Elano Napisano 19 Grudnia 2011 Share Napisano 19 Grudnia 2011 Witam. Sklejam modele militarne od jakiegoś czasu, jednak cała moja wiedza opiera się wyłącznie o metodę prób i błędów - i czasami po prostu nie mam pojęcia jak coś wykonać. Czy mógłby mi ktoś w skrócie napisać jak wykonać takie oto elementy waloryzacji: 1. Rdzawe zacieki 2. Odpryski po trafieniach z karabinu (jak ukazać uszkodzenie blachy, łącznie z odpryskiem kamuflażu dookoła trafienia) 3. Otarcia 4. Szeroko pojęty bród 5. Sadza i osmolenia Z góry dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 19 Grudnia 2011 Share Napisano 19 Grudnia 2011 Ad.1. Farba w kolorze rdzy i cienki pędzelek (w teorii, w praktyce nie wiem) Ad.2. Nie wiem, nigdy nie robiłem uszkodzeń blachy - niektórzy dzióbią plastik rozgrzanym śrubokrętem (metoda skuteczna, gdy chcesz zrobić na czołgu trafienie z działa). Odpryski można zrobić farbą w kolorze podkładu, lub blachy cienkim pędzelkiem. Ad.3. Ciemnoszara farba i cienki pędzelek, ewentualnie maskowanie solą. Ad.4. Pigmenty, błoto z Wikolu i piasku, sucha pastela, dużo tego jest. Ad.5. Różne odcienie szarości, natryskiwanie aerografem, ale z umiarem - różne silniki różnie kopciły. Poza tym to nie jest waloryzacja, tylko brudzenie. Waloryzacja to dorabianie dodatkowych detali, których nie było w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elano Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2011 A czy farby emaliowe (np. MM) nadają się na podkład pod akryle Tamiya? Słyszałem, że te farby sie nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Tutaj masz kilka informacji odnośnie technik waloryzacji. Niestety po angielsku ale są obrazki http://www.scalemodelguide.com/guide/painting/ A odnośnie rdzy i robienia obić to krótki tutorial (z obrazkami ) masz tutaj http://www.plastikowe.pl/technika/rdzawe-zacieki-i-zdzieranie-farby-gabka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Elano, ja w swoim Titanicu malowałem bez maskowania pokład MM, a potem nadbudówkę białą Tamiyą, i nic się nie gryzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elano Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2011 Dzięki za linki. O coś takiego mi chodziło;) A dalsze konkretniejsze pytania będę zadawał przy moim pierwszym warsztacie na forum, za który wezmę się już niedługo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 W takim razie czekam niecierpliwie na warsztat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi