ministersan Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Witam W polskim malowaniu (6 Pułk z Wrocławia 1948) Italeri podaje FS34102 (tabele przeliczników pokazują humbrol 86 / 117). Mi się bardziej wydaje , że lepszy by był humbrol 149 Matt Dark Green lub 30 Matt Dark Green. Jaki powinien być prawidłowy kolor góry? Czy na spód mozna dać humbrol 65, czy lepiej go nieznacznie rozjaśnić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Tak z ciekawości, malowanie standardowe powojenne (góra zielony, dół niebieski)? Czy jeszcze łaciate wojenne? FS 34102 wydaje się być kolorem odpowiednim przy kamuflażu wojennym (łaciate). Tak przynajmniej wyczytałem i taki kolor użyłem do swojego Po-2... Na malowaniach iłów i jaczków po wojnie się nie znam, ale może barwy wzięto właśnie z kolorów wojennych? Wtedy też na dół stosowałem humbrol 89. To tak przy okazji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Witam Ja przyjąłem dla swojego lotnictwa LWP kolory góra H114 dół kadłuba farba firmy aster M107 tak mam pomalowanego ił-a 2 i tak będzie pomalowany jak 9 Pozdrawiam Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Jest kilka modeli z samolotami w powojennych barwach naszego lotnictwa. Przejrzyj galerie, na pewno znnajdziesz wskazówki dla siebie: viewtopic.php?f=64&t=28596 viewtopic.php?f=64&t=26928 viewtopic.php?f=64&t=26817 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Prawda jest taka, co sobie dobierzesz, nikt nie będzie się czepiał. Kto tam wie jaki to był dokładnie. Ja osobiście trzymałbym się stronki jaką podali Ci na pwm.org.pl i wykazu malowania sowieckich maszyn do 1947 roku. Jest tam ten FS34102, to by oznaczało, że zostawili go z kamo wojennego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi