jarmah Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Szukam, nie mogę znaleźć, więc pytam. Zabieram się za malowanie pancernika Rodney w skali 1/700 firmy Tamiya, seria water line. W instrukcji podano, że do pomalowania modelu w kamuflaż z 1944 roku potrzeba farbek: Dark Blue (Admiralty code No. MS.1) Reddish Blue (Admiralty code No.B.5) Whitish Blue (Admiralty code No.B.6) Mógłby ktoś mi pomóc i "przełożyć" to na farbki Humbrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmah Napisano 17 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2007 No co Wy??? Rozumiem, że moje pytanie jest tak banalne, że nikomu nie chce się napisać jakie są numery farb Humbrola, których potrzebuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Czerwca 2007 Share Napisano 17 Czerwca 2007 może nie tyle banalne co nie każdy robi okręty drugowojenne i w dodatku brytyjskie, a jakby tego było mało... nie każdy używa Humbroli (sam zrezygnowałem z nich ponad 10 lat temu), a jeszcze co niektórzy robią sobie wolny weekend od komputera ale byś nie czuł się tak całkiem osamotniony odszukałem bardzo starą książeczkę z 1992r. Jarosława Pacewicza "Modelarska kolorstyka" i jeśli coś Tobie to pomoże to jest tam taki przepis: MS1 - Humbrol 104 B5 - Humbrol 96 B6 - Humbrol 2cz. 28 + 1cz. 109 ale... jako, że nie jestem w temacie, nie ręczę za podane kolory Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmah Napisano 17 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2007 Wielkie dzięki. Szukam już drugi dzień w necie i jak do tej pory znalazłem tylko, że MS.1 to u Humbrola nr 104, Ty napisałeś to samo, więc wydaje mi się, że pozostałe kolory też powinny być dobre. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 17 Czerwca 2007 Share Napisano 17 Czerwca 2007 (edytowane) Szukam, nie mogę znaleźć, więc pytam. Zabieram się za malowanie pancernika Rodney w skali 1/700 firmy Tamiya, seria water line. W instrukcji podano, że do pomalowania modelu w kamuflaż z 1944 roku potrzeba farbek: Dark Blue (Admiralty code No. MS.1) Reddish Blue (Admiralty code No.B.5) Whitish Blue (Admiralty code No.B.6) Hej. Co kraj to inne malowanie Rodney'a W książce AJ-Press'u autorzy podali: - 507C (H64) - B5 (H77) - MS2 (H92) - MS1 (H86) W znalezionym w sieci opracowaniu o kolorach RN znalazłem przekład MS1 -> H32 MS2 -> H53 B5 -> H144 B6 -> H128 lub H34+H109 507C -> H147 W sieci można znaleźć coś takiego: http://www.voodoo.cz/battleships/pics/rodney.jpg ... a tu ewidentnie zielony jest ... zielony (ino nie mam pojęcia, czy to czasem nie fotomontaż) a mój Rodney wygląda tak: - czyli jeszcze inaczej. (więcej zdjęć : http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=2328&postdays=0&postorder=asc&start=90) Może lepiej rzuć monetą ?? Pozdrowionka ZzB Edytowane 18 Czerwca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Czerwca 2007 Share Napisano 17 Czerwca 2007 W sieci można znaleźć coś takiego:http://www.voodoo.cz/battleships/pics/rodney.jpg ... a tu ewidentnie zielony jest ... zielony (ino nie mam pojęcia, czy to czasem nie fotomontaż) Ktos ladnie pokolorowal fotke http://wunderwaffe.narod.ru/Magazine/BKM/Nelson/Pictures/v15.jpg jarmah, moze sie przyda przy budowie modelu http://wunderwaffe.narod.ru/Magazine/BKM/Nelson/Pictures/index.htm http://wunderwaffe.narod.ru/Magazine/BKM/Nelson/Draw/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 Ktos ladnie pokolorowal fotke Hehe... Moje pierwsze odczucie było dokładnie takie samo, szczególnie że najpierw trafiłem na wersję B/W a dopiero później na kolorową. Ale potem na jakimś forum doczytałem się, ze ta fotka jest z tylnej okładki książki (wydawnictwa i tytułu nie pamiętam więc nawet nie jestem w stanie sprawdzić). Wygląda to na fotomontaż, wręcz śmierdzi fotomontażem.... ...ale z drugiej strony wczesne kolorowe zdjęcia miały taki własnie paskudny kontrast. Ja w każdym razie nie podejmuje się rozsądzić. Tak samo jak nie podejmuję się rozsądzić czy prawdziwa jest fotka zamieszczona w jakiejś ruskiej powielaczowej gazetce, na której Rodney MA LITERY NA WIEŻY (ale nie RO tylko RY, co miałoby sens bo RO to Royal Oak). Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmah Napisano 5 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2007 Dzięki wielkie za wszelką pomoc. Dzięki wam mój Rodney wkrótce zostanie ukończony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Sierpnia 2007 Share Napisano 5 Sierpnia 2007 Pokaz cosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmah Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 (edytowane) Rodney ukończony. Miałem trochę problemów ze znalezieniem zdjęć z tym kamuflażem w który miałem zamiar pomalować okręt więc nie piszcie, że różni się od oryginału...bo wiem, że tak jest. Robiłem, co mogłem... Wklejam zdjęcia: Edytowane 16 Września 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmah Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 I jeszcze jedno: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 16 Września 2007 Share Napisano 16 Września 2007 kamuflaż z tych, które lubię oglądać - nie malować całkiem fajnie wyszło pokład ma imitację desek? jak tak może warto by było washa zapuścić Jędrek ps. aleś namieszał z linkami poprawiłem je na obrazki (korzystaj też z funkcji zmień, zamiast pisać jednego posta pod drugim ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Rodney ukończony... nie piszcie, że różni się od oryginału...bo wiem, że tak jest Hej. No różni się i to mocno. "długi" tylny maszt, brak pom-pomu na wieży B, szalupy na zewnętrznych żurawikach i "odkryte" działa 120 to raczej lata 30-te a nie 1944. Tylko że wtedy Rodney był smutno-szary, tak więc trochę Cię rozumiem. Ten "twój" to jest np tu: http://www.bismarck-class.dk/shipmodels/british_models/rodneybaumann27.html Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 U mnie na półce stoi kartonowy i się znacznie różni od Twojej wersji:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmah Napisano 22 Września 2007 Autor Share Napisano 22 Września 2007 kamuflaż z tych, które lubię oglądać - nie malować całkiem fajnie wyszło pokład ma imitację desek? jak tak może warto by było washa zapuścić Jędrek ps. aleś namieszał z linkami poprawiłem je na obrazki (korzystaj też z funkcji zmień, zamiast pisać jednego posta pod drugim ) Tak, pokład ma imitację desek. Dzięki za poprawienie obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi