dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Hmmmmmmm no właśnie... dopiero teraz nad tym pomyślałem, Abramsy mają 2 rodzaje tych wyrzutni widoczne na tych zdjęciach: 1 # 2 # Może nie najlepiej widać na tych zdjęciach, no i właśnie w instrukcji pokazane są te pierwsze - na płytce z pojedyńczymi (x8) granatami, większość zdjęć w internecie to te drugie zwarte... i czym one się różnią? Dlatego też nie przyklejałem ich, bo te pojedyńcze mają czarne obwódki, które trzeba osobnie pomalować, jeżeli mają być jednak te drugie, to bez problemu moge je przykleić nawet w tym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dlaczego dwa rodzaje?? Dokładnie nie wiem. Wiem natomiast że te na pierwszej fotce, używane są przez US Marine Corps, natomiast te na drugiej, używane są w czołgach armii lądowej. Jeśli możesz wybierać, to wybór należy do Ciebie. A i jeszcze jedno. Po pomalowaniu modelu: Sidolux, kalki, wash i znów Sidolux ( dwie, trzy cieniutkie warstwy ). Dopiero potem matujemy model. Jeśli chcesz okopcić kratki na wydechu, jak i wylot lufy, to osobiscie zrobiłem to kiedys tak że zapaliłem kawałek plastikowej ramki, potem do małego słoiczka, zebrałem sadzę, która unosiła sie podczas gdy ramka się topiła. Następnie tą sadzą, przy pomocy pędzla zrobiłem okopcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Dlaczego dwa rodzaje?? Dokładnie nie wiem. Wiem natomiast że te na pierwszej fotce, używane są przez US Marine Corps, natomiast te na drugiej, używane są w czołgach armii lądowej. Jeśli możesz wybierać, to wybór należy do Ciebie. A i jeszcze jedno. Po pomalowaniu modelu: Sidolux, kalki, wash i znów Sidolux ( dwie, trzy cieniutkie warstwy ) Sorry, że tak męcze, ale sidolux to tylko na powierzchni pod kalkami? Czy cały model? (Musiałbym to kłaść na całej powierzchni pędzlem, co może przystworzyć problemów a boję się zacieków i dostanią się drobinek, natomiast lakier matowy mam w spray`u)Co do okopceń, bardzo fajny pomysł, muszę spróbować osobiście na testowym modelu, próbowałem to robić pastelami, też wychodziło nie najgorzej ale przy kratkach będę miał trudny dostęp, pokuszę się więc o Twój sposób. A co do wyrzutni to wybieram drugą opcję - wojsk lądowych Edytowane 13 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Sidolux na cały model. On jest po to by wash lepiej sie rozlewał, i zabezpieczył farbę przed zadrapaniami. Nakładaj cieniutkimi warstwami i dokładnie rozprowadzaj, to nie porobia się zacieki. Tylko pamietaj żeby sadzę zbierac do słoiczka a nie kopcic bezpośrednio na model. Ja tak kiedyś zrobiłem i stopiłem model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dostanę chyba paliptacji serca przy sidoluxowaniu, jak śmierć boję się, że dostaną się drobinki pod warstwę, lub porobią się zacieki, zniknie mi faktura czołgu pod warstwami... i Oprócz tego jeszcze tym lakierem matowym w sprayu dam radę? Nie da rady jakoś bezpieczniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dasz radę, pilnuj tylko by nie nawalic tego sidoluxu za dużo. Naprawdę bardzo cieniutko, pomału, bez pośpiechu. Faktura Ci nie zniknie, zacieki się nie porobią. Pozwolę sobie znów zapodać fotki, moich wypocin, przedstawiaja model, bezpośrednio po zasidoluxowaniu i po washowaniu: Zaręczam Ci że jeśli będziesz uważął, robił to pomału, z rozwagą, to nic się nie stanie. Na moim modelu jest łacznie 4 warstwy Sidoluxu i jedna warstwa lakieru matowego. Po tym jak zmatowiłem model, nie robiłem mu już fotek. ODWAGIIIIIII !!!!!!!!!!!!!! P.S. Mnie też ochrzaniali za brak tła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Nie da rady jakoś bezpieczniej? Ale to jest bardzo bezpieczne ,ja ostatnio pomalowałem swojego MiGa 21 w skali 1:72 pędlem /sido/trzy warstwy i nic nie zalałem i zacieków nie zrobiłem ,tym bardziej w 35ce ,spokojnie rób jak Ci Koledzy podpowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki za wsparcie Panie Robercie, może teraz się kolega odważy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Do odważnych świat należy Będę próbował co w mojej mocy. Trzymać kciuki, żebym tego nie spieprzył tylko jak ja się teraz dostanę pędzlem w te wszystkie zakamarki no chyba, że chodzi o to, żeby po większości płaskich powierzchni przelecieć. Tak czy siak zaczynam na razie z górnym pancerzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 No za bardzo wyjścia nie ma. Bezpieczniejsze wyjście - aero, kosztuje trochę kasy. Zawsze możesz dorwać jakieś plastikowe pudełko po owocach, pomalować bazą i na nim trenować kładzenie sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 No i poszło! Wbrew temu co myślałem bardzo sprawnie Położyłem bardzo cieniutką warstwę - niczym mgięłkę, ale już widać błyszczenie się modelu i teraz się zastanawiam czy warto byłoby położyć jeszcze jedną warstwę, czy na tej już kalki + wash, potem jeszcze jedna warstwa sido i mat? Pytanie też do Was czy lakier matowy w spray`u - Color Spray z OBI, nada się do "sprysykania" modelu, czy kupić puszeczkę w modelarskim i kłaść znów pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Połóż spokojnie jeszcze jedna warstwę sidoluxu. Pierwsza Ci wyszła, to i druga wyjdzie, dopiero na druga warstwę nałóż kalki i wash. Tak samo po nałożeniu kalek i washa. Daj ze dwie cienkie warstwy sido. Ja modele matuję lakierem do drewna, super efekt, bo lakiery modelarskie nie zawsze zdają egzamin. Ale do tego musisz dojść już metodą prób i błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki za odpowiedź, w takim razie zaraz szykuję się do kolejnej warstwy, czy półtorej godziny między jedną warstwą a drugą starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Jak długo wysycha sido na modelu to zalezy, jak cienka jest warstwa lakieru, jaką masz temperaturę w pokoju itp.itd. Sprawdź delikatnie wierzchnią strona dłoni czy jest już suche czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Jak długo wysycha sido na modelu to zalezy, jak cienka jest warstwa lakieru, jaką masz temperaturę w pokoju itp.itd. Sprawdź delikatnie wierzchnią strona dłoni czy jest już suche czy nie. Suche jak pieprz, wydaję mi się, że drugą warstwę mogę kłaść, a co z kalkami, czy powinienem po drugiej warstwie odczekiwać do jutra, czy raczej (gdzieś tak wyczytałem) po pół godziny - godzinie nakładać je i dopiero czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Ja kalki na sido kłade po godzinie ,to jest akrylowy lakier więc szybko schnie ,co do matu z OBI wydaje mi się ,że powinno byc dobrze ale lepiej sprawdz na boku czy nie gryzie się z Sidoluxem i połóż tym sprayem cieniutką warstwę. Panie Robercie Gecon "Panowie" to byli przed wojną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Nie mogę tego zwalić na piątek 13.00 bo zdarzyło się już po północy... postanowiłem nałożyć kalki nakładałem jedną gdy nagle pojemniczek z woda przewrócił się na pozostałe wszystko zaczeło pływać... zacząłem je nakładać w pośpiechu, połamały mi się pozaginały... ale jakoś dobrnąłem i uratowałem te najważniejsze... Ciekawy tylko jestem jak będą wyglądały po wyschnięciu... najwyżej je potraktuję większą ilością brudu... tak czy siak napis na lufę i oznaczenie boczne - te trójkąty zdołałem nakleić, numery z przodu i z tyłu mogę dociąć z dodatkowych oznaczeń. Jutro wstawię zdjęcia, nie jest idealnie ale zawsze mogło być gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Pech faktycznie. Mam nadzieję, że ci się udały. Czekam na jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Po Nałożeniu kalkomanii... napis z lewej strony na lufie jest za wysoko no ale już trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 jak narazie to calkiem calkiem, a tak przy okazji chcialem sie spytac jaka to jest farba, bo swego czasu ciezko bylo dostac odpowiedni odcien tego piaskowego, a z coaglym rozrabianiem tez byl klopot, jaka to jest farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 jak narazie to calkiem calkiem, a tak przy okazji chcialem sie spytac jaka to jest farba, bo swego czasu ciezko bylo dostac odpowiedni odcien tego piaskowego, a z coaglym rozrabianiem tez byl klopot, jaka to jest farba? No właśnie ja też miałem ten problem, początkowo kupiłem 94 Humbrola, (którą malowałem wcześniej hummera) jednak okazała się być stanowczo za ciemna, kupiłem 121, jednak jest za jasna, dodałem tak w proporcji 1:4 tej 94 (ciemno-piaskowej) do 121, i wyszedł taki kolor jaki jest na modelu, myślę, że kolor jest prawidłowy. Bez rozrabiania co do koloru to nie jestem w stanie Ci doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 patrzac na palete w necie to ten 121 odrobine jasny, ale wydaje sie byc dobrym odcieniem, ciekawe jak jest na zywo - dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 No i wykonany wash, na bogato bo mocno i z zaciekami, co o tym sądzicie? Wzorowałem się troche na czymś takim: a tu zdjęcia: Jeszcze podwozie i koła, co o tym sądzicie? Przesadziłem? Zawsze tą temperkę mogę zmyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Ja to bym nawet intensywniej zrobił zabrudzenia, no ale to moje zboczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 hehehe ;) No osobiście uważam, że bardziej to już nie na żywca prezentuję się to bardziej "kolorowo". Jeszcze muszę zmatowić, osmolić wydech, dokleić antenki, przybrudzić w jakiś sposób koła - mocnym washem? - czarnym? no i nieszczęsne gąsienice, do których nie wiem jak sie zabrać zbrudzeniem, pokurzyć tylko piaskowymi pastelami czy coś więcej?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi