EDI Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Witam chciałem poddać pod ocenę dwie dioramy. Modele te to moje wakacyjne pracę. Pierwszy to Jagdpanzer IV L 70 Dragona. Modelik prosty i dość ubogi dlatego postanowiłem wzbogacić go blaszkami i żywicznym zimmeritem. Figurki firmy Tamiya, łąka firmy Polak drzewko samoróbka. Całość pomalowana farbami Gunze. Drugi to Flak 88mm firmy Tamiya. Model prosto z pudła też malowany farbami Gunze. Cytuj
bazylms Napisano 7 Grudnia 2011 Napisano 7 Grudnia 2011 Obie mi się podobają. Działo fajnie wymalowane. Cytuj
Alan Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Mnie się wszystko podoba. Pień drzewa na pierwszej dioramce bardzo ładny, realistyczny wyszedł, ale najbardziej mi się podoba druga dioramka. Figurki fajnie umiejscowione. Cytuj
kapral Napisano 9 Grudnia 2011 Napisano 9 Grudnia 2011 Nieźle, nieźle, a byłoby bardzo dobrze gdyby pojazd na I dioramie zostawił za sobą jakieś ślady. Dodatkowo całość pokryłbym delikatnym filtrem, żeby stłumić nieco kolory (płot, pień, mundury, zieleń). Natomiast w przypadku II dioramy, razi nieco idealnie gładkie nie zróżnicowane podłoże. To są detale mało zauważalne w pierwszej chwili, ale pamiętaj, że z detali powstaje całość obrazu. Powodzenia w następnych pracach. kapral Cytuj
grimpow Napisano 9 Grudnia 2011 Napisano 9 Grudnia 2011 Mi podoba się kora drzewa, jak ją zrobiłeś? I działo ładnie pomalowane, obicia nie są przesadzone, fajne. Co do uwag to rzuciło mi się w oczy: - drzewko troszkę z podłożem nie styka, można to wyższą trawą przykryć - płotek jakiś taki za świeży - pan z motorem ma dziwnie gogle zamocowane do hełmu, jakiś pasek by się przydał ;) Pozdrawiam Cytuj
EDI Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Napisano 9 Grudnia 2011 Nieźle, nieźle, a byłoby bardzo dobrze gdyby pojazd na I dioramie zostawił za sobą jakieś ślady. Dodatkowo całość pokryłbym delikatnym filtrem, żeby stłumić nieco kolory (płot, pień, mundury, zieleń).Natomiast w przypadku II dioramy, razi nieco idealnie gładkie nie zróżnicowane podłoże. To są detale mało zauważalne w pierwszej chwili, ale pamiętaj, że z detali powstaje całość obrazu. Powodzenia w następnych pracach. kapral Powiem że faktycznie ''podłoże'' nie jest moją najlepszą stroną. Zgadzam się że powinny być ślady i taki był mój zamiar tz. podłoże było przygotowane ale po naklejeniu tej łąki znikły. Po prostu mata (łąka) wyrównała całe podłoże poprawka nie wchodziła w rachubę bo się rozdzierała. Cytuj
EDI Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Napisano 9 Grudnia 2011 Mi podoba się kora drzewa, jak ją zrobiłeś? I działo ładnie pomalowane, obicia nie są przesadzone, fajne. Co do uwag to rzuciło mi się w oczy: - drzewko troszkę z podłożem nie styka, można to wyższą trawą przykryć - płotek jakiś taki za świeży - pan z motorem ma dziwnie gogle zamocowane do hełmu, jakiś pasek by się przydał ;) Pozdrawiam Drzewko to: drut, szpachlówka, filtr zewnętrzny ( strukturą przypomina watę) posypka firmy Polak. Po skręceniu drutu i uformowaniu gałęzi całość pokryłem szpachlówką. Gdy trochę podeschła gwoździkiem robiłem pionowe linie (korę drzewa) całość po wyschnięciu przetarłem lekko papierem ściernym . Następnie po wyschnięciu przykleiłem pasemka wspomnianego wcześniej filtra wikolem poczekałem aż wyschnie i wymodelowałem nożyczkami . Całość pomalowałem mahoniem Gunze . Ostatni etap to posypka rozrobiłem wikol z wodą 1:1 i za pomocą spryskiwacza do kwiatów naniosłem na filtr. Co do uwag są zgodne z faktem płotek i to czarodziejskie mocowanie okularów już poprawiłem drzewko musi poczekać Cytuj
grimpow Napisano 10 Grudnia 2011 Napisano 10 Grudnia 2011 Mi podoba się kora drzewa, jak ją zrobiłeś? I działo ładnie pomalowane, obicia nie są przesadzone, fajne. Co do uwag to rzuciło mi się w oczy: - drzewko troszkę z podłożem nie styka, można to wyższą trawą przykryć - płotek jakiś taki za świeży - pan z motorem ma dziwnie gogle zamocowane do hełmu, jakiś pasek by się przydał ;) Pozdrawiam Drzewko to: drut, szpachlówka, filtr zewnętrzny ( strukturą przypomina watę) posypka firmy Polak. Po skręceniu drutu i uformowaniu gałęzi całość pokryłem szpachlówką. Gdy trochę podeschła gwoździkiem robiłem pionowe linie (korę drzewa) całość po wyschnięciu przetarłem lekko papierem ściernym . Następnie po wyschnięciu przykleiłem pasemka wspomnianego wcześniej filtra wikolem poczekałem aż wyschnie i wymodelowałem nożyczkami . Całość pomalowałem mahoniem Gunze . Ostatni etap to posypka rozrobiłem wikol z wodą 1:1 i za pomocą spryskiwacza do kwiatów naniosłem na filtr. Co do uwag są zgodne z faktem płotek i to czarodziejskie mocowanie okularów już poprawiłem drzewko musi poczekać Oooo, dzięki za szybką instrukcję, na pewno z niej skorzystam bo bardzo mi się podoba ta kora. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi