Mare_K Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Jest świąteczny wieczór, wszyscy przed TV albo drinkują, więc mam nadzieję, że warsztat przejdzie w miarę niezauważony Od razu zaznaczam, że mój Łosiek będzie nieco zmodyfikowany, więc nie musicie zwracać uwagi na "pewne" niezgodności z oryginałem. Wiem, jestem świadom, działam celowo Na początek wpudełek walka będzie ciężka i nierówna... kadłub wstępnie przygotowany. żebra wykonałem z papieru nasączonego CA. Świetnie się obrabia i łatwo montuje na modelu. okolice silnika przechodzą spore przeróbki. jeśli zamknę się w jednej tubce szpachli to uznam to za spory sukces Docelowo model dostanie większe silniki od He-115. Nowe osłony sprawiały wrażenie karykaturalnie dużych, więc żeby zmniejszyć kontrast zacząłem powiększać gondole silnikowe. Trochę to niestety potrwa wnętrze kabiny to kompletne SF. Wybaczcie! c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Ładnie będzie! Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2012 powoli, powoli, ale mam nadzieję wyrobić się w terminie na początek zacząłem grzebać przy silnikach. Przewidywane osłony z He-115 są dużo za duże w porównaniu do gondoli Łośka. Postanowiłem przyciąć i opiłować oryginalne osłony silników tworząc z nich niejako przejściówkę. Pierwszy zestaw skrzydeł musiałem odłożyć "na kiedyśtam". Pokonały mnie próby wyprofilowania gondoli silników za pomocą pasków polistyrenu, kleju CA i szpachli. Wziąłem drugi zestaw MisterCrafta, "pożyczyłem" skrzydła i zacząłem od nowa. Cóż, nie dość że kategoria Open, to jeszcze składak (przy okazji naszła mnie myśl o przebudowie Łosia na czterosilnikowca; szaleństwo, ale w sumie chyba do zrealizowania, choć z oryginalnego zestawu zostałyby strzępki) UWAGA! Proszę nie regulować monitorów! Jakość MisterCrafta powala nowe skrzydła w trakcie obróbki: planuje jeszcze urżnąć im nieco końcówki skrzydeł. Wycinanie lotek odpuszczę. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 UWAGA! Proszę nie regulować monitorów! Jakość MisterCrafta powala rozbawiłeś mnie do łez Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 UWAGA! Proszę nie regulować monitorów! Jakość MisterCrafta powala rozbawiłeś mnie do łez Pozdrawiam Może to i głupio wygląda, ale da się skleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2012 Szczęśliwie dolna połowa jest na tyle cienka, że dała się wygiąć "na zimno", a resztę załatwiło przyklejenie do górnej części skrzydła. Nie da się jednak ukryć, że z dwóch zestawów zakupionych w ostatnim czasie, oba miały ten sam problem i to na obu skrzydłach. Jeszcze 3-4 lata takiej degradacji form i z zestawu będzie można złożyć całkiem fajnego X-winga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 koniec konkursu tuż,tuż, więc biorę się ostro do roboty! kabina pilota. miało być ładnie i kolorowo. totalne SF, więc nie bijcie! i druga strona. za fotelem pilota widoczne miejsce dla mechanika. w zamyśle był on zabierany na dłuższe przeloty, stąd też, dla jego większego komfortu, mój model wzbogacił się o małe okienka po obu stronach kadłuba. kadłub zamknięty i oklejony ścinkami plastyku. teraz czeka mnie duuużo szlifowania aby wyprowadzić dawne stanowisko strzelca do gładkiej linii obrysu kadłuba skrzydła również już oberżnięte c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Nieźle Ci idzie! Czekam na aktualizację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 ładne podejście pod koniec kokursu - życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Już chyba tylko cud lub warunkowe przedłużenie terminu konkursu może spowodować abym zmieścił się w czasie :( W każdym razie walczę! Kilka warstw szpachli, kilka warstw podkładu i kadłub wygląda mniej więcej tak jak go sobie wyobraziłem. Względem "oryginalnego" Plastyka został przedłużony o ok. 1cm. Dopiero po złożeniu całości zobaczę, czy zabieg ten faktycznie miał sens i czy Łosiek zyska dzięki temu smuklejszą sylwetkę... Uwidziało mi się, aby mój Łosiek miał też pojedyńczy statecznik z płetwą ogonową. Prościej było chyba przerobić oryginał niż ciąć nową z plastyku, ale co tam. Godzinka roboty i nowy statecznik czeka na obróbkę. Obok pierwotny, oryginalny statecznik. Jak widać, różnica między nimi niewielka. No cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Przecież każdy Łosiek był robiony ręcznie. Mogły nastąpić wgniecenia i takie tam, a na to w tamtych czasach raczej nikt uwagi nie zrwócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 może i masz rację, ale w tym przypadku to akurat nie przejdzie. nie w przypadku wyścigówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 W sumie racja. Też mam ochotę na tagiego łośka. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Konkurs już dawno zakończony, ale prace na warsztacie dalej powoli trwają... Próbuje wygłaskać kadłub: Generalnie to droga przez mękę. Szpachla Revella jest nawet przyzwoita, ale niestety pęka. Próbowałem CA, ale było jeszcze gorzej - klej ma zupełnie inną twardość niż szpachla i wygłaskanie tego jest chyba niemożliwe. Z pomocą przyszedł Green Stuff w płynie. Jest gęsty, ale daje się nakładać pędzlem niczym farba. Jest wodorozcieńczalny, więc nawet po zaschnięciu daje się usunąć pod ciepłą wodą. Delikatnym papierem można obrobić go na gładko i nie pozostawia "ząbków" przy przejściach z jednej warstwy w drugą. Ogólnie - fajna, ale bardzo delikatna, szpachla akrylowa Wziąłem się też za skrzydła i "podwozie": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Wziąłem się też za skrzydła i "podwozie": Czy ten Łoś będzie na pływakach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Polecam Citadel. Gładko się układa i prawie nie trzeba szlifować. Jedyny minusik to to, że lekko plastik wyżera, ale działa dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 10 Marca 2012 Autor Share Napisano 10 Marca 2012 Ten moment, w którym byłeś przekonany, że budujesz Łosia, a odkrywasz, że powstał Batplane. Bezcenny! Co mnie podkusiło żeby wycinać lotki? Co?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Dlaczego nie? Trochę więcej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi