Skocz do zawartości

Panzer II Tamiya 1:35

Michał96

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mogę wyjść teraz na hipokrytę bo moje malowania z reguły kończą się myciem modelu. Ale w Twoim malowaniu to nie bardzo się orientuje... mi to po trochu wygląda na resztki zimowego kamo. Nie wiem jakie było założenie ale wydaje mi się że dojdziesz do tego samego wniosku co ja i go umyjesz.

Powodzenia

Ok decyzja zapadła. Zapomnijcie o zimie, poprostu kamuflaż ten przerósł moje umiejętności. Jutro kupuję cleanux i zmywam. Macie jakiś ciekawy pomyśł na nowe kamo-już nie zimowe

poprostu kamuflaż ten przerósł moje umiejętności. Jutro kupuję cleanux i zmywam.

Witam Michał. Czyżbym wyczuł odrobinę pokory w Twojej wypowiedzi? Ok jak go wykąpiesz to jedziemy dalej . Najpierw odpowiedź na Twoje pytanie - czemu? Dlatego że to pomazanie modelu było tragiczne i słusznie wzbudziło pytanie-

Co to jest w ogóle?

Kamuflaż czy brud?

Proponuje abyś na początek zrobił jednobarwne szare malowanie z rozjaśnieniami i lekkimi (!) obiciami.. Bez brudzenia. I wielka prośba- zanim coś zrobisz napisz co chcesz zrobić i poczekaj na podpowiedzi kolegów jak to zrobić. Twój pierwszy warsztat więc pozwól się pokierować. Napisz czym malujesz( pędzel, aero,jakie farby?)

Ok, dzięki za chęć pomocy Malowanie-szary kamuflaż mi odpowiada. Maluję aerografem i używam farb pactry-są dla mnie najlepsze. Dobra, możecie mną pokierować będę się pytał jak co mam zrobić.

Ok Michał. Jak model będzie gotowy do malowania cyknij fotkę i daj znać. Skoro używasz pactr to przygotuj A107,czarną i białą. To na początek. Później będzie potrzebny sidolux,olejna dla artystów w tubkach biała i brązowa( najlepiej umbra naturalna) i siena. Potraktujmy to malowanie jako doświadczalne i szkoleniowe więc to na razie starczy. Reszta technik w następnym warsztacie ale to jeszcze zobaczymy w praniu. A! Jeszcze mat bezbarwny .

Podład pomijamy. Zaczynamy od preshdingu. Jedziesz czarną farbą:

-spód wanny

-przednia tylnia płyta wanny

-całe zawieszenie łącznie z kołami

-gąsienice

-lufa od dołu

-wnęka przy jaźmie działa i wieżyczce dowódcy

-krawędź błotnik-pancerz i za skrzynkami

-wnęki na płycie silnikowej

Wpisz na you tubie-preshading-poradnik modelarski Reggy. Kolega bardzo ładnie to pokazał. Czekam na efekt

Haha, no właśnie. Wiecie co, nie chcę mi się dzisiaj malować. Zrobię to jutro, bo wiecie jak to jest jak się coś robi na siłę-pewnie wszystko zepsuję.

Chciałbym coś jeszcze powiedzieć, może dziwnie to zabrzmi...

Sklejam już trochę modele, umiem robić obicia, malować, brudzić, sklejać-widzieliście już moje prace-chociażby tygrysa Willa Fey'a. Poprostu ten kamuflaż mi nie wyszedł-wam też sie zdarza. Czuje się trochę jak dziecko, które pierwszy raz w życiu trzyma model jak tak piszecie. Oczywiście dziękuję za pomoc, i chcę żebyście mi dalej pomagali. Chcę tylko żebyście wiedzieli, że nie jestem jakimś żółtodziobem w modelarstwie

Farba ładnie zeszła

img0488vs.jpg

img0489wz.jpg

Fajnie że ktoś cię pokieruję, bo ja to nie jestem za dobry w te klocki.

Co za skromność Krzysiek Twojego pustynnego panzerall, krokodyla i teraz Granta to Ci babcia maluje?

Fajnie Robert że ci się podobają, ale chodzi mi o to, że jak maluję, traktuję olejami itd to nie jestem w stanie przewidzieć efektu jaki wyjdzie. Np. ludzie mogą sobie wyobrazić jak to będzie a ja raczej zgaduję. Sam nie wiem jakim cudem ten żółty na pustynnym udało się przerobić. Na tyle ile mogę to coś tam podpowiem, ale jest dużo lepszych mentorów ode mnie.

Spoko Krzysiek wiem o co chodzi. Ja praktycznie na każdym modelu stosuje różne techniki w zależności od potrzeb. W malowaniu powtarzalności nie ma. Są podstawy które każdy powinien znać a dalej to wolna amerykanka i eksperymenty . Co komu podchodzi.

widzieliście już moje prace-chociażby tygrysa Willa Fey'a.

Michał tym modelem to się raczej nie chwal Swoją droga początkujący modelarze nie mają łatwo stając przed przed górą chemii. Według mnie jest tylko jedna droga- stosować wszystko powoli i stopniowo a nie od razu wszystko na jednym modelu bo porażka gwarantowana.

Wiem, masz rację, nie chwalę się tym modelem, ale moim zdaniem nie jest zły. Chciałem, żebyś tylko wiedzia, że nie jestem tzw.żółtodziobem

Wiem Michał. Zdaje mi się że Twoje modele były w tym roku na Paprykarzu. Mam rację ? Swoją drogą ja kleje kilkadziesiąt lat, ciągle się uczę i życia zabraknie żeby opanować wszystkie techniki które chcę. Ale próbować trzeba

No i po malowaniu Najpierw czarny, później szary. Dostał sidoluxem, teraz robię biedronkę-biel tytanowa, żółta ochra, umbra naturalna, siena palona oraz błękit pruski. Następnie zrobię washa tradycyjnie z umbry naturalnej i czerni kostnej+benzyna.

img0494mr.jpg

img0497aa.jpg