Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od jakiegoś już czasu korzystam z masy BluTack. Zawsze wszystko było OK. Ale jakież dzisiaj było me zdumienie po zdjęciu klap od Mustanga, które do malowania były umocowane właśnie BluTackiem.

IMG_0562.jpg

Zamiast odejść w całości - część masy przykleiła się do modelu, a jej usunięcie jest cholernie frustrujące.

Wie ktoś może w czym tkwi problem?

Napisano

Jakimi farbami malowałeś? Słyszałem od kogoś, że miał problemy z BluTackiem po malowaniu olejnymi.

Mi też często zostają takie kawałki po oderwaniu, ale usuwam je dość łatwo - przyciskam i odrywam w takich miejscach kawałek BluTacka, lekko "ścierając", aż w końcu zbierze mi wszystkie resztki. Powodzenia!

Napisano

Kurczaki, Jarek nie wiem skąd u Ciebie ten problem. Ja swojego Abramsa całego maskowałem BluTackiem! Pod koniec właściwie 80% było nim obklejone! Dodatkowo Abrams miał chropowatą powierzchnie! Malowałem go olejnymi humbrolami. Cząstki BluTacka zostały tylko w paru zakamarkach ale właśnie przyciśnięciem grudki masy do nich skutecznie je zbierało. :/ Przecież mamy tą samą masę z tej samej partii. Może Bóg wie jak mocno wciskałeś BluTacka?

Napisano
Jakimi farbami malowałeś?

Wszystko malowane akrylami.

Mi też często zostają takie kawałki po oderwaniu, ale usuwam je dość łatwo - przyciskam i odrywam w takich miejscach kawałek BluTacka, lekko "ścierając", aż w końcu zbierze mi wszystkie resztki.

O w mordę, spróbowałem tej metody - genialne! Faktycznie resztki same odłażą. A ja się męczyłem z wykałaczkami

Może Bóg wie jak mocno wciskałeś BluTacka?

No właśnie wyjątkowo delikatnie je przymocowałem.

Raz już miałem tak z kołami od Shermana - ale wtedy zrzuciłem winę na kilkukrotnie już używaną kulkę z masy, popryskaną Bóg jeden wie iloma różnymi środkami i zostawioną na słońcu na kupę czasu. Ale teraz to już sam nie wiem - specjalnie wziąłem nieużywaną część masy. Ale skoro w/w patent się sprawdza, to już nie sprawia to większego problemu.

Jeszcze raz dzięki!