Ripper Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Witam znowu. Konkurs się niestety dla mnie nie udał ze względów technicznych lecz teraz sprzęt jest i mam nadzieję że dotrwam do końca.Mianowicie rozpoczynam prace nad samolotem F-16 z Italki a kąkretnie jest to F-16C "Barak" czyli F-16 na izraelskich malowaniach zawsze chciałem takiego postawić na półeczce lecz izraelskie F-16 z reguły są dość drogie i dość daleko poza moim przedziałem cenowym ale znalazłem bardzo fajną ofertę. Nie byłoby jednak do końca prawdą że jest to model Italki, a kąkretnie mówiąc jest to kopia Tamki zrobiona przez Kinetica i wpakowana do pudła Italki lecz z drobnymi zmianami uzbrojenia. Samego modelu jeszcze nie mam, spodziewam się go w środę lub czwartek ale wolałem już teraz założyć temat. Oczywiście In-box zostanie wrzucony zaraz po otrzymaniu paczki no i myślę, że również pierwsze relacje z budowy pojawią się niedługo po tym. Poczyniłem również zmiany chemii gdyż szpachlówka mi zaschła (jakoś sobie radziłem ale to była męka) no i zmieniłem klej z Wamodu który był tragiczny ale używany przeze mnie bo tani lecz poszedłem po rozum do głowy i zakupiłem kleje Revella szpachlę też no i oczywiście płyny do kalek to będzie mój pierwszy model z użyciem tychże płynów więc mam nadzieję na dobry efekt. Czy ktoś może mi powiedzieć czy dobrze uczyniłem zakupując te rzeczy(w sensie chemie). Jednak popełniłem błąd nie kupując kleju z pędzlem Tamki bo słyszałem że jest świetny ale myślę że Revell spokojnie da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beba Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Czesc. Oczywiscie ,ze dobrze zrobiles kupujac chemie modelarska z lepszych firm, poniewaz tanie specyfiki potrafia zepsuc cala prace jaka wlozyles w model, a nawet zaprowadzic go do kuchni pod zlew(kosz:-|). Co do kleju to revell z igla i jakis cyjanoakrylowy chyba wystarczy, raczej szkoda wydawac kasy na taki sam klej tylko ze z pedzlem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Tamiya z pędzelkiem i Revell z igłą są do klejenia innych powierzchni, ale generalnie można cały model skleić i tym i tym ;) Kiedyś sobie dokupisz drugi, to zobaczysz. Będę śledził twoją relację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Dzisiaj przyszła mi chemia i przetestowałem płyny na kalkach z italki z mojego su-34 który się okazał nieudanym projektem i cóż mogę powiedzieć po prostu magia świąt pięknie wchodzą w linie podziału i wyglądają jak namalowane efekt jest według mnie hmm... zadowalający to by było mało powiedziane.Tak dla jasności płyny to Micro Set i Micro Sol od Microscale Industries z resztą nie muszę tego mówić bo to raczej najpopularniejsze płyny do kalek są to dobrze wydane 40zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Witam Pomimo tego, że nie ma jeszcze żadnych zdjęć, to już gorąco Ci kibicuję. Wybrałeś ciekawy model i pochodzisz do tego projektu poważnie. Bardzo Ci się chwali to, że trenujesz na boku. Oby tak dalej! Życzę powodzenia i pozdrawiam! Kornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alp3n Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Cześć Niedawno skończyłem właśnie F-16 od Academy-porażka, ale jakoś wyszedł.Chętnie zobaczę Twoje starania przy tym modelu.Zasiadam na widowni i będę podglądał techniki ;) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Dziękuję za kibicowanie właśnie wybrałem ten model ze względu ciekawego malowania zawsze bardzo mi się podobały te F-16 ale nie mogłem znaleźć tańszego niż 150zł no ale zobaczymy jak się ma jakość do ceny mam nadzieję że będzie nieźle spasowany. Kornik masz rację staram się przynajmniej trenować do tego modelu i poważnie podejść do jego budowy. Czekam w tej chwili jeszcze na dysze i igłę do aerografu i wtedy zacznę jeszcze trenować aerografem ale nie mam zamiaru tracić farby bo nie mam na to kasy ale spróbuję inaczej, rozłożę sobie ręczników papierowych na cały stół i będę to pryskał wodą myślę że taki trening będzie wystarczający zwłaszcza że mam brak funduszy. Jeszcze ostatnio zacząłem trenować robienie akrylowego washa na testowym modelu i wyszedł całkiem pomyślnie tylko nie wiem jak zabezpieczyć farbę akrylową przed tym zabiegiem czy kilka warstw sido wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Ripper - woda to nie to samo co farba. Tutaj dochodzi jeszcze pigment i ogólnie jest gęstsza. Chyba będziesz musiał odżałować troszkę farby na próby - inaczej nie da rady. To tak jakby uczyć się jazdy na rowerze stacjonarnym. Pedałować będziesz umiał ale jak wsiądziesz na prawdziwy to się od razu wywalisz . A pod wash akrylowy to lepiej dać lakier olejny - inaczej możesz nie zmyć nadmiaru. Chyba wygodniejszy w użyciu będzie wash olejny - dłużej schnie i nie zbija się w krople. A w ogóle to jak robisz wash akrylowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Zesktrobuję trochę suchego pastela daję troszkę wody i płynu do naczyń. A teraz dobra wiadomość dla kibiców. Dzisiaj przybył mój izraelita i na pierwszy rzut oka wszystko wygląda dobrze, ma dużo części (mam nadzieje że dobrze spasowane) no i co mnie bardzo cieszy bardzo duży asortyment bojowy a mianowicie italeri pomyślało i dorzuciło do niego zestawik z rakietami bombami itp. nawet jest tabela gdzie jakie uzbrojenie mogę dać. In-boxa wrzucę wieczorem, nie wiem jak z budową może jeszcze dziś a może jutro. Przyszła mi również dysza i igła ale nie było mnie w domu i mam awizo ale jutro jak będe wracał ze szkoły to sobie odbiorę. Oczywiście z chęcią i entuzjazmem przyjmę wszelkie rady które mi dacie. Co do washa olejnego to z chęcią bym go zrobił lecz niestety brak obecnie funduszy. Ale mam jeszcze 2 pytania. 1.Jakie proporcje powinny być do washy i akrylowego i olejnego? 2.Czy będzie rozsądnie użyć do emalii w aerografie zwykłego rozcieńczalnika takiego 0,5l za 5zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Jednak zdecydowałem że inboxa całego nie zrobię bo dużo ramek i zrobię tylko zdjęcie pudła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Proporcje do washa musisz sam dobrać doświadczalnie. Ogólnie - mało farby i dużo rozcieńczalnika. A jeżeli chodzi o sam rozcieńczalnik to podałeś za mało danych na jego temat - pojemność i cenę... Ale coś mi mówi, że chyba nie będzie rozsądnie go użyć. Do emalii olejnych użyj benzyny ekstrakcyjnej - możesz z jej pomocą zrobić również łosza. Kup sobie w Empiku farbkę olejną w kolorze brąz van Dyck i do dzieła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Czyli do aerografu do emalii zamiast takiego najzwyklejszego rozcieńczalnika użyć benzyny ekstrakcyjnej. Jeśli chodzi o dane to chodziło mi o taki najzwyklejszy rozcieńczalnik z supermarketu czy innych sklepów z farbami lub narzędziami czy taki rozcieńczalnik sprawdza się do farbek modelarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beba Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Najzwyklejszy rozcieńczalnik np. 4zł za litrę to Ci wypali dziurę w skrzydle na wylot (może trochę przesadziłem ). Najlepiej to kupić spirytus mineralny do rozcieńczania farb olejnych dla plastyków. Jeszcze dodam że jakbyś chciał takim rozcieńczalnikiem zbyt mocnym rozcieńczać farbę w aerografie to uszczelki mogą napęcznieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 A tak dla jasności. Wy mówicie farby olejne a ja emalie wiem że to dość głupie pytanie ale czy o jedno chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Pierwsze foty wkrótce dokładnie nie wiem kiedy ale na pewno wtedy jak mi się akumulatorki do aparatu naładują także śledźcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 W modelarstwie przyjęło się, że emalie i olejne modelarskie to to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Okej to teraz będę już wiedział tak w ogóle to dzięki za info, przepraszam że nie wstawiłem wczoraj fotek ale nie miałem za bardzo czasu ale dzisiaj pojawią się na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Czyli mówicie spirytus mineralny będzie dobre hmm no to skoczę się do magazynu dzisiaj i zobaczę czy coś takiego posiadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 No i gdzie te foty? Obiecujesz, obiecujesz i nic... Najlepiej nie nastawiaj się na jakiś czas bo będziesz się spinał i Ci nic nie wyjdzie. A te Twoje "emalie" to jaki producent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alp3n Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Jak tam prace? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Moje lenistwo sięgneło zenitu. Dam jednak relację ustną . Model jest prawie skończony muszę przykleić podwozie nałożyć kalkomanie i dodać uzbrojenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 W 7 dni to zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Pokaż foty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Moje lenistwo sięgneło zenitu. Dam jednak relację ustną . Model jest prawie skończony muszę przykleić podwozie nałożyć kalkomanie i dodać uzbrojenie Galeria też będzie ustna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Niech zadziała nasza wyobraźnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi