wyglądać okręt na zewnątrz jak i wewnątrz. Oczywiście mowa jest o takich zmianach zachodzących w ramach planów stoczniowych nie kolidujących z przeznaczeniem okrętu ani z jego możliwościami bojowymi. I tak się właśnie zdarza że Ubooty różnią się otworami przelewowymi czy kształtem korony kiosku. miejscem usytuowania otworów wentylacyjnych... Liczba ważniejszych zmian i drobnych przeróbek jest niesamowicie długa. I dlatego robiąc U boota znajdźmy jego zdjęcie a najlepiej parę i to także sylwetki bocznej. Ale tego jednego i konkretnego... Usiadłem do tematyki u bootów już dawno dawno temu i w miarę pogłębiania swojej wiedzy spostrzegłem dopiero teraz jak jestem GŁUPI

• 1 month later...

A ja dalej swoje

Niby jeden prosty element, który można przykleić i o nim zapomnieć. Niestety, nie spałem myśląc o tym jakby to wyglądało bez prześwitu między deskami

hobraz0093.jpg

hobraz0092.jpg

Na żywo o wiele lepiej wygląda, nie widać tych farfocli między dechami.

hobraz0091.jpg

......końca nie widać

Też mnie kusiło walczyć z pokładem, ale jak nie kupię jakiegoś trawionego lub z lasera to się bawić nie będę. Gato ma milion otworów na pokładzie . Co u-boot to albo otwory albo szczeliny między dechami. Trzy łajby i do końca życia można rzeźbić. Walczę teraz z Predatorem więc jak patrzę na te u-booty w kolejce to zaczynam się coraz bardziej bać :/

Powodzenia w dalszych pracach ;)