Skocz do zawartości

Matilda Mk. II [relacja z budowy]

olej

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, iż jestem początkującym modelarzem chciałbym Wam pokazać jak ja kleję model. Dziś moim asystentem będzie Matilda Mk. II firmy Italerii w skali 1:72. Mam nadzieję, że znajdą się doświadczone osoby, które mi powiedzą co źle robię i wyprowadzą mnie na prostą linię

IN BOX

Najpierw wziąłem się za polecany odtłuszczanie:

Przed myciem:

5cf5797a44152a6am.jpg

W trakcie:

2b794c2f7b288d24m.jpg

Potem chwila w czystej wodzie:

461307993812fa9dm.jpg

I suszymy:

f1de74c12572400bm.jpg

A myłem tym:

7d27d7b1acc2777am.jpg

Kiedy model sie suszył cyknąłem fotkę co będę używał przy klejeniu:

e064ac918825307em.jpg

Drobna wpadka już na początku:

7490efc78f79a13fm.jpg

Z tych części....

cab6c8b828d6a1c4m.jpg

Powstał 1 etap wieżyczki(widać nie dociągnięcia, ale wina już firmy. Szpachlowanie potem)

46e1411e23580e26m.jpg

77281a157ffa0f4bm.jpg

54293ddd92906dc6m.jpg

eb7bb6c7d64a40f9m.jpg

1037f6a62640f89dm.jpg

d9a032f07bbc977em.jpg

b755ec4a3f7055fbm.jpg

161dbf8bd8c9c766m.jpg

fda5976d495886b1m.jpg

Zapraszam do oceniania. cnd w sobote myślę

Witam,

mycie modelu w ramkach nie jest raczej konieczne (rzekłbym - niepotrzebne). Grunt to wymyć model po sklejeniu, lecz przed malowaniem - żeby wymyć wszystkie tłuste ślady po paluchach czy też pył powstały w trakcie klejenia.

mycie modelu w ramkach nie jest raczej konieczne

W okreslonych sytuacjach sie przydaje. Jezeli tworzywo jest gorszej jakosci i ma bardziej porowata strukture, potrafi nasiaknac olejem, ktorym sie smaruje formy, jak gabka. Wtedy za diabla nie idzie tego skleic. Osobiscie nie mialem takiego problemu, ale moj kolega juz mial. Niczym sie nie dalo skleic... Ani Contacta, ani cyjanoakrylem, ani nawet klejem-samorobka. Bylo to coprawda przy modelu Czapli z ZTS Plastyk (gdzies ja tu kiedys pokazalem), ale nie wykluczone, ze inni producenci tez uzywaja jakiegos slabszego plastiku. A, wlasnie... Wymoczenie elementow Czapli w krecie calkowicie wyeliminowalo problem z klejeniem.

Mam takie małe pytanko te białe nitki to po kleju ??

Jeśli tak polecam se kupić klej z igłą, bardzo dokładne dozowanie oszczędzi ci kleju i takich problemów;).