kowal76 Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Witam Mam prożbę czy możecie mi poradzić jaki sposób jest najlepszy na maskowanie przed malowaniem oszklenia ? . Zabieram się niebawem za "Łosia" Plastyk 1/72 i nie chciałbym zepsuć tego elementu . Głównie chodzi o nos samolotu , wcześniej albo korzystałem z gotowych masek lub robiłem pędzelkiem od ręki co nie zawsze przynosiło zamierzony efekt . Czy istnieje jakaś skuteczna technika , zwłaszcza w skali 1/72 i 1/144 ? Pozdrawiam Grzegorz Cytuj
galgan Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 istnieje, a mianowicie tasma tamyi , nozyk super ostry a w zasadzie skalpel olfy tam gdzie da rade naklejamy taśmę zostawiająć cześć do pomalowania tam gdzie nie po nałożeniu taśmy i np dla poprawy widoczności mozna po taśmie przejechać twardym ołowkiem, praca czasochlonna zwłaszcza przy takich oszkleniach jak łoś ale chyba najlepsza oprócz gotowych masek Cytuj
dumapolski Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 No, jest jeszcze Maskol, ale nie używałem, więc się nie wypowiem na temat jakości. Gdzieś tylko czytałem, że można wyciąć z taśmy cienkie paski, nakleić je na ramy oszklenia i wnętrze zalać Maskolem, ale nie wiem, czy w Łosiu to przejdzie. Czy według Was opłaca się go kupować? Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 Maskola nie opłaca się kupować. Kup Luqiud Masking Film Talensa w sklepie dla plastyków. Dwa razy większa pojemność za tą samą cenę. Jakościowo wydaje mi się o wiele lepszy niż Humbrol. Nie spływa do kątów podczas schnięcia i lepiej się go potem ściąga z modelu. Cytuj
kowal76 Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Napisano 9 Grudnia 2011 Dzięki Panowie za podpowiedż , pobawię się taśmą Tamiya i skalpelem. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi