Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest świąteczny wieczór, wszyscy przed TV albo drinkują, więc mam nadzieję, że warsztat przejdzie w miarę niezauważony

Od razu zaznaczam, że mój Łosiek będzie nieco zmodyfikowany, więc nie musicie zwracać uwagi na "pewne" niezgodności z oryginałem. Wiem, jestem świadom, działam celowo

Na początek wpudełek

DSC_0166.JPG

walka będzie ciężka i nierówna...

DSC_0168.JPG

kadłub wstępnie przygotowany. żebra wykonałem z papieru nasączonego CA. Świetnie się obrabia i łatwo montuje na modelu.

DSC_0186.JPG

okolice silnika przechodzą spore przeróbki. jeśli zamknę się w jednej tubce szpachli to uznam to za spory sukces

Docelowo model dostanie większe silniki od He-115. Nowe osłony sprawiały wrażenie karykaturalnie dużych, więc żeby zmniejszyć kontrast zacząłem powiększać gondole silnikowe. Trochę to niestety potrwa

DSC_0189.JPG

wnętrze kabiny to kompletne SF. Wybaczcie!

DSC_0191.JPG

c.d.n.

• 3 weeks later...
Napisano

powoli, powoli, ale mam nadzieję wyrobić się w terminie

na początek zacząłem grzebać przy silnikach. Przewidywane osłony z He-115 są dużo za duże w porównaniu do gondoli Łośka.

Postanowiłem przyciąć i opiłować oryginalne osłony silników tworząc z nich niejako przejściówkę.

DSC_0195.JPG

Pierwszy zestaw skrzydeł musiałem odłożyć "na kiedyśtam". Pokonały mnie próby wyprofilowania gondoli silników za pomocą pasków polistyrenu, kleju CA i szpachli.

Wziąłem drugi zestaw MisterCrafta, "pożyczyłem" skrzydła i zacząłem od nowa. Cóż, nie dość że kategoria Open, to jeszcze składak

(przy okazji naszła mnie myśl o przebudowie Łosia na czterosilnikowca; szaleństwo, ale w sumie chyba do zrealizowania, choć z oryginalnego zestawu zostałyby strzępki)

UWAGA! Proszę nie regulować monitorów! Jakość MisterCrafta powala

DSC_0192.JPG

nowe skrzydła w trakcie obróbki:

DSC_0196.JPG

planuje jeszcze urżnąć im nieco końcówki skrzydeł. Wycinanie lotek odpuszczę.

c.d.n.

Napisano

DSC_0192.JPG

rozbawiłeś mnie do łez

Pozdrawiam

Napisano

DSC_0192.JPG

rozbawiłeś mnie do łez

Pozdrawiam

Może to i głupio wygląda, ale da się skleić:)

Napisano

Szczęśliwie dolna połowa jest na tyle cienka, że dała się wygiąć "na zimno", a resztę załatwiło przyklejenie do górnej części skrzydła.

Nie da się jednak ukryć, że z dwóch zestawów zakupionych w ostatnim czasie, oba miały ten sam problem i to na obu skrzydłach. Jeszcze 3-4 lata takiej degradacji form i z zestawu będzie można złożyć całkiem fajnego X-winga.

• 4 weeks later...
Napisano

koniec konkursu tuż,tuż, więc biorę się ostro do roboty!

kabina pilota. miało być ładnie i kolorowo. totalne SF, więc nie bijcie!:)

DSC_0231.JPG

i druga strona. za fotelem pilota widoczne miejsce dla mechanika.

w zamyśle był on zabierany na dłuższe przeloty, stąd też, dla jego większego komfortu, mój model wzbogacił się o małe okienka po obu stronach kadłuba.

DSC_0232.JPG

kadłub zamknięty i oklejony ścinkami plastyku.

teraz czeka mnie duuużo szlifowania aby wyprowadzić dawne stanowisko strzelca do gładkiej linii obrysu kadłuba

DSC_0234.JPG

skrzydła również już oberżnięte

DSC_0235.JPG

c.d.n.

Napisano

Nieźle Ci idzie! Czekam na aktualizację!

Napisano

ładne podejście pod koniec kokursu - życzę powodzenia

Napisano

Już chyba tylko cud lub warunkowe przedłużenie terminu konkursu może spowodować abym zmieścił się w czasie :(

W każdym razie walczę! Kilka warstw szpachli, kilka warstw podkładu i kadłub wygląda mniej więcej tak jak go sobie wyobraziłem.

Względem "oryginalnego" Plastyka został przedłużony o ok. 1cm. Dopiero po złożeniu całości zobaczę, czy zabieg ten faktycznie miał sens i czy Łosiek zyska dzięki temu smuklejszą sylwetkę...

Uwidziało mi się, aby mój Łosiek miał też pojedyńczy statecznik z płetwą ogonową. Prościej było chyba przerobić oryginał niż ciąć nową z plastyku, ale co tam. Godzinka roboty i nowy statecznik czeka na obróbkę. Obok pierwotny, oryginalny statecznik. Jak widać, różnica między nimi niewielka. No cóż...

DSC_0237.JPG

• 2 weeks later...
Napisano

Przecież każdy Łosiek był robiony ręcznie. Mogły nastąpić wgniecenia i takie tam, a na to w tamtych czasach raczej nikt uwagi nie zrwócił.

Napisano

W sumie racja. Też mam ochotę na tagiego łośka. Powodzenia!

Napisano

Konkurs już dawno zakończony, ale prace na warsztacie dalej powoli trwają...

Próbuje wygłaskać kadłub:

DSC_0240.JPG

Generalnie to droga przez mękę.

Szpachla Revella jest nawet przyzwoita, ale niestety pęka. Próbowałem CA, ale było jeszcze gorzej - klej ma zupełnie inną twardość niż szpachla i wygłaskanie tego jest chyba niemożliwe. Z pomocą przyszedł Green Stuff w płynie. Jest gęsty, ale daje się nakładać pędzlem niczym farba. Jest wodorozcieńczalny, więc nawet po zaschnięciu daje się usunąć pod ciepłą wodą. Delikatnym papierem można obrobić go na gładko i nie pozostawia "ząbków" przy przejściach z jednej warstwy w drugą. Ogólnie - fajna, ale bardzo delikatna, szpachla akrylowa

Wziąłem się też za skrzydła i "podwozie":

DSC_0238.JPG

Napisano

Polecam Citadel. Gładko się układa i prawie nie trzeba szlifować. Jedyny minusik to to, że lekko plastik wyżera, ale działa dobrze.

Napisano

Ten moment, w którym byłeś przekonany, że budujesz Łosia, a odkrywasz, że powstał Batplane.

Bezcenny!

DSC_0241.JPG

Co mnie podkusiło żeby wycinać lotki? Co?!

Napisano

Dlaczego nie? Trochę więcej pracy...